“Кудись подівся COVID”: з якими скаргами хмельничани йдуть до лікарів під час війни

“Кудись подівся COVID”: з якими скаргами хмельничани йдуть до лікарів під час війни
Фото ілюстративне
  • Сезонні хвороби відійшли на задній план, проте з’явилися нові скарги.
  • З чим хмельничани йдуть до лікарів під час війни?
  • Запитали в сімейних лікарів і педіатра. 

ГРВІ, загострення хронічних хвороб та сезонна алергія - найпоширеніші проблеми, з якими стикаються навесні. Проте цьогоріч на прийоми приходять з іншими скаргами. Лікарі кажуть, деякі хвороби загострюються на тлі стресу. Про те, як зберігати внутрішній спокій під час війни, можете дізнатися в матеріалі Як не посивіти під час війни: поради від хмельницьких психологів

Хвилювання все ж призводять до інших проблем, з якими хмельничани йдуть до лікарів. Причому часто вік пацієнтів не відповідає виявленому захворюванню. На що хворіють хмельничани в умовах воєнного стану? Про це журналістка vsim.ua запитала в сімейних лікарів та педіатра. Адже від недуг нині страждають і дорослі, і малі. 

У чоловіків - високий тиск, у жінок - безсоння

Директор ЦПМСД №1 та сімейний лікар Валентина Гесаль каже, що під час війни потік пацієнтів в амбулаторіях зменшився вдвічі. За словами медика, тепер містяни не звертаються за будь-якими скаргами до лікарів. А приходять на прийоми лише тоді, як їх щось дійсно турбує. 

Відео дня

У тенденціях сьогоднішніх захворювань стало менше випадків COVID та ГРВІ. Лікарка говорить: раніше практично 70% пацієнтів були з ознаками гострої респіраторної вірусної інфекції. Тепер же картина інша. 

Також медик розповідає, що вікова категорія деяких пацієнтів не співпадає з їхніми проблемами зі здоров’ям. Наприклад, чимало чоловіків віком від 35 до 40 років скаржаться на підвищений тиск. Водночас серед жінок лікарка помітила одну й ту ж саму скаргу - безсоння. “В однієї чоловік воює, в іншої син. Тому й не можуть спати”, - каже Валентина Гесаль. 

Сімейна лікарка говорить і про переселенців, які часто звертаються до амбулаторій. Основні причини - рутинні щеплення для дітей та тривожні стани в дорослих. 

Через хвилювання у хмельничан виникає гіпертонічний криз

Богдан Скринько - сімейний лікар, в якого теж поменшало пацієнтів з COVID. Натомість медик каже: збільшилося тих, хто має проблеми з серцево-судинною системою. Хмельничани все частіше приходять із гіпертонічним кризом та іншими хронічними захворюваннями. Все це, за словами лікаря, загострюється саме через стрес. 

Медик говорить, що серед його пацієнтів є і ті, хто страждає на неврологічні та виразкові хвороби. Крім того, додає Богдан Скринько, вік деяких захворювань помолодшав. Наприклад, серед його пацієнтів чимало жінок від 40 до 60 років із гіпертонічним кризом.

Через стрес у дітей проблеми із сечовипусканням

Війна, сирени та хвилювання зображається і на здоров’ї дітей. Про це розповідає педіатр Катерина Макончук. Пацієнтів лікарка наразі має менше, ніж до повномасштабного вторгнення. Разом із тим, продовжує консультувати онлайн. 

На прийом до лікарки приводять дітей з алергіями, що характерно для весняного періоду. Із поширеною раніше ГРВІ до педіатра нині не звертаються. У малечі виявляють ларингіт та розлади травлення. 

Проблема із сечовипусканням та енурез - ось що лікарка помітила серед своїх пацієнтів під час війни. Батьки кажуть: часто це стається саме після сигналу тривоги. А от серед підлітків Катерина Макончук фіксує проблеми зі сном та тривожність. Все це лікарка пов’язує зі стресом, з яким сьогодні стикаються і дорослі, і діти. 

Макончук Катерина Ігорівна

Педіатр з Хмельницького приймає на огляд і дітей переселенців. Каже, всі приїжджають цілі. Тож лікарка їх обстежує й за потреби проводить рутинні щеплення. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Оленка Альонка

    А чи був?
  • Тетяна Петровп

    не може бути що тут був а тут вже нема
  • Анжеліка Вегеш

    Прийшла війна і ковіда не ма
  • Іванна Борецька

    Вірусних завжди менше , коли війни. Велика кількість адреналіну в крові підвищує імунітет, це закономірно. Тому на передовій ніхто не хворіє ,не дивлячись на важкі умови.

    Тетяна Петровп reply Іванна Борецька

    Іванна Борецька це ви самі придумали?

    Іванна Борецька reply Іванна Борецька

    Тетяна Петровп ні стрес підвищує імунітет. Тому під час воєн завжди менше захворюваність. Як вірусна, так і онкологія  і все інше.

    Тетяна Петровп reply Іванна Борецька

    Іванна Борецька це стреси, а вони знижують імунітет

keyboard_arrow_up