Міськрада та ОДА звітують про різну кількість хворих на COVID-19: яка причина

Міськрада та ОДА звітують про різну кількість хворих на COVID-19: яка причина
  • Дані щодо кількості хворих та кількості одужань у двох установ різняться на декілька сотень випадків.

  • Міський голова та заступник голови ОДА пояснили, звідки береться різниця.

Хмельницька ОДА та Хмельницька міська рада щодня звітують про ситуацію з поширенням коронавірусу. Перша зазвичай оприлюднює дані ввечері, друга — вранці. Станом на вечір 14 жовтня та ранок 15 жовтня обидві установи повідомляли про однакову кількість випадків COVID-19 у місті — 3374.

Станом на вечір 14 жовтня з інформації ОДА було відомо, що в місті через коронавірус померло 65 людей. Вранці 15 жовтня у міськраді повідомили про два нових випадки смерті. Таким чином загальна кількість летальних випадків зросла до 67.

А от дані щодо кількості «активних» хворих та випадків одужань двох установ сильно різняться. Ввечері 14 жовтня ОДА прозвітувала про 2264 пацієнта, які хворіють, та 645 випадків одужання. Вранці 15 жовтня у міськраді повідомили зовсім іншу інформацію — хворіють 1374 пацієнти, одужали 1933 хмельничанина. Таким чином різниця «активних» випадків складає 890, а різниця одужань ще більша — 1288.

Відео дня

Чому ОДА та міськрада подають настільки різні дані? Це пояснив міський голова Олександр Симчишин під час онлайн-брифінгу. За його словами, різниця з’являється через те, що два відомства одужання пацієнтів фіксують у різний спосіб. Міська рада отримує інформацію від сімейних лікарів про те, скільки людей з COVID-19 вони виписали, тобто встановили фактичне одужання. Пацієнти після цього продовжують звичний спосіб життя. Сімейні лікарі щодня подають інформацію про одужання в управління охорони здоров’я.

Тим часом в ОДА формують дані на підставі внесених обласним лабораторним центром екстрених повідомлень про одужання:

— У нас є такі випадки, коли об’єктивно людина два, три тижні здорова, ходить на роботу, у неї все добре, а вона там (в обласному лабораторному центрі — прим. авт.) рахується як активно хвора. Були випадки, коли людина лікувалася амбулаторно, два тижні як її виписали, а вона числилася хворою понад місяць, — сказав під час брифінгу Олександр Симчишин.

Зважаючи на все це міський голова вважає дані з ОДА некоректними. Разом із тим він зазначив, що ця статистика також є об’єктивною, оскільки критерієм є екстрене повідомлення. Також Олександр Симчишин сказав, що є затримки в подачі та опрацюванні екстрених повідомлень, тому що вони паперові.

Журналісти vsim.ua також запитали про різницю в даних заступника голови Хмельницької ОДА Романа Примуша. Його пояснення є аналогічними тим, які дав міський голова.

— Ситуація дуже проста — міська рада рахує одужання за даними своїх центрів первинної медичної медико-санітарної допомоги, тобто даними, які дають сімейні лікарі, і вони з цих даних, скажімо так, подають напівофіційну інформацію. Офіційна інформація — це коли є екстрене повідомлення про одужання особи. На підставі цих даних приймається рішення про встановлення одужання особи. Для офіційної статистики, яку веде обласний лабораторний центр, підставою для одужання особи є екстрене повідомлення від лікаря центру ПМСД. На підставі цього екстреного повідомлення, як і про захворювання, так і про одужання, обліковується офіційна статистика хворих на COVID-19, — розповів Роман Примуш.

Заступник голови ОДА також зазначив, що центри ПМСД направляють екстрені повідомлення з затримкою, тому і є відмінність між даними міської ради та ОДА. За даними цих повідомлень обласний лабораторний центр формує дані, які передає у МОЗ. І ці дані є офіційними. Тим часом дані міської ради можна вважати оперативними. І перші, і другі є достовірними, проте оперативні з’являються швидше.

Читайте також: Томографія і рентген безкоштовні для пацієнтів з підозрою на COVID-19 — МОЗ

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Бардак, короче. Даже посчитать нормально не могут.
  • І.П.Форсюк

    А які цифри дає ОДА в КИЇВ та МОЗ:за даними Вашого сайту та радіо Поділля центр на ранок 15.10.20 на Хмельниччині зареєстровано всього 10820 хворих;нових за 14.10 410чол.На сайті МОЗ та за інформацією Міністра Степанова всього по Хмельниччині 9684(на 1136 менше факту);
  • Юлія Павицька

    Чому б не перейти на електронну систему? Якщо в інших областях таке практикують вже декілька місяців. Зручно було б і лікарям і лаб.центру і чиновникам.
  • Аскольд

    Все дуже просто -  міськрада звітує по кількості в місті, а ОДА - в області. Ось чому й різниця.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) Від читача 11:46 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у ХХІ Київському курсі з коронарних реваскуляризацій 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up