Скільки в Хмельницькому коштують експрес-тести на Covid і як їх правильно робити

Скільки в Хмельницькому коштують експрес-тести на Covid і як їх правильно робити
  • Дізнатися, що ви захворіли на коронавірус, можна за 15 хвилин. 
  • Для цього в аптеках і лабораторіях пропонують зробити експрес-тест на антиген. 
  • Скільки це коштує і чому його результат може бути не правильним?
  • Читайте про це в матеріалі. 

Спалах коронавірусу навчив багатьох жити по новому. Зокрема: одягати медичні маски в громадських місцях, дотримуватися дистанції та пристосовуватися до обмежень, які диктує кожна епідзона. 

Обмеження жовтої й червоної зон є “пом’якшеними” для тих, хто має Covid-сертифікат, що свідчить про два щеплення. Або ж негативний результат ПЛР чи експрес тесту на коронавірус. Останні документи дійсні протягом 72 годин. 

Про те, де і за скільки можна зробити ПЛР-тест у Хмельницькому, можете прочитати в окремому матеріалі. Експрес-тест також роблять в лабораторіях. Основні його відмінності від ПЛР у нижчій вартості та в тривалості, за яку можна отримати результат протягом 10-30 хвилин. Крім того, експрес-тест можна придбати в аптеці й виконати його самостійно. Та чи є такий аналіз ефективним? Де й за скільки можна його зробити чи придбати в Хмельницькому? Про все це дізнавайтеся в матеріалі.

Відео дня

Коли робити тест, що результат був вірним

Щоб дізнатися, як працює експрес-тест, журналістка vsim.ua поспілкувалася із лікарем-епідеміологом Оленою Козар. Фахівець розповіла, що даний аналіз виявляє антиген у зразках мазків з носа або носоглотки. Самим антигеном при виконанні такого тесту є білкові сполуки вірусу, які й виявляють в мазках дихальних шляхів. Роблять все це спеціальним тампоном, що згодом вставляють в спеціальну пробірку. Краплі рідини, що отримана з тампона, вносять на тест-касету. На ній має з’явитися одна (негативний) або дві смужки (позитивний, - прим.автора). 

Олена Козар пояснює: цей метод діагностики є достатньо зручним. І головною причиною цього є короткий термін отримання результатів. Однак проводити експрес-тест на антиген можна лише тоді, як в людини активно проявляються симптоми захворювання.

Олена Козар додає: експрес-тест на антиген таки містить більший відсоток похибки за ПЛР. Причиною цього є те, що пацієнти проводять його в перші дні поганого самопочуття. А не як каже медик, під час виражених проявів симптомів. Саме тому медики отримавши негативний результат, завжди відправляють людину на ПЛР-тест.

Крім того, на практиці лікарів часто трапляється, коли експрес-тест показує чітку одну смужку й ледь помітну іншу. Це може свідчити про недостатню кількість досліджуваного зразка. У такому випадку пацієнта знову ж таки направляють на ПЛР.

Провести експрес-тест вдома Олена Козар радить натщесерце вранці. При цьому рекомендує дотримуватися всіх правил, що вказані на інструкції.

Ціни в лабораторіях і аптеках

Скористатися послугою експрес-тесту можна в різних лабораторіях Хмельницького. У порівнянні із ПЛР, ціна за нього вдвічі менша. Вартість коливається від 300 до 600 гривень. Виконання тесту - від 15 до 30 хвилин. Кожен медзаклад обіцяє надати результат протягом різного часу.  Розташування пунктів забору, термін виконання, номер телефону та ціну можете переглянути нижче в інфографіці. 

Як зазначалося вище, придбати експрес-тест на антиген можна і в аптеках міста. На сайті tabletki.ua є 19 пропозицій таких тестів. Найдешевша пропозиція - корейського виробника Bionote. Ціна - від 229 до 254 гривень. Найдорожчими є тести, що виготовлені в Україні - ТОВ Фармаско. Ціна за нього - від 420 до 539 гривень. 

У комплекті експрес-тестів на антиген - тест-касета, стерильний тампон або аплікатор, рукавички одноразові, пробірка з буфером та інструкція. У правилах використання зазначено: “Негативний результат тестування не виключає інфікування коронавірусом, особливо контактних осіб. Слід розглянути можливість подальшого тестування методом ПЛР”.

Де та за скільки зробити експрес-тест на Covid-19 у Хмельницькому від користувача Ria media

Читайте також:

Covid-19 на Хмельниччині: скільки людей в лікарнях

Захворюваність COVID-19 на Хмельниччині змінюється. Як саме (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up