Щотижня помирають люди: на Хмельниччині перевищений епідпоріг ГРВІ

Щотижня помирають люди: на Хмельниччині перевищений епідпоріг ГРВІ
Ілюстративне фото
  • Захворюваність в області перевищена на 62%.

  • Інфекція поступово рухається з півночі на південь.

  • Коли очікувати спаду?

На Хмельниччині останнім часом суттєво зростає захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції, в тому числі грип та COVID-19. Через це окремі заклади освіти області відправляють на дистанційне навчання, а часом запроваджують і серйозніші обмеження. Сьогодні, 6 лютого, генеральний директор Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Микола Габрикевич провів брифінг у Хмельницькій ОВА. На ньому розповів про захворюваність на ГРВІ в області. Розповідаємо вам головне.

Епідемічний поріг захворюваності на ГРВІ, в тому числі грип та ГРВІ, на Хмельниччині зараз перевищений на 62%. За минулий тиждень, 29 січня — 4 лютого, зафіксували 12 647 випадків захворювання. Це на 2000 випадків більше, ніж тижнем раніше. Є й госпіталізовані з різними інфекціями — зараз їх 414, в тому числі й діти.

Якщо аналізувати райони окремо, то ситуація різна. У Шепетівському районі раніше фіксували зростання захворюваності, а зараз вона вже пішла на спад. Нагадаємо, у Нетішині у неділю, 4 лютого, завершилася дія протиепідемічних заходів. Тим часом зростає захворюваність у Хмельницькому районі — минулого тижня було 6900 нових випадків, позаминулого — 5100. Приріст є і в Кам’янець-Подільському районі, але вже не такий великий.

Відео дня

За словами Миколи Габрикевича, загалом це типова ситуація — захворюваність щороку «рухається» з півночі на південь. З досвіду попередніх років також можна сказати, що за один-два тижні захворюваність на Хмельниччині піде на спад. Однак теперішня захворюваність є меншою, ніж раніше, оскільки після початку пандемії COVID-19 стали більше берегти себе, вважає Микола Габрикевич.

Фахівці постійно відстежують ситуацію з захворюваність у закладах освіти та за потреби переводять їх на дистанційне навчання. Зараз таке рішення ухвалили щодо п’яти шкіл в області, хмельницьких серед них немає і поки не планується. Микола Габрикевич зазначив, що діти від 5 до 17 років хворіють на 57% частіше, ніж решта людей.

Щодо грипу, то в області найчастіше фіксують тип «A», рідше тип «B». Медики зафіксували одного пацієнта, який підхопив одночасно грип типу «A» та коронавірус. Грип може давати ускладнення, при чому для кожного пацієнта різні, часто це пневмонія. Інфекція також може спричиняти наявних у пацієнта хронічних хвороб. Випадки смерті від грипу на Хмельниччині фіксують щотижня. Ситуація з COVID-19, за словами Миколи Габрикевича, стабільна. Однак від нього також щотижня помирають люди.

Аби захиститися від ГРВІ, слід дотримуватися базових запобіжних правил, як от миття рук чи уникнення скупчення людей. Від грипу можна вакцинуватися купленою в аптеці вакциною, а від COVID-19 вакцинують безкоштовно. В області вже є специфічна вакцина від штаму «Омікрон».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Irisha

    А карантин ввести в школах, щоб менше поширювалась хвороба - ні, не чули?

    🌔Amor fati❤️🌖 reply Irisha

    Ми з донечкою, вже 2 тиждень хворіємо 🥺

keyboard_arrow_up