Що відомо про вакцинацію хмельничан третьою дозою

Що відомо про вакцинацію хмельничан третьою дозою
Ілюстративне фото
  • Хоч ще далеко не всі отримали дві дози вакцини, вже стоїть питання третьої.

  • Що про це відомо зараз?

Вже не перший місяць в Україні обговорюють можливість вакцинації проти COVID-19 третьою дозою. Вона має посилювати або поновлювати імунітет до хвороби. Окремі країни світу вже затвердили протоколи щодо застосування третьої дози вакцини.

Тим часом в Україні чітких рекомендацій або протоколів поки немає. Ми звернулися до пресцентру Міністерства охорони здоров’я, аби дізнатися про перспективи впровадження вакцинації третьою дозою. У відповіді пресцентру йдеться, що пріоритетом зараз є якнайшвидша імунізація населення двома дозами.

— Міністерством розглядається проведення повного курсу ревакцинації у 2022 році для тих, хто отримав базовий курс щеплення (дві дози дводозної вакцини чи одну дозу однодозної) у 2021 році. У разі прийняття відповідного рішення Міністерство повідомить всі деталі, зокрема, щодо використання тих чи інших типів вакцин, отримання документів про проведені щеплення тощо, — повідомили у відомстві.

Відео дня

Крім того, як повідомляють у пресцентрі, свої рекомендації щодо третьої та подальших доз представив дорадчий орган МОЗ — Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики. Відомство наразі вивчає її пропозиції.

Рекомендації щодо введення ревакцинальної (бустерної) дози

Під ревакцинальною (бустерною) дозою мається на увазі доза вакцини, яка застосовується для посилення імунної відповіді, оскільки остання згасає з часом. Група експертів наразі не рекомендує її загального застосування, тобто для всіх груп населення.

Однак при цьому наголошується на важливості її введення окремим групам ризику, наприклад, медичним працівникам та працівникам будинків інтернатного типу. Експерти рекомендують проводити ревакцинацію щонайменше через шість місяців мРНК-вакцинами («Moderna» та «Comirnaty/Pfizer-BioNTech»).

Рекомендації щодо введення додаткової дози

Під додатковою мається на увазі доза, яку вводять для посилення імунної відповіді у порівнянні з ефектом від стандартних двох доз. Група експертів у своїй позиції рекомендує її для осіб:

Крім того, експерти рекомендують додаткову дозу для людей від 60 років, які отримали повний курс вакцинації препаратом на вірусній основі («CoronaVac/Sinovac-Biotech»). Цю додаткову дозу рекомендується вводити щонайменше за 28 днів після отримання другої дози.

Крім того, введення ревакцинальної та додаткової доз рекомендується у разі виїзду до країн, де такі вимагаються.

Яка ситуація на Хмельниччині

У Хмельницькій області наразі не проводили вакцинацію третьою та подальшими дозами. Про це журналістам vsim.ua розповів перший заступник голови Хмельницької ОДА Сергій Тюрін.

— Третя доза щеплення наразі жодним із нормативних документів в Україні не регламентована. За інформацією міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, така інформація, такий регламент і така процедура будуть опубліковані й надані, доведені до жителів країни лише тоді, коли 50 і більше відсотків населення буде щеплено першою та другою дозами, — розповів чиновник.

За інформацією наших власних джерел, вакцинація третьою дозою може бути платною для громадян. І фахівці МОЗ, і Сергій Тюрін це заперечили. Останній прокоментував це так:

— Жодної такої інформації я не чув, і я гадаю, що це певна дискредитація вакцинальної кампанії. Не можу поки що припустити, хто може бути зацікавлений в цьому, але вважаю, що вакцинація від COVID-19 як була безкоштовною для громадян, так і буде. Але, знову ж таки, я хотів би дочекатися отримання офіційної інформації від МОЗ, від уряду, і тоді можна було б вже достовірно й фахово коментувати всі ці питання.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Susan Rower

    Не останавливайтесь! Даёшь каждые три месяца  ревакцинацию шмурдяком,так стараются ,так стараются ...
  • Віталій Саєнко

    Вже заявляють про вакцинацію кожного року.Не здивуюсь ,коли в скорому заявлять- кожного місяця.

    Лідія Мельничук-Білоусова reply Віталій Саєнко

    Віталій Саєнко Якщо людина не відстоює свої права,то з часом з нею поводяться так,як вона це дозволяє робити😪
  • Наталия Дремлюга

    Хана людям
  • Lena Selezneva

    Выражение "подсесть на иглу" начинает приобретать совершенно новое значение))

keyboard_arrow_up