Як не посивіти під час війни: поради від хмельницьких психологів

Як не посивіти під час війни: поради від хмельницьких психологів
  • Почуття ненависті, злості й навіть сорому через спокійне життя.
  • Все це сьогодні відчуває чимало людей.
  • Як боротися із подібними станами, аби не посивіти?
  • Підготували для вас поради хмельницьких психологів. 
  • Вони розповіли, як поводитися під час війни тим, хто перебуває у тилу.

Війна та трагічні новини. Все це змушує багатьох зіткнутися зі стресовими станами. У людей виникають різні почуття: від агресії та злості до сорому й провини. Останні найчастіше притаманні тим, хто перебуває у тилу, тобто в регіонах, де не ведуться бойові дії. 

Чимало й тих, хто перебуває в стані невідомості, невпевненості в завтрашньому дні та відчаї. Психологи кажуть: відчувати все це є нормальним явищем під час війни. Проте як не посивіти та зберігати бойовий дух? Саме з такими питаннями журналістка vsim.ua звернулася до двох психологів з Хмельницького. Фахівці дали актуальні поради, які конче потрібні сьогодні багатьом українцям.

Зібрали все це в одному матеріалі й підготували інструкцію в картинках, яка допоможе вам, вашим друзям та знайомим. Читайте, переглядайте їх та поширюйте, аби всі разом впевнено наближалися до нашої перемоги.

Відео дня

Руслан Юшкевич: 

Нет описания фото.

  • Ці емоції дуже важко стримувати і зрозуміло, що і не потрібно. Є таке поняття, як травма свідка, яка означає що люди, які є свідками трагічної події, страждають не менш ніж сама жертва. Свідок отримує психологічну травму, бо він все бачив, але не міг цьому протидіяти. Оминати ці фото в мережі, не дивитися і не розповсюджувати - це важливо. Це небезпечно з тої причини, що кожного разу коли ми дивимося знову й знову - це додаткове травмування для нашого мозку. 

Психолог Тетяна Олексюк додає наступне: 

Возможно, это изображение (1 человек и очки для зрения)

Психолог Руслан Юшкевич:

  • Почуття ненависті - це нормально. Це норма, що ми ненавидимо того, хто приніс війну на нашу землю. Позбуватися ненависті - це абсолютно безперспективно. Важливо, щоб ця ненависть не була спрямована на ближніх, а лише проти конкретних злочинців, проти ворожих солдатів та ворожого керівництва. 

Тетяна Олексюк радить наступне: 

3. Хмельницький в тилу. Як не карати себе за спокійне і буденне життя у порівнянні з іншими регіонами країни, де тривають бойові дії?

  • Тут мова йде про синдром вцілілого, - каже психолог Тетяна Олексюк. Тобто коли людина відчуває провину, за те, що знаходиться у відносній безпеці. Цією провиною вона ще більше виснажує свій організм, психоемоційний стан і своє життя загалом. Запам'ятайте: якщо ви здорові, ситі, виспані та спокійні, ви можете принести набагато більше користі, ніж коли ви в поганому стані. Якщо ви все ж таки відчуваєте сором і провину – напишіть список того, як саме ви можете допомогти зараз тим, кому важче. Робіть те, що можете і вмієте. 

Відчуття сорому за спокійне життя Руслан Юшкевич називає нормальною реакцією. Фахівець додає: 

4. Чимало людей не оминають дописи росіян, які радіють біді українців чи стверджують про відсутність війни. Як реагувати на це і чи можна виплескувати на нелюдів свої емоції?  

Руслан Юшкевич відповідає: 

Психолог Тетяна Олексюк стосовно цього говорить так:

5. Страх невідомості й нестабільності. Як бути впевненим у завтрашньому дні та чи можна жити ілюзією?

Психолог Руслан Юшкевич пояснює: 

Про повернення до рутинних справ та щоденних обов’язків каже і Тетяна Олексюк. Також психолог радить:

6. Куди діти енергію, якщо залишився без роботи та можливості занять хобі?

Руслан Юшкевич каже:

Психолог Тетяна Олексюк говорить і про те, що варто намагатися віднайти нові захоплення чи хобі. Загалом важливо займатися різними справами: від вирощування квітів на підвіконні до медитацій. “Робіть будь-що, що дозволяє відволіктись, повернутись до мирного життя хоч на деякий час, а також будьте корисним собі та своїм близьким”, - додає фахівець. 

7. Про що слід думати, коли особливо накриває негативом і сумом за життям до війни?

Тетяна Олексюк пояснює:

Читайте також: Московський патріархат на Хмельниччині: скільки церков перейшли і що кажуть священники

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Елена Рудакова

    Ці ваші поради, як мертвому припарки..
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ‼️Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

  • Maryna Slivinska

    Пізно, я вже посивіла

keyboard_arrow_up