Одні роблять, інші - відмовляються: як в Хмельницькому вакцинують дітей

Одні роблять, інші - відмовляються: як в Хмельницькому вакцинують дітей
Фото ілюстративне
  • Природній імунітет чи вакцинація?
  • Це питання є чи не найпопулярнішим серед батьків.
  • Що варто знати про щеплення та як вакцинують дітей в Хмельницькому, дізнавалися журналісти vsim.ua.

У перші 18 місяців життя на дитину чекає найбільше щеплень. З часом кількість зменшується. А в дорослому віці необхідно повторювати одне щеплення кожні 10 років. Про це йдеться в спеціальному календарі від МОЗ України.

Через чималу кількість щеплень, якість вакцини та їхні наслідки, батьки часто задаються питанням: чи робити їх взагалі? Все про вакцинацію дітей розповіла лікар-імунолог Хмельницької міської лікарні Наталія Наглій.

Відповідно до наказу “Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів”, українцям роблять щеплення проти 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і хіб-інфекції. 

Відео дня

Україна закуповує вакцини у шести країнах світу. Серед них: Бельгія, Франція, Болгарія, Південна Корея, Індія та США. Купують їх за кошти з державного бюджету. Тож право на отримання безкоштовної вакцинації має кожен українець. 

Коли і які щеплення варто робити дитині, переглядайте в календарі. 

Календар щеплень

Чи потрібно готувати дитину до вакцинації

Хмельницький лікар-імунолог розповідає, що за останній рік пацієнтів, які роблять планові профілактичні щеплення, стало менше. Серед причин: карантин і “надумані” проблеми самими батьками. Наталія Наглій каже, що відмову від щеплень хмельничани аргументують по-різному. Зокрема, “Я не хочу калічити дитину” чи “У знайомих була певна реакція на вакцину”. До слова, реакція й дійсно може виникнути. Та чи можна за допомогою профілактичного щеплення нанести шкоду здоров’ю - питання інше. Поміж тим, чимало хмельничан сумлінно роблять всі щеплення своїм дітям. Наталія Наглій каже, що сумніви виникають лише при виборі вакцини. Адже одні користуються тими, що пропонує держава, інші - приходять із “аптечними”. 

За словами лікаря-імунолога, вакцинація - це рутинна процедура. Мовляв, вона не потребує особливої підготовки, а тим паче хвилювань. Все, що потрібно, аби отримати щеплення - бути здоровим. В інших випадках лікар може перенести термін вакцинації на інший час, розробивши для цього індивідуальний план пацієнта. 

Наглій Наталія Василівна
Фото з medics.com.ua

Які можуть бути реакції на вакцину

Лікар-імунолог каже, що починати робити щеплення варто з безкоштовних препаратів. А саме з тих, що надають в медичних закладах. Фахівець розповідає, що пацієнти підбирають їх індивідуально. Хтось - купує в аптеках і приходить зі своїм. А хтось надає перевагу державним вакцинам. Сама ж Наталія Наглій не рекомендує конкретні препарати. Повторюючи, що почати вакцинацію варто із тих вакцин, що пропонує держава. 

“Реакція на вакцину - явище абсолютно нормальне”, - каже Наталія Наглій. За її словами, найчастіше вона виникає при наявності кашлюкового компоненту в препараті. Серед найпоширеніших реакцій у маленьких пацієнтів - підвищення температури тіла. Також можуть з’явитися болісні відчуття, припухлість або почервоніння в місці ін’єкції. 

Високий ризик виникнення ускладнень мають пацієнти із наступними захворюваннями: ВІЛ, лейкемія, цукровий діабет та інші, що прописані в наказі про порядок проведення щеплень. 

Крім того, каже Наталія Наглій, існують рекомендовані щеплення, які роблять дітям для профілактики. До переліку таких хвороб належать: “вітрянка”, кашлюк, менінгококова та пневмококова інфекція. Саме остання, за словами лікаря-імунолога, стала популярна серед спалаху COVID-19. Мовляв, цікавитися щепленням хмельничани стали задля убезпечення своїх чад. 

Міфи про вакцинацію

Користуються популярністю серед батьків і деякі міфи стосовно щеплень. Чимало з них розвінчує МОЗ України. Серед них думка, що дитині краще перехворіти природним шляхом. Однак медики кажуть, що в такому випадку в малечі сформується імунітет проти певного захворювання. Та інфекція може викликати ускладнення, ризик яких може бути значно вищий за побічну реакцію вакцинації.

До ще одного міфу належить думка про грудне вигодовування та вакцинацію. Деякі матусі схиляються до того, що воно здатне захистити дитину від інфекцій. Та на сайті МОЗ України вказано, що це не так. Наприклад, дитина, яка перебуває на грудному вигодовуванні, при інфікуванні кашлюком може тяжко захворіти і навіть померти. 

“Вакцина може ослабити або перевантажити імунну систему” - ще один міф про який пишуть фахівці. Пояснюють все тим, що вакцини діють інакше. 

До слова, хмельницький лікар-імунолог радить батькам вакцинувати дітей. В іншому випадку, каже жінка, є загроза для здоров’я. Адже якщо робити планові профілактичні щеплення припинять масово - зросте ризик епідемій. Наслідки яких можуть бути вкрай небезпечними. 

А ви за вакцинацію чи проти?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up