На Хмельниччині 7 чоловіків отруїлися грибами

На Хмельниччині 7 чоловіків отруїлися грибами
Фото із допису про отруєння від Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб
  • Вони назбирали їх в лісі біля Меджибожа.
  • Четверо чоловіків потрапили до у лікарні у важкому стані.

На Хмельниччині зафіксували масове отруєння грибами. Сталося це у Меджибожі. Там отруїлися 7 чоловіків, які працюють у місцевому рибгоспі. Всі вони під час вечері їли гриби, які назбирали в лісі біля селища.

Отруєння було зафіксоване в понеділок, 9 жовтня. У той день група робітників до вечері приготувала дикорослі гриби (рядовики). Їх спочатку відварили, а потім посмажили. Про це повідомляють в Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб

Вже за півтори години чоловіки відчули перші симптоми отруєння  - нудоту, блювоту та діарею. До лікарів змушені були звернутися не чекаючи ранку. Це й врятувало їх від більш важкого перебігу хвороби.

Відео дня

Протягом ночі трьох пацієнтів каретами “невідкладної” допомоги доправили до відділення анестезіології та інтенсивної терапії Летичівської багатопрофільної лікарні, чотирьох інших — до відділення детоксикації Хмельницької обласної лікарні. Четверо постраждалих перебували у важкому стані, троє — у стані середньої важкості.

На обід вівторка, 10 жовтня, стан постраждалих покращився, декого виписали з лікарень, інших — перевели у терапевтичне відділення. Як зазначають в центрі, чоловіків врятувало вчасне звернення до медиків.

Додамо, що п'ятеро із чоловіків - наймані працівники рибгоспу, один - житель Харківщини та ще один місцевий житель.

Профілактика отруєнь грибами і перша допомога 

Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

Центр громадського здоров’я нагадує правила збирання та споживання грибів.

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Valentyna Zubkova

    Це ж нормальний гриб на фото.
    Рядовка фіолетова.
  • Читач62

    Ніколи не потрібно при відварюванні чи смаженнні накривати гриби кришкою.  Ніколи! Рядовка гриби не отруйні.

    ЧитачЧитачів reply Читач62

    Скоріше всього разом з рядовками назбирали ще якихось "мухоморів". Звідки на Харківщині можуть знати які гриби їстивні.

keyboard_arrow_up