В Україну завезли французькі сири, заражені небезпечним збудником лістеріозу

В Україну завезли французькі сири, заражені небезпечним збудником лістеріозу
Фото ілюстративне
  • Вони містять бактерію Listeria, яка викликає менінгіт, менінгоенцефаліт, сепсис, перинатальні інфекції і гастроентерит.

  • Дізнавайтеся подробиці. 

В Україну завезли товари з Франції, в яких виявили небезпечні мікроорганізми. Про це попереджають у Головному управлінні Дерпродспоживслужби

Так, в сирах (Гаперон) з пастеризованого молока виявили патогенні бактерії Listeria monocytogenes. Сири експортувалися із Франції (виробник: SOCIETE LAITIERE DE VICHY, France; експортер: Thomas Export SA, France) до України (одержувач: ТзОВ «ТД Гурмандіз», вул. Костянтинівська, 72, м. Київ, 04080). Додамо, що ці продукти можуть бути в будь-якій області. 

Крім України, сири потрапили на прилавки Франції, Німеччини, Люксембургу, Данії, Швеції, Швейцарії та Бельгії. Майже у всіх цих країнах партії вже відкликали від споживачів. 

Відео дня

У відомстві зазначають, що у випадку надходження на митну територію України харчових продуктів, які не відповідають вимогам безпеки, оператор ринку буде негайно вилучати їх з обігу. А споживачів він повідомить про причини їх вилучення та у разі потреби має відкликати харчові продукти. Такі застороги здійснюються для захисту здоров’я споживачів.

Мікроорганізми Listeria monocytogenes спричиняють інфекційне захворювання лістеріоз. Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і ретельно мити руки. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров’я. 

Які симптоми хвороби?

Хвороба уражає центральну нервову систему, характеризується септичними проявами, абортами, маститами або перебігає без симптомів. Бактерії мігрують від кишківника до нервової системи та статевих органів.

За першими симптомами вона схожа на харчове отруєння. У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок). Для літніх людей, осіб із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: 

Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.

Хто може захворіти?

На щастя, сприйнятливість до лістерій у людей невисока. Наша імунна система вміє боротися з цими бактеріями, не допускаючи розвитку хвороби. Захворювання в основному вражає людей зі зниженим імунітетом. 

Це можуть бути хворі на СНІД та цукровий діабет, особи, які отримують хіміо- і гормональну терапію, люди похилого віку, діти першого року життя, вагітні жінки.

Як уберегтися від хвороби?

Важливо всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. 

Мити овочі і фрукти потрібно відразу, як  ви принесете покупку додому. Особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері.

При приготуванні їжі не розміщуйте сирі і готові продукти поруч. Не можна різати варені овочі для салату на дошці, де ви тільки що розрізали сире м'ясо. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику.

Не купуйте продукти на стихійних ринках, де ви не можете бути впевнені в їх якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування.

Дотримуйтесь заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць. Мийте руки перед вживання їжі. Використовуйте воду з перевіреною якістю. 

А ви купуєте додому продукти з-за кордону?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Валенина Нечипорук

    А на фіга його брати,коли є своє? Чи ми голодні на імпортне?
  • Жанна Рогошевська

    Чомусь у нас так завелося"до нашого бережка,як не гівно то тріска".І це так було і до війни,а під час війни то ще більше до того берега все пливе.
  • viktor

    Хто нам мішае виробляти свою продукцію,шо до сих пір недоходе,президент і його шобла!
  • Оксана Козачук

    Щось дуже часто почали завозити небезпечну продукцію😏😏😏

keyboard_arrow_up