Літні спалахи хвороб і щеплення: що потрібно знати хмельничанам

Літні спалахи хвороб і щеплення: що потрібно знати хмельничанам
  • Хворе горло, коли за вікном +30 чи алергія від запашної полуниці?
  • Сімейний лікар розповіла про найбільш поширені болячки хмельничан.
  • Читайте, як вберегти себе влітку. 

Рятуєтесь від пекельної спеки під кондиціонером або п’єте крижану воду? Сімейний лікар каже, саме це зараз може стати причиною захворювання. З чим ще звертаються до лікарів хмельничани, яке щеплення може врятувати життя і як вберегти себе влітку, про це все журналістка “ВСІМ” запитала у директорки ЦПМСД №1 і сімейного лікаря Валентини Гесаль. 

ТОП-3 “літніх” захворювань

Провести літо під кабінетами до лікарів чи приймаючи жменями пігулки - невтішна перспектива. Тому медики радять влітку бути обачними і не забувати про власне здоров’я. 

Відео дня

Температура повітря зашкалює. І саме рятуючись від спеки, хмельничани можуть наражати себе на небезпеку. За словами Валентини Гесаль, ГРВІ зараз минулися, але от явища застуди є. Причини - протяги, робота кондиціонерів і крижана вода. 

  • Люди переважно звертаються з ознаками застудних явищ, а не вірусних інфекцій. Все тому, що п'ють холодну воду, відкривають вікна, двері і сидять на протягах, вмикають часто несправні кондиціонери, звідки також може інфекція потрапити. Буває заходять з вулиці, де на сонці +35, в приміщення, де +20 градусів. Через такий перепад температури теж можна застудитись. До лікарів приходять з застудженою шиєю, з хворим горлом і ангіною, - пояснює сімейний лікар. 

Валентина Гесаль каже, що окрім застуди, хмельничани звертаються із проблемами шлунково-кишкового тракту, як от діарея. Часто - через погано помиті овочі й фрукти або через переїдання ними. Рекомендації як вживати безпечно, нагадаємо наприкінці матеріалу. 

У списку поширених літніх болячок є й алергії. Вони можуть бути абсолютно різними - реакції на укуси комах на городі, на цвітіння чи ту ж саму полуницю. 

  • Може бути алергія на сезонні трави, якщо з’їсти багато полуниці,  також люди звертаються з укусами перетинчастокрилих, - каже лікарка. 

Які щеплення зараз потрібні дорослим?

Коли ви востаннє робили щеплення і від чого? В дорослому віці вони теж потрібні, як і в дитинстві. Лікарі радять робити так звану ревакцинацію кожних 10 років. Врятувати життя може вакцина від правця і дифтерії. Її роблять безкоштовно. 

  •  Раніше з 18 років,  а тепер з 16 проводиться ревакцинація від дифтерії і правцю. Це одна комплексна вакцина АДПМ, яку роблять для профілактики цих двох важких захворювань. Зараз можуть бути якісь травми, існує правець, бактерії якого знаходяться в грунті. А хвороби ці важко лікуються і мають наслідки. Вже були такі випадки у діток, - зазначає Валентина Гесаль. 

Вакцинація від Covid теж нікуди не зникла, як і сам вірус. Роблять як ревакцинацію, так і бустерну дозу. Медики пояснюють, у зв’язку зі зменшенням напливу пацієнтів, перестали приймати людей у центрі масової вакцинації, а проводять щеплення по амбулаторіях. Для цього хмельничани мають звернутись до свого сімейного лікаря. 

Також пацієнтам наголошують, що всі вакцини, які є в обов'язковому календарі щеплень - безкоштовні. 

За бажанням можна отримати щеплення, наприклад, від гепатиту В. Щоправда, вакцину потрібно купувати. Для діток її роблять безоплатно. 

Від грипу радять вакцинуватись пізніше - перед початком “вірусного” сезону, тобто десь наприкінці вересня - у жовтні, аби встиг сформуватись імунітет. 

Як вберегти себе: що радить лікар?

  • Уникати різкого перепаду температур;
  • Відмовитись від води з морозилки;
  • Вживати овочі й фрукти в міру, аби уникнути отруєнь нітратами;
  • Ретельно обробляти овочі і фрукти перед вживанням. До прикладу, можна замочувати їх в солоній воді на кілька годин. Лікарі кажуть, це дозволить знищити можливе перебування на них яєць глистів, а також зменшити кількість нітратів;
  • Овочі й фрукти краще купувати на ринках, де вони проходять лабораторні дослідження перед тим, як потрапити на прилавок, натомість бажано уникати покупок на стихійних. 

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач33

    На ринку проходять перевірку)))))насмішили

keyboard_arrow_up