Покарання лікарів за помилки: зібрали 3 історії з Хмельниччини

Покарання лікарів за помилки: зібрали 3 історії з Хмельниччини
Фото ілюстративне
  • У Хмельницькому та області траплялися випадки, коли пацієнти постраждали через діяльність медиків.
  • Серед них є й летальні.
  • Зібрали такі історії в цьому матеріалі. 

29-річна хмельничанка Оксана Гладій пішла до стоматологічної клініки видаляти “зуби мудрості”. Згодом - впала в кому, а 2 лютого померла. Про все це розповів її чоловік, який тепер сам виховує їхнього трирічного сина. Детальніше про цю історію можете дізнатися в окремому матеріалі - Стоматологія, кома, смерть: померла 29-річна хмельничанка Оксана Гладій. 

За цим фактом правоохоронці вже відкрили кримінальне провадження за статтею 140  (Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником) ККУ. Чи смерть Оксани Гладій сталася внаслідок помилки лікарів - встановлюватиме суд. 

Раніше на Хмельниччині траплялися випадки, коли пацієнти страждали від лікарської діяльності. Таких медиків визнали винними. Історії цих подій описані в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Відео дня

Серед них - смерть пенсіонерки через операцію, важкий стан дитини після пологів та видалення матки через лікарську недбалість. Про всі події та покарання, яке обрав суд для медиків - дізнавайтеся далі.

Лікарку судили через пологи

Ця історія сталася в Шепетівці, у 2011 році. До Шепетівської ЦРЛ госпіталізували вагітну на 40-41 тижні. Пологи почалися вночі. 

У реєстрі зазначено: неналежне виконання лікарем акушером-гінекологом своїх професійних обов`язків під час прийняття пологів призвело до важкої асфіксії у дитини при народженні. Все ускладнилось гіпоксично-ішемічним ураженням центральної нервової системи, судомним синдромом та синдромом рухових порушень. Саме це призвело до тяжкого стану новонародженого.

Обвинувачена лікарка в суді своєї вини не визнала. Вона розповіла, що жінка народила дитину, яка була обвита пуповиною навколо шиї. Тож це, за її словами, спричинило асфіксію плоду. Вона додала, що відразу був викликаний реаніматолог та розпочались реанімаційні заходи. 

У залі суду медик додала, що важкий стан дитини міг виникнути внаслідок внутрішньоутробного інфікування плоду. І через те, що жінка під час пологів поводилася неадекватно. А саме - істерила, затримувала дихання, робила різкі рухи. 

Потерпіла розказала в суді, що її вагітність була першою та очікуваною. Протягом всього часу вона здавала всі необхідні аналізи. Дитина розвивалася нормально й жодних інфекцій виявлено не було. Після пологів, лікарі повідомили, що дитина народилася хворою й від неї краще відмовитися, - додала жінка. 

Також у судовому реєстрі зазначено, що внаслідок важкого стану дитини, вона не тримає голівки й може лише ковтати. А через асфіксію у дитини відсутня частина мозку. 

Лікарку судили за частиною 2 статті 140 (Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником) ККУ. Її позбавили права займатися лікарською та акушерсько-гінекологічною діяльністю строком на два роки.

Анестезіолог і смерть 77-річної пацієнтки

У цій справі, що розглядали в Хмельницькому міськрайонному суді, фігурував лікар-анестезіолог обласної лікарні, що на Пілотській. Як зазначається в реєстрі, на той час він був медиком першої категорії. 

Так, у 2017 році в нейрохірургічне відділення медзакладу госпіталізували 77-річну хвору. Встановили діагноз - травматичний субдуральний крововилив. За результатами обстеження та під час консиліуму, жінці призначили операцію. Необхідно було видалити субдуральну гематому правої півкулі головного мозку. 

Того ж дня лікар-нейрохірург провів оперативне втручання. Після цього хвору підключили до апарату штучної вентиляції легень і перевели у відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Там її лікарем було призначено анестезіолога, який був обвинуваченим по даній справі. 

В результаті, медик своєчасно не прийняв рішення про залучення до лікування пацієнтки хірурга чи отоларинголога. Він самостійно провів операцію по накладенню класичної трахеостомії (виконується для відновлення дихання, а також проведення різних діагностичних і лікувальних маніпуляцій в трахеї та бронхах, - прим. автора).

У судовому реєстрі зазначено, що анестезіолог допустив грубе порушення техніки виконання оперативного втручання. Внаслідок цього пацієнтка померла.

- Причиною є неналежне виконання медичним працівником, тобто лікарем-анестезіологом, своїх професійних обов`язків внаслідок недбалого ставлення до них, - йдеться в документі. 

Лікар був обвинувачений за частиною 1 статті 140 (Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником) ККУ. У 2020 році його звільнили від кримінальної відповідальності. У реєстрі зазначено: “У зв’язку із закінченням строків давності”. Кримінальне провадження по цій справі - закрили. 

Видалення матки пацієнтці

Наступні події відбулися за участі лікаря-гінеколога поліклінічного та хірургічного відділення Державного закладу “Вузлова лікарня станції Шепетівка Південно-Західної залізниці”. 

У травні 2012 року пацієнтка була оглянута лікаркою, яка не виявила у неї патології. Вже через 17 днів жінка звернулася до гінеколога зі скаргами на біль внизу живота й підвищену температуру тіла. 

Після обстеження в неї виявили пухлину. Тоді пацієнтку направили в хірургічне відділення. Того ж дня медик, який згодом став обвинуваченим, провів ургентне втручання. У ході нього жінці видалили матку, що призвело до втрати її репродуктивної функції. 

У реєстрі йдеться, що лікар проявив злочинну недбалість й неналежно виконав свої професійні обов’язки. А саме - не повідомив пацієнта щодо стану здоров'я, ризиків здоров'ю порушенням цілісності організму, а також про можливість іншої тактики лікування. Крім того, не інформував пацієнта та не отримав згоди на видалення органу.

В результаті, суд визнав медика винним за частиною 1 статті 140 (Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником) ККУ. Йому призначили покарання у виді позбавлення права займатись лікарською, акушерсько-гінекологічною та хірургічною діяльністю строком на три роки. На користь потерпілої було стягнуто 10 149, 29 гривень матеріальної шкоди та 70 тисяч гривень - моральної. 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (29)
  • Інна Патик

    Лікарі ніколи не понесуть відповідальність!!! І що з того, що 2 - 3 роки не попрацюють, знову вийдуть на свою грошову доріжку калічити людей(це в кращому випадку)!
  • Андрей Гришнюк

    Мені все більше "подобається" наша судова система!

    Вкрав мільйон _ 400 тис.штрафу.

    Лікарська помилка з литальним випадком _ позбавили права займатися по спеціальності 2-3 роки.

    Вкрали вагони з гуманітаркою _ тимчасово, або повністю просто звільнили з посади.

    Не дай Боже звичайна людина скоїла якийсь злочин від 5 до 10 !

    Військовий який відмовляється виконувати злочинний наказ 8-10!

    Відкрив рота до командира 5-8 !

    ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ!!!

    і це далеко не весь перелік.

    Де правда?

    Правова держава?

    Прогнило все з верху й до низу

    Василий Завгородний reply Андрей Гришнюк

    в судах правду шукати  для звичайной людини не можливо упевнився на своэму  опиту

    Андрей Гришнюк reply Василий Завгородний

    Навіть сумніву не маю!
  • Лилия Кочержинская

    Мене буквально пару днів тому теж вводили в наркоз вперше і перед тим я заповнювала купу папірців. «Які були захворювання? Чи є алергія? Чи є хронічні і т.д.» Можливо, лікар неграмотний чи халатний. Але …Можливо, і пацієнтка не повідомила про шось…
  • Людмила Герасимчук

    Поки пацієнти не почнуть відповідально ставитись до свого здоров'я , траплятимуться випадки, коли медикам важко ,а іноді і неможливо надати адекватну допомогу .

    Оксана Оксана reply Людмила Герасимчук

    Поки лікарі не почнуть відповідально виконувати свої посадові обов'язки ,нічого не зміниться

keyboard_arrow_up