Наркозалежна в 14 років. Репортаж з місця, де починають жити заново

Наркозалежна в 14 років. Репортаж з місця, де починають жити заново
  • “Спробувала наркотики, бо запропонував хлопець”. 
  • “Підсіла на траву”, бо посварилася з батьками.
  • “Закурив - тому, що почалася війна”. 
  • Побували в центрі біля Хмельницького, де люди починають жити заново.
  • Читайте та дивіться репортаж. 

Залежні від алкоголю, наркотиків чи ігромани. Людей із такими проблемами не меншає під час війни. У Хмельницький залежні приїжджають і з інших регіонів. Тут вони проходять спеціальний курс лікування, що допомагає забути про те, від чого їм складно відмовитися. 

Місце, де живуть залежні, розташоване в Олешині, що неподалік Хмельницького. Це “Хмельницький центр здорової молоді”, що знаходиться у двоповерховому приватному будинку. Подвір’я біля нього нагадує дім, де мешкає щаслива сім’я. Однак за його дверима ховається десятки людських доль, які вчаться жити заново. Наразі в закладі близько 20 людей. Найбільше тих, хто страждає від алкоголю чи наркотиків. Найменше - ігроманів. 

Наймолодшій залежній - 14

На годиннику близько 15-ої. На кухні пораються двоє чоловіків. На вигляд їм близько 30 років. Обидва у фартухах. Один миє посуд, інший старанно витирає тарілки. Кажуть: “Ми сьогодні чергові”. Один з них прибув сюди з алкозалежністю. Інший - “сидів” на наркотиках.

Відео дня

Окрім них, на кухні їдять двоє жінок. Побачивши журналістку, вони піднялися й залишили кімнату. Причому так поспішали, що одна з них забула свою книгу, сторінки якої уважно гортала за обідом.

Тим часом у коридорі самотньо сидів чоловік із густою бородою. Весь час він лише зиркав очима - туди-сюди. Не видавав ні пари з вуст. То вставав, аби пройтися. То знову сідав, на своє місце біля крутих сходів, що вели на другий поверх будинку. Пізніше працівники закладу розповіли: цей пацієнт має певні психологічні проблеми й завдавав фізичного болю своїй матері. 

Усі, хто мешкає у величезному будинку, потрапили сюди за власним бажанням. Вони чи їхні родичі в якийсь момент набрали номер гарячої лінії закладу. Далі - реабілітація, яка й передбачає проживання у домі.

Понад тиждень тому в будинок прибула наймолодша пацієнтка. Їй 14. Вона наркозалежна протягом трьох років, тобто з 11. Дівчина живе в кімнаті з іншими жінками. Всі за неї старші ледь не вдвоє. Проте історії мають схожі. Мешкають вони у кімнаті, на другому поверсі. Там є двоярусні та звичайні ліжка. Біля одного з них у рамці стоїть світлина маленької дівчинки. Це донька однієї з пацієнток. 

Іще одна мама, яка має 7-річну дочку, вже пройшла курс лікування. Вікторія раніше страждала від наркоманії. Тепер же - працює в закладі волонтером. Каже - допомагає таким, якою була сама раніше. Мовляв, відчула на собі, що таке залежність. Відверту розповідь Вікторії про її наркозалежність, дивіться на відео.

У хмельницькому закладі від алкоголізму лікується переселенець

Допоки ми спілкувалися з Вікторією, до однієї з кімнат будинку стали заходити пацієнти. Вони зайняли місця на стільцях, що стояли у формі кола. У цій невеличкій кімнаті у залежних проходять заняття. Тут вони говорять про свої емоції: гнів, сором, смуток, страх або радість. Або ж обговорюють програму лікування. Одна із них під назвою “12 кроків”. 

До щоденного графіка пацієнтів входить трудотерапія, духовно-моральна освіта, особистий час, група взаємодопомоги та написання підсумку дня. Кожен має змогу відвідати лазню, що є в будинку, відпочити на свіжому повітрі чи зайнятися спортом. Саме за останнім вдалося застати чоловіка, який має проблеми з алкоголем. Це 23-річний Захар. Він родом з Миколаївщини. Під час війни його евакували в Хмельницький. 

- Я сам з Миколаївщини. Близько 2,5 місяців проходив реабілітацію у Миколаєві. Пішов лікуватися, бо мав алкогольну залежність. Згодом розпочалася війна. Пам’ятаю, було 5 ранку. У нас почали тремтіти вікна. Стали розлітатися уламки. За 50-100 метрів від нас став підійматися чорний дим. Були обстріли. Декілька діб ми сиділи у підвалі. Згодом мене забрали додому батьки. Коли війна почалася - я закурив, бо мені стало важко від всього, що відбувається. А от випити ще не встиг. У березні мене привезли сюди, в Хмельницький. Зараз мені абсолютно не хочеться вживати. Вранці, перед зарядкою, я йду займатися на турнік. Потім на сніданок. В обід працюємо на групах. Постійно у нас йде робота із собою, - каже Захар.  

Наркоманія помолодшала

Керівник відділу профілактики “Центру здорової молоді” Максим Павлов розповідає: наразі наркоманія помолодшала. З цією залежністю до закладу потрапляють навіть підлітки. Скажімо, 14-річна дівчина, про яку йдеться вище в тексті. Натомість алкогольною залежністю здебільшого страждають люди старшого віку. Максим Павлов говорить - серед пацієнтів були і пенсіонери.

Допоки керівник розповідав усі деталі лікування, на задньому дворі будинку зібралися залежні. Це були переважно чоловіки. Вони взялися грати у волейбол. Брали участь в цьому пацієнти різного віку. При цьому керувала усім процесом хмельницька волейболістка Віта Рудик. Її запросили у заклад для проведення профілактичної бесіди із залежними. І, звісно, для проведення майстер-класу.

Волейболістка Віта Рудик

Віта Рудик навідується в “Центр здорової молоді” вже вчетверте. Розповідає, що їй подобається спілкуватися з пацієнтами. Мовляв, вони говорять на відверті теми. При цьому спортсменка розповідає про деякі складнощі зі свого життя. Каже, ділиться цим, аби вони розуміли: всі мають непрості періоди. Однак важливо пережити їх, рухатися далі й не опускати руки.

Працівниця закладу Анастасія виокремлює 5 причин, через які їхні пацієнти починають вживати. Серед них - невміння виплескувати свої негативні емоції. Анастасія каже: коли людина не в змозі подолати власний негатив, то приглушує це вживанням наркотиків чи алкоголем. Крім того, часто до цього призводять непорозуміння з родичами, вплив друзів чи знайомих. Також залежність може “прокинутися” через спадковість. 

Чи то підліток, переселенець чи пенсіонер - усі проживають певний період свого життя в одному місці. У двоповерховому будинку. Вони живуть за одним графіком й на якийсь час є “відрізаними” від соціуму. Таким чином люди намагаються переродитися й розпочати жити заново. 

Читайте також: “Хочеться кричати, щоб почув весь світ”. У Хмельницькому рятують маленьку Софійку

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Vital Antoniuk

    Нарешті хороша і обнадійлива стаття,дякую
  • Вера Пухниченко

    🙏🙏🙏
  • Виктория Едомаха

    Це дуже гарний заклад .

    ЧитачЧитачів reply Виктория Едомаха

    Зцілилася?
  • Інна Назаренко

    До автора. "Порпаються" у смітнику, а на кухні "пораються"

    Олександра Рискальчук reply Інна Назаренко

    Дякую. Виправлено. Гарного дня!

    ЧитачЧитачів reply Інна Назаренко

    Чоловіки (ще й із залежністю) на кухні - все таки, напевно, порпаються.

keyboard_arrow_up