На Хмельниччині двоє сестер отруїлись грибами: їх госпіталізували

- Жінки вживали печериці, які самостійно збирали.
Грибний сезон у розпалі. На Хмельниччині лісові кошики та прилавки ринків рясніють розмаїттям грибів. Втім, в області зафіксували ще один випадок отруєння дикорослими грибами. Це вже шоста подібна ситуація у 2025 році. Про це повідомив Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Як розповіли в установі, цього разу до лікарні потрапили дві рідні сестри з Кам’янець-Подільського району – жінки 1969 та 1970 років народження. 1 жовтня вони збирали печериці на присадибній ділянці. Вирішили приготувати їх одразу – посмажили з цибулею, не відваривши попередньо.
Вже через годину після обіду обом стало зле: з’явилися запаморочення, нудота, багаторазове блювання та діарея.
Того ж вечора, з різницею у кілька годин, родичі доправили жінок до приймального відділення Новоушицької багатопрофільної лікарні. Лікарі відразу шпиталізували їх у відділення інтенсивної терапії з попереднім діагнозом “отруєння грибами”.
Наразі обидві постраждалі перебувають у стані середньої важкості та отримують лікування за протоколом.
У 2025 році це уже шостий випадок. Загалом від початку року постраждали 11 людей. Цього разу, як і в попередніх випадках, обійшлося без летальних наслідків.
Нагадаємо, востаннє на Хмельниччині четверо людей отруїлися грибами. Серед постраждалих були троє жінок пенсійного віку та 26-річний чоловік. Одна з жінок перебувала у вкрай важкому стані. З’ясувалося, що жінки-подруги разом поснідали смаженими грибами перед поїздкою на екскурсію до Кам’янця-Подільського. А чоловік скуштував грибну страву у свого товариша після робочого дня. Гриби готували вдома з різних видів дикорослих грибів. Серед них були добре знані місцевим мешканцям: маремухи (офіційна назва — мухомор червоніючий), синяки (гіропор березовий синіючий), сироїжки та інші. Вже через 45 хвилин після трапези у однієї з жінок з’явилися тривожні симптоми. Дізнавайтесь деталі.
Фахівці наголошують: такі випадки стаються щороку, адже дикорослі гриби можуть бути підступними навіть тоді, коли здаються знайомими. Зокрема, маремухи належать до умовно-їстівних грибів із родини мухоморових. Незрілі чи перезрілі їхні представники легко сплутати з отруйними мухоморами, що й стає причиною важких отруєнь.
Лікарі нагадують кілька правил безпеки, щоб уникнути подібних ситуацій:
- не кладіть до кошика гриби, у яких ви не впевнені;
- не збирайте гриби на забруднених територіях (біля покинутих складів, тракторних станцій, місць зберігання отрутохімікатів, худобомогильників чи сміттєзвалищ);
- гриби обов’язково слід замочувати, мити та піддавати подвійній тривалій термічній обробці;
- пам’ятайте, що грибні страви не можна давати дітям до 12 років, а особливо небезпечно годувати ними малюків дошкільного віку. Щороку трапляються випадки, коли у реанімаційні відділення потрапляють навіть діти віком до одного року, і врятувати їх, на жаль, вдається рідко;
- не рекомендовано споживати дикорослі гриби вагітним, жінкам, що годують, та людям похилого віку.
Медики також наголошують: ознаки отруєння можуть з’явитися вже через 30–60 хвилин після вживання грибів або ж пізніше — через 12 годин і більше. Якщо після грибної страви у вас чи ваших близьких виникли нудота, біль у животі, блювання, діарея, запаморочення, судоми чи галюцинації — не зволікайте й одразу викликайте «швидку».
До приїзду лікарів важливо якнайшвидше промити шлунок, пити багато води чи прохолодного чаю, прийняти сорбенти (активоване вугілля чи інші). Категорично забороняється вживати алкоголь, молочні та кисломолочні продукти, оскільки вони пришвидшують всмоктування токсинів.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
-
Ваня Драч🙏
-
Микола МарковськийНу хто ж їсть гриби без спиртного. Під домашню самогонку їм би нічого не було.