Радість від одужання і страх від смерті: хмельницькі лікарі поділилися моментами зі своєї роботи

Радість від одужання і страх від смерті: хмельницькі лікарі поділилися моментами зі своєї роботи
  • Кажуть, медик - професія за покликанням. 

  • Бо лікувати людей є надзвичайно важливою місією.

  • Напередодні Дня медпрацівника, ми поспілкувалися із лікарями з Хмельницького.

  • Вони поділилися моментами зі своєї роботи і розповіли, як виглядає їхня професія зсередини. 

Вони складають клятву Гіппократа, рятують життя й допомагають подолати численні хвороби. Вони стикаються із різними ситуаціями. Та яким б вони не були, основна місія - допомогти. 

До Дня медичного працівника ми зібрали історії хмельницьких лікарів. Всі вони працюють у різних сферах, та об'єднує їх одне - врятувати життя й здоров'я. Як виглядає робота лікаря зсередини? Гортайте далі, знайомтеся з медиками і читайте про моменти з їхнього професійного життя.

 

Віктор Сюсяйло, сімейний лікар

“Доводиться і смерть бачити, і страждання людські”

Віктор Сюсяйло працює лікарем в амбулаторії загальної практики сімейної медицини №9, що на вулиці Молодіжній. Тяготіла душа майбутнього медика до цієї сфери з юнацьких років. Починав із посади лікаря у рідному селищі Устечко. Згодом за сімейними обставинами переїхав у Хмельницький. Будучи лікарем-терапевтом дільничним, приймав пацієнтів у міській поліклініці №4. Згодом став “сімейником”. 

У своїй роботі Віктор Сюсяйло виділяє різні моменти. Говорить й про те, що позитивних - мало. На своїй практиці стикався і з смертю пацієнта. Мовляв, сталося все просто на його очах. Попри це - медик жодного разу не пошкодував про обрану професію. Бо впевнений, що це його покликання.

“Займаємося методикою, що працює у всьому світі”

Наталія Нікітіна, директор оздоровчого центру Євмінова

Наталія Нікітіна - офіційний представник центру Євмінова на Хмельниччині. У медицину прийшла за покликом. Бо з дитинства мріяла працювати в цій сфері. Після закінчення медучилища й вищого навчального закладу в Києві потрапила на курси лікувальної фізкультури. Згодом пані Наталія зрозуміла, що фізіотерапія їй надзвичайно подобається. Якийсь час вона працювала в обласному лікувально-фізкультурному диспансері. Після його закриття занурилася в методику Євмінова, а саме відкрила центр. 

Що ж являє собою методика Євмінова? Її унікальність полягає в забезпеченні яскраво лікувально-відновлювального ефекту, що побудована на легкому дозуючому витягуванні хребта з одночасною роботою глибоких м’язів. Лікарка розповідає, що це призводить до активізації обмінних процесів, укріплення структур хребта, особливо міжхребцевих дисків. Крім того, методика забезпечує розвиток міцного м'язового корсета, захищаючи хребет від травматичних впливів у повсякденному житті. Ефективність цього обумовлена специфічною дією спеціальних вправ у поєднанні з легким витягуванням. Методика Євмінова затверджена Міністерством охорони здоров’я України. 

Наталія Нікітіна розповідає, що їхніми пацієнтами є як дорослі, так і діти. Для всіх індивідуально підбирають вправи: для найменших - коригуючі, для людей старшого віку - розвантажувальні. Найчастіше, каже пані Наталія, приходять діти із сколіозом. За її словами, ця проблема є вкрай серйозною. Мовляв, виявити це важливо вчасно. Бо чим старша дитина - тим важчим є лікування. 

"Як і в кожного лікаря, в моїй  практиці є гіркі моменти"

Лідія Перебийнос, заступник головного лікаря з медичної роботи міської дитячої лікарні
  • Здається, я завжди, ще з дитинства  знала, що буду лікарем. Я лікувала  всі побиті коліна моїх друзів, подряпини і забої щедро змащувалися зеленкою, перев’язувалися бинтом, в класі у всіх були чисті нігті і комірці. А ще у дитинстві у мене була моя ”дитяча лікарня” - найстаріша крислата яблуня в саду нашого двору, - розповідає лікарка.

Після закінчення Тернопільської середньої школи  №1 імені І.Я.Франка (нині це Українська гімназія ім. І Я. Франка)  майбутня лікарка стала студенткою Вінницького медичного інституту ім. М.І. Пирогова. Фах  лікаря - педіатра, каже жінка, чи не найскладніший  серед медичних спеціальностей. Адже педіатр  допомагає не лише дитині, а також її  батькам. За словами медика, любов до дітей додає їй сил і натхнення.

Свою лікарську кар’єру жінка розпочала 36 років тому в Хмельницькій міській дитячій лікарні, у відділенні для дітей раннього віку. Наразі Лідія Перебийнос продовжує свою працю як заступник головного лікаря з лікувальної роботи.

  • Багато змінилося з того часу. Не змінилися лиш старі істини: потрібно дуже любити те, що ти робиш, любити дітей, вчитися щодня і чесно  працювати. І як нагорода, буває, наприклад, випадкова зустріч з  мамою колишнього пацієнта і щирі слова: ”Дякую Вам, Лідіє Іванівно, ми дослухалися ваших порад, у нас все добре”. Ще одна  мама ”мого хлопчика” (зараз він вивчає в університеті медицину) пригадує, як її маленький синочок довго хворів. Одужав відразу, як я відмінила всі препарати, які отримувала дитина. Було в моїй практиці і ”чудо зцілення” дитини,  у якої на уроці “віднялися ніжки”. Як і в кожного лікаря, в моїй практиці є гіркі моменти. Були  люди, з котрими ми не порозумілися, комусь я не змогла допомогти. Інші скаржилися, що в лікарні я  їм навіть не подала чаю, - згадує жінка.

     “Є діти, які фактично виростають в нашому відділенні”

Вікторія Леньга, дитячий лікар-інфекціоніст

Мріяла про професію лікаря з дитинства і Вікторія Леньга. Каже, що в іншій сфері себе й не уявляла. За часів студентства зародилася у майбутнього медика любов до предмету “Інфекційні хвороби”. З тих пір пані Вікторія визначилася: “Хочу бути інфекціоністом”. 

До стін міської інфекційної лікарні жінка прийшла у 1994 році. Розповідає, що за цей термін навчилася бути і психологом. Бо робота із пацієнтами-дітьми вимагає різних підходів не лише до них, а й до їхніх батьків. Розповідає лікарка і про приємні моменти в роботі. Каже, що вони переважають над неприємними. 

Водночас робота лікаря-інфекціоніста передбачає швидке й ефективне надання допомоги. Не обійтися в цій справі й без любові до дітей. Адже вони, каже Вікторія Леньга, потребують особливого підходу під час лікування.

"Його справа – це його життя"

Віталій Лисюк, майор медичної служби, начальник медичного пункту військової частини 3053 Національної гвардії

Усе своє свідоме життя майор Віталій Лисюк мав бажання допомагати людям, і впевнений, що найкращий спосіб реалізувати це бажання, яке було з ним завжди, - стати лікарем.

Бути фельдшером на “швидкій” або на ФАПі – цього для нього вже було замало. Медику хотілося вчитися далі, щоб мати свободу, як лікар, самостійно приймати рішення щодо лікування тих, хто звернувся по допомогу, або кого доправили для порятунку.

Для навчання чоловік обрав Буковинський державний медичний університет. По закінченню, отримавши фах «Терапія». Далі було 16 років у Райковецькій виправній колонії лікарем, де отримав військове звання. А вже з 2018 року - служба у військовій частині 3053 Нацгвардії. Скоро і ротація в зону ООС.

На Сході країни, у Донецькій області, майор Лисюк у якості офіцера медичного забезпечення батальйонної групи надавав невідкладну та планову медичну допомогу бійцям на взводно-опорних пунктах та блокпостах, займався організацією медичної служби, здійснював керівництво санінструкторами, які були у кожній роті на тій території.

Його справа – це його життя, іншого, як зізнається майор, для себе не хоче.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up