На Хмельниччині цьогоріч кліщі прокинулись місяцем раніше: як вберегтись

На Хмельниччині цьогоріч кліщі прокинулись місяцем раніше: як вберегтись
Фото ілюстративне
  • Потепління робить свою справу та сприяє зміні "звичок" комах. Цьогоріч кліщі прокинулися місяцем раніше.
  • "Їжею" для них стають собаки та кішки, яких вивели на прогулянку. Для людей кліщі вкрай небезпечні, адже переносять хвороби.

Цьогоріч весняне сонечко "припекло" раніше звичного. Тепла погода виманює хмельничан у парки, до річок та лісу на відпочинок. Проте, настрій відпочивальників може попсувати "маленький сюрприз", а саме кліщі. Цієї весни через сприятливі погодні умови ці жучки прокинулися раніше і вже знайшли своїх перших жертв. Зголоднілі після зими вони кусають домашніх улюбленців хмельничан. Кліщі атакують тварин під час прогулянок.

"Зазвичай кліщі починають дошкуляти нам у квітні чи навіть у травні, але цього року в перші дні березня вже є повідомлення про те, що паразити чіпляються до тварин, коли ті гуляють в парках. Усе – через потепління. Небезпечні для людини кліщі тим, що вони поширюють таке захворювання, як Лайм бореліоз, збудником якого є спірохети роду Borrelia. Перші кліщі найагресивніші, тому що вони голодні, і щоб розмножатися їм потрібна кров – людей та тварин. До речі, людина ніколи не відчуває моменту укусу, адже він безболісний – на кінчику хоботка кліща є анестезуюча речовина. Найчастіше вони присмоктуються за вухами, на шиї, грудях, під колінами, у пахових западинах", - йдеться у повідомленні ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

Як уникнути укусів? Перед виходом на природу подбайте про відповідний одяг. На ньому не має бути розрізів. Одяг повинен щільно прилягати до тіла. Манжети на зап'ястях, щиколотках та шиї повинні бути якомога тугішими. На голову необхідно одягати головний убір. Вдома слід одразу зняти вуличний одяг і ретельно його оглянути. Також не забувайте оглядати домашніх улюбленців після прогулянок.

Відео дня

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Valentina Roman

    Как это выпить уксус?
  • Ольга Давиденко

    Перед тем как ехать на природу надо выпить уксус разбавить с водой а детям протереть открытие места ЭТИМ же!Поры кожи защищает запах уксуса!

    Ольга Давиденко reply Ольга Давиденко

    Олена Біленька да!когда что-то делаю в саду или на огороде!!РАЗВОДИТЬ ОЦЕТ ВОДОЙ!!1/3

    Елена Беленькая reply Ольга Давиденко

    Ольга Давиденко , Ви особисто оцет коли -небудь пили?

    Alexandr Oleynikov reply Ольга Давиденко

    про спреи от клещей и комаров не слышали ? каменный век какой-то
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up