Що варто знати про безпечну засмагу: відповідає фахівець (Новини компаній)

Що варто знати про безпечну засмагу: відповідає фахівець (Новини компаній)
  • Поніжитись на сонечку стає особливим ритуалом влітку.
  • Бо крім пляжного релаксу можна отримати привабливий відтінок шкіри.
  • Сприяє цьому приймання сонячних ванн.
  • Як засмагати без шкоди для свого здоров’я, розповів лікар-дерматовенеролог, кандидат медичних наук Дмитро Поліщук.

Купальний сезон відкрито. Бажаючі насолодитися пляжним відпочинком вже активізувалися. Люди засмагають, купаються й тішаться літом на повну. Звісно, тоді, коли цьому сприяє відповідна температура повітря. 

Саме під час спеки провести час біля водойми й з охолодженим коктейлем в руках хочеться найбільше. При цьому багатьом кортить засмагнути. Адже привабливий відтінок шкіри особливо привертає увагу влітку. Та при цьому не слід нехтувати правилами безпеки. Йдеться про правильний спосіб приймання сонячних ванн. В іншому випадку - наслідки можуть призвести до різних захворювань. Детальніше про це розповів лікар-дерматовенеролог Дмитро Поліщук.

Кому можна й не можна засмагати

Щоб зрозуміти важливість безпечної засмаги, розберемо все по поличках. По-перше, необхідно чітко розуміти що передбачає собою даний процес. Дмитро Поліщук каже, що засмага - це захисна реакція шкіри на дію ультрафіолету. При цьому синтезуються біологічно активні речовини - гормони і вітаміни, які під час засмаги починають активно вироблятися. Статистично доведено, каже лікар, що у країнах з недоліком сонячних променів помітне зростання депресивних станів. 

Крім того, під час засмаги виробляється вітамін D3. За словами фахівця, його вироблення без дії ультрафіолету практично  неможливе. 

Лікар розповідає, що сам процес засмаги не є шкідливим. А от наслідки можуть нанести серйозний відбиток здоров’ю людини. Це відбувається при надмірному перебуванні на сонці, в результаті чого можуть з’являтися сонячні опіки, які несуть певну небезпеку.

До слова, засмагати можна далеко не всім. Існує ряд показів й протипоказів. 

Покази:

Протипокази:

Про правила безпечної засмаги і наслідки їх нехтування

Крім корисної дії на організм, засмага може викликати клітинні мутації, що при накопиченні призводять до розвитку злоякісних новоутворень. Їхнім генератором є саме ультрафіолет. Дмитро Поліщук розповідає, що одним із тяжких захворювань шкіри, спричинених таким впливом є меланома, яка може виникати із вже існуючих родимок або ж тих, які нещодавно утворилися.

Зауважує лікар і на тому, що інформація про всі сонячні опіки здатна залишатися в ДНК клітинах. Це призводить до передчасного старіння шкіри (фотостаріння). 

Щоб уникнути подібних наслідків, варто знати як перетворити засмагу на суцільну користь для свого тіла. 

“Чим довше - тим краще” - правило не для приймання сонячних ванн. Засмагати достатньо протягом 10-15 хвилин двічі на тиждень протягом цілого року. Але в наших умовах клімат не дозволяє притримуватися такої практики. В період активного відпочинку (на морі, тривалому перебуванні на природі) варто застосовувати сонцезахист про що поговоримо нижче.  Не менш важливим є час доби. Найбезпечнішим вважається до 10-ї й після 16-ї години.

Лікар розповідає, що до отримання сонячних опіків більш схильна світла шкіра. Мовляв, у таких людей слабкий захист від ультрафіолетового випромінювання. Та це не привід нехтувати правилами безпечної засмаги людям із темнішою шкірою.

Виходячи з цього, людям як зі світлою шкірою, так і з темною не обійтися без сонцезахисних засобів. Сьогодні на ринку таких є чимало. Лікар каже, що їхня ефективність залежить від складу і ступеню захисту, що зазначається безпосередньо на самому засобі. Обираючи сонцезахисний засіб, слід звертати увагу на маркування тюбу, де має бути зазначено захист від UVA + UVB опромінення, а також SPF. Чим більша цифра  SPF, тим довше людина може безпечно перебувати на сонці. ВООЗ рекомендує використовувати засоби з індексом SPF 15+.  Американська академія дерматології  радить розпочинати із SPF 30+.  Має бути примітка РА поруч з індексом SPF (++++ це максимально можливий захист). 

Одним із варіантом вибору можуть стати сонцезахисні засоби фірми La Roche-Posay (серія Anthelios). Кожен для себе може обрати більш зручну форму для використання, наприклад, ультралегкий спрей-міст, олійка, крем, гель,  а також обрати засіб за типом шкіри (суха, жирна, комбінована, чутлива,  схильна до пігментації та акне). 

Лікар каже, що для сухої підійде крем чи молочко. А жирній і комбінованій - гель, лосьйон або флюїд. Важливу роль відіграє і кількість нанесеного засобу. 

Дослідження показують, каже Дмитро Поліщук, що зазвичай люди наносять в 4 рази менше, ніж потрібно. 

До речі, дбати під час засмаги варто і про інші частини тіла. Зокрема, про губи і очі. Захистити вуста допоможе бальзам чи помада із сонцезахисними фільтрами. Для очей підійдуть сонцезахисні окуляри з високим захистом від сонячних променів (UV не менше 80-100%). Не варто забувати і про волосся. Для захисту фахівець рекомендує використовувати засоби по догляду за волоссям з SPF фактором і головні убори. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up