Коли карантин поперек горла: як не впасти у депресію розповідають психологи

Коли карантин поперек горла: як не впасти у депресію розповідають психологи
Фото ілюстративне
  • Занепокоєння, роздратування і навіть депресія.
  • Життя на паузі може призвести до різних наслідків.
  • Як із ними боротися та вийти з карантину на позитиві, розповіли психологи.

Карантин змусив багатьох відмовитися від звичного ритму життя. Сидячи в “чотирьох стінах”, бажання повернутися до буденності стає все більшим. А вчорашні банальні речі нині здаються чимось особливим. Скажімо, прогулянка в парку чи похід з друзями до кафе чи ресторану сьогодні сприймається багатьма вже по-іншому.

Залишаючись день за днем на одному й тому самому місці, людину можуть охопити різні почуття. “Авжеж!”, - скажете ви. Куди не глянеш - новини, що пригнічують. Коронавірус, самоізоляція, пандемія - всі ці слова можуть викликати панічні атаки всередині. Дітися від них - нікуди. Адже сховатися від самого себе неможливо. 

Зважаючи на сьогоднішні реалії, відчуття роздратованості та занепокоєння можуть виникнути в будь-кого. Психологи стверджують, деякі з цих відчуттів можна вважати внутрішнім протестом. Бо карантин та ізоляція стали тим, до чого люди мусять підлаштовуватися. Звідси й виникає внутрішній дискомфорт. 

Відео дня

Як із ним боротися - знають фахівці. Ми поспілкувалися із кількома психологами. Кожен із них надав поради, які допоможуть не піддатися депресії й попри все залишатися на позитиві. 

“Головне - любіть себе”

Практикуючий психолог за методом символдрама і піскової терапії, спеціаліст з проективних методик Тетяна Крушевська каже, що тривала ізоляція може проявлятися в людини по-різному. Залежить все від її темпераменту. Найбільше в таких умовах можуть постраждати ті, хто не звик бути вдома або сам на сам із самим собою. А також ті, хто схильний до депресивних станів. 

На изображении может находиться: 1 человек, улыбается, стоит
Фото Тетяни Крушевської зі сторінки у Facebook

До одних із перших ознак депресії фахівець відносить втрату інтересу і задоволення від речей або дій, які раніше приносили радість. Також погіршення сну, засинання, або навпаки ранішні просинання і неможливість розслабитись через тривожні думки. Відноситься сюди і погіршення режиму харчування, втрата апетиту або навпаки переїдання. 

Якщо один із цих станів вже присутній у вашому житті - не панікуйте. Побороти депресивні мотиви  можна. Для цього фахівець радить робити те, що зможе принести позитивні емоції. Разом із тим, вкрай важливо зайняти себе “від А до Я”. Тоді негативні думки точно відступлять. 

Якщо депресія все ж огорнула у свій полон, варто не заперечувати свій стан, каже Тетяна Крушевська, а навпаки - прийняти його і усвідомити. Мовляв, тільки таким чином можна її позбутися. Доречним в таких випадках стануть відверті розмови із тим, хто вас зрозуміє. Або можна звернутися за консультацією до психолога. Тим паче, що більшість з них нині працюють в режимі онлайн. 

“Читайте, співайте, літайте”

Практикуючий психолог символдраматист Руслан Юшкевич стверджує, що ізоляція від звичного життя може викликати тривогу, невпевненість в собі й навіть агресію. Адже карантин - це не свідомий вибір кожного, а вказівка. Саме через це у людини з’являється протест. Він і породжує подавлений стан, світ набуває сірих фарб й зникає віра в світле майбутнє. Таким чином на поріг приходить вона - депресія. До її ознак Руслан Юшкевич відносить зниження роботи пам’яті, концентрацію уваги та зникнення інтересу до життя. 

“Щоб побороти депресію, необхідно вчасно поставити діагноз”, - каже Руслан Юшкевич. Для цього варто проконсультуватись із психологом. Мовляв, фахівець зможе призначити курс лікування. Адже подібні симптоми можуть бути спричинені низкою різноманітних факторів. Починаючи від життєвих криз і до наслідків різноманітних захворювань. “Тож ставити самому собі діагноз - не варто”, - каже фахівець. 

А от підбадьорювати себе всупереч депресивним станам - можна. Допомогти в цьому можуть заняття творчими справами, спілкування з друзями в месенджерах і контролювання власного настрою. Також важливо уникати факторів, що дратують й викликають обурення. 

На изображении может находиться: Руслан Юшкевич, сидит и часть тела крупным планом
Фото Руслана Юшкевича зі сторінки у Facebook

Насправді, єдиного рецепта від депресії для всіх немає. Тому варто захопити себе тим, що зможе по-справжньому принести задоволення. Адже карантин -  не привід впадати в розпач, а всього-на-всього період, що мине. Зрештою, на заміну йому обов’язково прийдуть світлі та радісні дні. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up