Небезпечні рослини Хмельниччини: чого варто остерігатися (ФОТО)

Небезпечні рослини Хмельниччини: чого варто остерігатися (ФОТО)
  • Кожного літа хмельничани їздять відпочивати на природу

  • Навіть не підозрюють про небезпеку, яка може чекати на них біля річки чи на лісовій галявині

  • Які отруйні рослини можуть зіпсувати відпочинок?

Кожного року з настанням теплих днів хмельничани їдуть у різні куточки області, щоб відпочити та провести активне дозвілля. Організовують фотосесії у квітучих полях, влаштовують пікніки біля річок, відпочивають з палатками у Бакоті чи на Голубих озерах. Багато хто їде на дачу чи на гостину до родичів у село. У таких поїздках зазвичай остерігаються набридливих комах. Та набагато більша небезпека може підстерігати у зелених заростях. Зібраний букетик квітів чи приваблива ягідка, що так і проситься до рота, можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям.

Які рослини чіпати не можна та як надати першу допомогу, якщо контакту уникнути не вдалося - читайте у матеріалі.

Амброзія

Відео дня

Фото - lokachi.rayon.in.ua

Ця рослина з яскраво-жовтими квітами привертає увагу, щоб зробити літнє фото у її заростях. Амброзія росте в посівах, а також обабіч доріг, на берегах річок, залізничних насипах. Цвіте з серпня до жовтня.

З давньогрецької назва цієї рослини перекладається як “їжа богів”. Однак божественну насолоду вона навряд чи здатна подарувати. Пилок амброзії - сильний алерген. Його потрапляння на слизову оболонку носа чи кон’юнктиву очей спричиняє сльозотечу, порушення зору, підвищення температури тіла та запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів.

Аконіт

Фото - wday.com.ua

Яскраві квіти цієї рослини так і ваблять, щоб нарвати їх у букет та прикрасити оселю. Та насправді це одна з найотруйніших рослин, яку можна зустріти на території Хмельниччини.

Аконіт або борець цвіте з липня до кінця вересня на вологих місцях уздовж берегів річок та на узбіччях доріг. Усі частини рослини - корені, стебла, листя та квіти містять небезпечні алкалоїди. 

Контакт з рослиною вже через кілька хвилин викликає відчуття оніміння у ділянці проникнення токсину. Згодом воно розповсюджується по всьому організму, потім настає повна втрата чутливості, починає морозити, спостерігається активне потовиділення, іноді отруєння супроводжується проносом. При значних концентраціях токсину можливі летальні випадки.

Болиголов

Фото - na-dache.pro

Білі квіти болиголова знайомі всім з дитинства. Його часто можна зустріти у сільській місцевості - на пасовищах та луках. Також росте на смітниках, рідше - на лісових галявинах. Має неприємний запах мишей.

Небезпека цієї рослини полягає в тому, що її листя схоже на пертушку або кріп, тож можна легко переплутати. Болиголов найбільш отруйний у період цвітіння та на початку плодоносіння. При отруєнні виникають нудота, блювання, сильна слабкість, діарея, зниження температури тіла, головний біль та запаморочення.

Борщівник Сосновського

Фото - solonkivska-gromada.gov.ua

Борщівник - чи не найросповсюдженіший бур’ян, який завдає шкоди сільськогосподарськиv угіддям по всій країні. Також росте на узбіччях доріг, пустирях, сміттєзвалищах, у парках та садах. Може досягати трьох метрів у висоту, цвіте у червні-липні.

Сік цієї рослини містить фотоактивні сполуки, які під дією сонячного проміння спричиняють опіки на шкірі. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів, які довго загоюються.

Цикута

Фото - komnatnue-rastenija.com

Одна з найотруйніших рослин. Зовні подібна до болиголова, росте лише на заболочених і вологих місцях.

Усі частини рослини, а особливо кореневище, містять алкалоїди. Саме корені є найбільш небезпечними. Дехто може спробувати їх на смак через зовнішню схожість й аромат, як у моркви. Отрута, яка міститься в рослині, викликає нудоту, блювання, біль у животі. Також у потерпілих спостерігають запаморочення, слабкість, судоми, втрату свідомості та параліч дихання, що, зрештою, призводить до смерті.

Вовчі ягоди

Фото - jak.koshachek.com

Ці червоні ягоди найчастіше привертають увагу дітей. Та в жодному разі не можна куштувати їх на смак - вони не їстівні й містять небезпечні речовини. Небезпечні речовини містять також листя і кора чагарника, тому торкатися до нього не варто. При отруєнні плодами спостерігається слиновиділення, біль у животі, блювання, діарея. Контакт зі свіжим соком рослини викликає почервоніння та опіки шкіри.

Блекота

Фото - factosvit.com.ua

Блекота росте на бур’янистих місцях, пустирях, городах та уздовж доріг. Цвіте в червні-липні, насіння дозріває у липні-серпні.

Усі частини рослини мають токсичні властивості. Найчастіше люди отруюються насінням. Симптоми з’являються досить швидко - від 10 хвилин до 15 годин.

У цьому випадку спочатку виникають сухість у роті та почервоніння шкірних покривів, потім - висипання на шкірі, спрага, нудота та блювання, порушення серцевої діяльності, судоми й навіть психічні розлади. 

Беладонна

Фото - my-flowers.com.ua

На Хмельниччині поширена у південній частині області. Росте на галявинах, серед чагарників та у лісистій місцевості. Цвіте у червні-серпні.

Усі частини рослини містять небезпечні алкалоїди. Максимальний їх вміст виявлено в листках під час цвітіння рослини. Та найнебезпечнішими є ягоди, які через необережність або незнання людина може вжити у їжу.

При отруєнні виникає сухість у роті і горлі, захриплість, утруднене ковтання, відчуття нудоти, запаморочення, головний біль, неспокій, прискорене серцебиття, почервоніння і сухість шкіри, почервоніння обличчя, розширення зіниць та галюцинації.

Дурман звичайний

Фото - mednarodna.com.ua

Дурман - рослина близько метра заввишки з характерним неприємним запахом. Росте на пустирях, вздовж доріг, поблизу житла, на полях та смітниках. Цвіте з червня по серпень, плодоносить з липня по жовтень.

При отруєнні викликає сильний головний біль, сухість у роті, нервове збудження та психічні розлади.

Жовтець

Фото - agrarii-razom.com.ua

Жовтець - досить розповсюджена рослина. Вона росте на луках, лісових галявинах та узліссях майже по всій території України. Яскраві квіти приваблюють око, але зовсім не є такими безпечними, яким здається на перший погляд.

Отруєння супроводжується блювотою, проносом, у важких випадках - зупиняється серце.

Чистотіл

Фото - volga.lutsk.ua

Чистотіл росте під парканами, по садах, засмічених місцях, узліссях, біля скель в тінистих місцях. Період цвітіння - з кінця квітня по вересень.

Його широко використовують у народній медицині, однак ризикувати не варто.  Передозування настоянками, виготовленими в домашніх умовах може спричинити нудоту, блювання та параліч дихального центру.

Що робити, коли опіків чи отруєння уникнути не вдалося?

Що робити у випадку опіку чи отруєння дикорослими рослинами, ми запитували у лікарів Хмельницького.

Якщо не вдалося уникнути контакту з борщівником, медик радить якнайшвидше промити уражене місце мильним розчином або водою. Потім необхідно хоча б на тиждень сховати його від сонячних променів. Якщо уражена велика ділянка шкіри, варто одягнути кофтинку з довгими рукавами чи штани.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Julia Goncharova

    Дякую за гарну роботу
  • Читач12

    Большое спасибо, очень полезная статья

keyboard_arrow_up