Що таке сімейна медицина і як хмельничан лікуватимуть у новому році

Що таке сімейна медицина і як хмельничан лікуватимуть у новому році
  • З 1 січня сімейні лікарі, терапевти і педіатри почнуть працювати за новими адресами. Хмельничани про нові зміни ще нічого не знають. 
  • Аби запустити медичну реформу, у місті створили два центри первинної медико-санітарної допомоги. 
  • В амбулаторії, які відкриють при центрах, переселять дільничних терапевтів та педіатрів з поліклінік. Працюватимуть там і сімейні лікарі. 

 

З нового року в Україні хочуть реформувати медицину. Зміни в системі охорони здоров’я почнуться з первинної медико-санітарної допомоги, тобто з поліклінік, дільничних лікарів і педіатрів. Сімейна медицина, угоди між лікарем та пацієнтом і нова система фінансування - і це ще не весь перелік новацій, які планують запровадити. Журналісти vsim.ua дізнались, що буде у Хмельницькому з 1 січня та чи готові до нових змін медики. 

Хмельничани про нововведення майже нічого не чули. Знають лише те, що терапевти і педіатри мають з нового року приймати за іншими адресами. Пацієнти переконані, що краще обслуговувати не стануть. 

- Я краєм вуха щось чула, але думаю, що це нічого не дасть. То зайва біганина. Бо терапевт буде в амбулаторії, а спеціалісти в поліклініці. Хоча ці амбулаторії вже ж є, - ділиться думками пацієнтка поліклініки № 1 Наталія Кондратюк. - Але от, наприклад, дитячого педіатра на амбулаторію і на філію дитячої поліклініки в Раковому є лише 3-4 зараз. І я їм не довіряю. Свою малечу я воджу до приватного педіатра, я краще 150 гривень заплачу і буду впевнена, що дитину нормально полікують. 

Відео дня

Кого будуть реформувати

Первинну ланку, а це терапевти, педіатри та сімейні лікарі почали відділяти віж інших спеціаліістів ще декілька років тому. У місті зараз є 132 дільничні терапевти, з них – 78 сімейних лікарів. Також у місті нараховується 92 педіатри. Перехід до загальної практики сімейної медицини розпочали ще на початку 2000-х років.

- Терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів намагалися наближати по максимуму до населення. Але у нас в Хмельницькому цього довгий час не робилось. Зараз це треба робити. Це пов’язано і з загальною політикою держави у сфері охорони здоров’я, так і з умовами фінансування даної галузі. Бо з нового року будуть роз’єднані кошти, які йдуть на первинну і вторинну медицину, - розповідає vsim.ua начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Борис Ткач.

Зараз проконсультуватись з лікарем, визначити хворобу та полікуватись більшість хмельничан можуть у поліклініці. Там пацієнтів приймають дільничні терапевти, а діток - педіатри. А у густо заселених мікрорайонах міста близько 15 років тому з’явилось 6 амбулаторій сімейної медицини. Кожна амбулаторія обслуговує 3-4 дільниці. Тому мешканців там приймають їхні дільничні терапевти та педіатри з поліклінік, які закріплені за тими дільницями. 

Як лікують в амбулаторії

Журналісти vsim.ua навідались до однієї з амбулаторій, яка знаходиться у мікрорайоні Лезневе. Медзаклад розташований неподалік від зупинки. Невелике одноповерхове приміщення практично не відрізняється від приватного будинку. Вхідних дверей двоє. Справа – вхід до самої амбулаторії, зліва – до комунальної аптеки «Віола». 

Приміщення амбулаторії складається з чотирьох кабінетів. В двох з них приймають лікарі. Всього тут працює 4 лікарі та 6 медсестер, які чергуються між собою. Медики пояснюють, що приймати пацієнтів у амбулаторії кожен має лише 4 години на день. Протягом ще трьох годин мають робити обхід хворих по домівках. За один день на прийом до сімейного лікаря сюди приходить близько 15-20 чоловік. Загалом на обслуговуванні амбулаторії - близько 6 тисяч дорослих та більше тисячі дітей.

- У нас тут пацієнти можуть погріти ніс та горло. Також можна зробити інгаляції, уколи та крапельниці. Раніше можна було також зробити кардіограму, але зараз кардіограф зламався. Його забрали на ремонт і вже три тижні не віддають. Аналізів тут поки не можемо зробити, бо дуже маленьке приміщення, то все не поміститься, - розповідає сімейний лікар амбулаторії сімейної медицини мікрорайону Лезневе Олександр Ткачук. 

Кажуть, що з пацієнтами справляється самі. До профільних лікарів направляють вкрай рідко. Мовляв, люди, які знають про свої хвороби, відразу йдуть у поліклініки до вузьких фахівців. Про реформу в медицині лікарі в амбулаторії чули, але поки зовсім не розуміють, як буде після 1 січня. Кажуть, що вже написали заяви на звільнення з поліклініки, за якою поки закріплена амбулаторія.

- Ще ніхто ні слова не казав. Нам тільки видали заяви написати, що через місяць нас звільнять. Де ми маємо бути, хто нами має командувати... Залишилося 2 тижні, а нема ні бюджету, ні статуту. Ми зараз висимо в повітрі, - каже Олександр Ткачук. 

Адреси амбулаторій:

  • Ранкова, 1 (Дубове);
  • Карбишева, 1 (Книжківці);
  • Повстанська, 36 (обласна лікарня);
  • Філатова, 8 (Лезневе);
  • Залізняка, 14 (Озерна);
  • Курчатова, 1а (Гречани).

Велике переселення педіатрів і терапевтів

Реформа, яку планує втілити Уряд у 2017 році, вимагає розмежування первинного і вторинного рівнів медичних послуг. Лише влітку цього року у Хмельницькому вдарили на сполох і почали робити те, що мали змінювати після реформи-2011.

Тільки 20 липня цього року на сесії міської ради прийняли рішення про створення двох центрів первинної медико-санітарної допомоги. Ці центри поділятимуть місто за територіальним принципом і за кількістю населення.

- Ми взяли умовний поділ по залізниці, бо вона ділить наше місто приблизно на 2 рівні частини. Ці 2 центри вже створені на базі поліклініки № 1 і на базі філії дитячої поліклініки, що у мікрорайоні Дубове. Але там поки є лише головні лікарі і бухгалтери. У одному центрі працюватиме 270 медиків, а у іншому - близько 300, - каже Борис Ткач. 

Так виглядає амбулаторія в мікрорайоні ЛезневеВ кожен центр входитиме адміністрація і амбулаторії сімейної медицини. Загалом по місту зараз працює 6 амбулаторій. До середини наступного року планують відкрити ще приблизно 7. В першу чергу їх хочуть створити у віддалених районах і районах зі складною транспортною розв’язкою. Мовляв, амбулаторії наближатимуть лікаря до пацієнта. А от у поліклініках мають іншу думку. 

- От постане перед пацієнтом питання - йти до терапевта чи до невропатолога. То звичайно, що людина піде до невропатолога. До терапевта у нас люди ходять за довідкою в басейн, за лікарняним, щоб картоплю посадити. Взагалі засади сімейної медицини правильні. Але потрібно розпочати з районів, з сіл. А в місті і так локально розташовані лікувальні заклади. От підуть люди до терапевта, скажуть, що в них болить серце, а він все одно направить їх до кардіолога. А прийде до кардіолога, а там таких вже зо десять людей направили від терапевтів. Це додаткові черги, - коментує головний лікар поліклініки № 1 В'ячеслав Мороз. 

Яким має бути сімейний лікар

В амбулаторіях сімейної медицини мають працювати сімейні лікарі. Фахівець загальної практики вмить має допомогти своєму пацієнту, вчасно виявити хворобу і володіти знаннями як мінімум семи спеціалізацій: кардіолога, невропатолога, лора, хірурга, дерматолога, офтальмолога, педіатра. 

- Такий лікар обслуговує населення від народження і до смерті. Знає в сім'ї і дітей, і дорослих. Він знає історію хвороби всієї родини, хто чим хворів. В Україні про таких лікарів заговорили недавно, коли стартували пілотні проекти стосовно сімейної медицини. Але в нас такого поки не буде. Ми просто відділимо первинну ланку від вторинної, - стверджує Борис Ткач. 

У перший рік пацієнти зможуть міняти сімейного лікаря стільки разів, скільки вважатимуть за необхідне. Територіальну прив’язку хочуть скасувати. Вибір сімейного лікаря не буде обмежуватися місцем проживання. 

Сімейний лікар повинен бути територіально доступний і досконало знати всі проблеми сім'ї. Під час прийому фахівець повинен мати змогу взяти елементарні аналізи і провести мінімальні обстеження. Таким чином він зможе вирішити до 80% проблем, з якими до нього звертаються пацієнти. 

В ідеалі кожний застрахований пацієнт може обрати собі певного сімейного лікаря. Якщо пацієнт не вибрав, то він автоматично приписується до практикуючого лікаря в своїй місцевості. За кожного пацієнта сімейний лікар повинен отримувати певну ставку. За цю ставку пацієнт може скористуватись фіксованим пакетом медичних послуг. 

Сімейні лікарі працюють терапевтами

Поняття “сімейний лікар”, який за кордоном супроводжує одну родину впродовж усього життя, хмельничанам поки що незрозуміле. Містяни досі вважають: болить шлунок – треба йти до гастроентеролога, болить серце – до кардіолога, а сімейний лікар – це такий собі медик, який лише виписує довідки та направлення. 

Зараз сімейні лікарі у Хмельницькому працюють здебільшого як дільничні терапевти. Вони приймають пацієнтів у поліклініках. Також ходять на виклики додому. Але через те, що на своїх дільницях вони обслуговують людей вже багато років, лікарі знають практично всіх членів родини. Цим самим вони частково наближаються до класичного поняття "сімейного лікаря". Однак дітей сімейні лікарі у місті поки не консультують, цим займаються лише дільничні педіатри. 

Як обіцяють у МОЗ, з початку 2017 року в Україні будуть запроваджувати страхову медицину. Тому з сімейним лікарем необхідно буде укласти угоду. У документі буде зазначено перелік послуг, які фахівець повинен гарантовано надати пацієнту. Дохід сімейного лікаря буде прямо залежати від кількості підписаних договорів. Але ні переліку послуг, ні суми, яку потрібно платити, ще не визначили.
Джерело: Високий замок online —http://wz.lviv.ua/life/186756-simeinyi-likar-de-ioho-shukaty

В амбулаторії також є черги до сімейного лікаря

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олена Адміністратор

    https://мрт-кт.укр/likari/simeinyi-likar
  • Олена Адміністратор

    https://xn----ttbeqkc.xn--j1amh/likari/simeinyi-likar
  • Анонім

    Всією сім'єю користуємось цією амбулаторією в Лезнево вже близько 8 років. При цьому можемо порівняти й обслуговування з поліклінікою №2 й дитячою міською поліклінікою (та, що за військовим кладовищем). Так от, стосовно черг і простого людського спілкування, так би мовити "підходу" до людей, наша амбулаторія зовсім не програє! Тут великі черги (6-8 людей) можуть бути тільки до педіатра у понеділок або п'ятницю, в інші дні - або без черги, або невеличкі (так, принаймні, траплялось у мене). Обстановка "камерна", затишна, всі одне-одного більш-менш знають, привітні й доброзичливі. А от коли потрапляєш після нашої амбулаторії в дитячу міську поліклініку, і стоїш в черзі за "талончиком" годину, а потім - ще до лікаря півгодини-годину, а, може, ще й "талончики" закінчуються, і ти взагалі нікуди не попадаєш (приїхавши з віддаленого району міста з хворою дитиною) - оце ЩОСЬ!!! Отут (в дитячій міській) дійсно треба щось змінювати!
  • Павло Лемешко

    і що я маю тепер йти в амбулаторію?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up