На лікування витратили десятки тисяч: як пацієнти із COVID-19 лікуються в хмельницьких медзакладах

На лікування витратили десятки тисяч: як пацієнти із COVID-19 лікуються в хмельницьких медзакладах
  • На стаціонарному лікуванні в області перебуває сотні пацієнтів.
  • Двоє чоловіків, які виписалися, поділилися своїми історіями та думками.
  • Вони обидвоє були свідками смерті своїх сусідів й віддали за лікування десятки тисяч гривень. 

Лише за минулу добу в області виявили 345 хворих на COVID-19. Загалом цифра зафіксованих хворих від початку пандемії уже сягнула понад 11 тисяч. За даними Хмельницької ОДА, пацієнтів приймає 18 закладів, що на Хмельниччині. 

Як відбувається стаціонарне лікування, в яких умовах знаходяться пацієнти і чи вистачає їм усього для одужання? Журналіст vsim.ua поспілкувалася із людьми, які пережили “стаціонар” й готові поділитися своїми думками й спогадами. Один із них був пацієнтом Хмельницької міської інфекційної лікарні, а інший - Старокостянтинівської центральної районної лікарні. 

Бачив, як помер сусід по палаті

“Корона існує і ця штука дуже підступна”, - слова людини, яка провела 10 днів у стінах міської інфекційної лікарні. Чоловік потрапив туди після амбулаторного лікування. Свою госпіталізацію він називав “коронавірусними буднями”, подекуди публікував дописи у Facebook й водночас переживав важкий період у своєму житті.

Відео дня

Чоловік не нарікає на умови лікування. Однак зауважує: в медзакладі бракує ліків. Сьогодні В’ячеслав одужав й вже повернувся до звичного ритму життя. Про свій “ковідний” період він розповів детальніше. 

В’ячеслав захворів на COVID-19 у вересні. На запитання де міг підхопити хворобу - розводить руками. Близько 5-7 днів чоловік лікувався вдома. Напередодні госпіталізації його стан суттєво змінився. У нього підвищилася температура, а сатурація знизилася. Чоловік згадує, як через задишку не міг розмовляти і навіть ходити. 

Фото В'ячеслава з його сторінки у Facebook

До міської інфекційної лікарні В’ячеслав потрапив 30 вересня. Його розмістили в палаті, що передбачена на чотирьох осіб. У кімнаті є ліжка і туалет. “Умови нормальні”, - каже він. Не нарікає і на харчування. 

Про те, що інфекційна лікарня переповнена пацієнтами В’ячеслав зазначає у своєму дописі в Facebook. Також згадує, як його сусід по палаті помер просто в нього на очах. Згодом В’ячеслав допомагав медперсоналу винести його тіло в коридор. У той же день лікарям вдалося врятувати й іншого його сусіда, якого перевели до реанімації.

 

Трошки реалій нашої медицини і ковіду. В палаті 4 людини включно зі мною. Зранку один просто помер. сидів собі...

Опубликовано Vyacheslav Askerov Понедельник, 5 октября 2020 г.

“За 10 днів на ліки було витрачено близько 30 тисяч”

В’ячеслав згадує, як його легені розривалися від кашлю. Без кисневої маски він не міг говорити і дихати. Адже сатурація постійно падала до критичних цифр. “Хтось переносить в легкій формі, але мені не пощастило”, - писав чоловік під час свого лікування.

Більшу частину госпіталізації чоловік провів у кисневій масці. Його лікували антибіотиками й препаратами для розрідження крові. В’ячеслав каже, що в інфекційній лікарні бракує ліків. Саме тому більшість пацієнтів купують препарати власним коштом. Так було і у випадку В’ячеслава. За 10 днів лікування він витратив близько 30 тисяч гривень.

Чоловіка виписали з лікарні 9 жовтня. Він каже, що його вилікували і стан значно покращився. В’ячеслав неймовірно вдячний усьому медперсоналу. А також розповідає про їхню професійність і те, наскільки медики виснажені. 

Про власні витрати на медпрепарати каже й інший чоловік, який пережив стаціонарне лікування COVID-19. Йдеться про хмельницького журналіста Богдана Теленька. Він був госпіталізований ще влітку. Нині розповідає скільки витратив на лікування й ділиться своїми думками стосовно госпіталізації хворих на Хмельниччині.

“Ми не готові до більшого сплеску COVID-19”

Богдан Теленько отримав позитивний результат тесту на початку вересня. Перед цим, він не звертався до медиків і проходив лікування вдома. Коли стало гірше - чоловіка госпіталізували до Старокостянтинівської ЦРЛ. 

Богдан Теленько розповідає, що його організм був знесилений. Протягом тижня він був приєднаний до кисневого концентратора. Крім того, чоловік чув, як помирає пацієнтка, яка знаходилася в сусідньому боксі. “Я чув її стогін”, - згадує він. 

Загалом у медзакладі Богдан Теленько провів 26 днів. За цей час йому щодня ставили крапельниці. А на лікування із власної кишені пішло близько 30 тисяч гривень. З цього приводу чоловік каже: “Влада реально дурить людей”. 

Насправді лікування коронавірусу власним коштом - не єдине, що турбує чоловіка. На його думку, значно більшою проблемою є те, що багато людей проходять лікування вдома. Мовляв, це не зрівняється із госпіталізацією. Богдан Теленько зауважує, що такі пацієнти залишені на сімейних лікарів, які не готові до виконання “ковідного” протоколу. 

Чоловік каже, що область потребує забезпечення нових місць для лікування. Він вважає, що саме це питання є першим, за яке має взятися влада. 

Фото Богдана Теленька з його сторінки у Facebook

Наразі на лікуванні в області перебувають тисячі осіб. Серед них більшість лікується вдома. А завантаженість закладів, які приймають пацієнтів із коронавірусом, станом на 15 жовтня становить 69,49%, 

Чому хмельничани платять за лікування в стаціонарі: пояснює Габінет

Як повідомляє НСЗУ, лікування пацієнтів з COVID-19 у медзакладах в стаціонарних умовах і взяття заборів для тестування у пацієнтів з підозрою на коронавірус мобільними бригадами є безоплатним. Для цього медичним закладам України вже було виплачено більше 4 мільярдів гривень. Чому ж пацієнти платять за лікування? Відповів голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет під час одного з брифінгів. 

За його словами, випадків коли пацієнт може оплачувати лікування зі своєї кишені, може бути кілька. Один із них стосується людей, які мають додаткові хвороби, лікування яких не передбачене протоколом COVID-19. Окрім того, каже Дмитро Габінет, не виключається ймовірність відсутності деяких препаратів у медзакладах. Мовляв, трапляються проблеми із закупівлями або доставкою ліків. 

У всіх інших можливих випадках оплати лікування коштом пацієнта, Дмитро Габінет закликає звертатися до оперативного штабу за телефонами:

  • 068 - 312 - 99 - 04
  • 0382 - 69- 91 - 79

Усі звернення будуть зафіксовані й після чого обіцяють провести необхідні дії задля з’ясування всіх обставин. 

Читайте також: Міськрада та ОДА звітують про різну кількість хворих на COVID-19: яка причина

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (38)
  • Галина Добжанская

    Чого хот1ли, те 1 маемо
  • Галина Добжанская

    Треба головами думати,а не задн1м м1сцем,ще буде хуже
  • Машталер Люда

    Кому біда, а кому мати рідна.
  • Любов Сердунич

    Дуже слушно зауважує Богдан Теленько, що влада повинна не тільки звітувати щодо кількости хворих і померлих, а ВЖЕ ГОТУВАТИ НОВІ ПРИМІЩЕННЯ для нових хворих, позаяк ми ВПЕВНЕНО ЙДЕМО ДО ПІКУ захворюваности! А до більшого сплеску COVID-19 МИ НЕ ГОТОВІ!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up