На Хмельниччині зросла захворюваність на рак: які його види найпоширеніші

На Хмельниччині зросла захворюваність на рак: які його види найпоширеніші
Фото ілюстративне
  • За минулий в Хмельницькій області зросла кількість захворювань на рак.

  • Хто і яким видом хворіє найчастіше?

  • Підготували інфографіку з даними за статтю.

У Хмельницькій області стали частіше хворіти на рак. У порівнянні з 2022 роком, у 2023-ому кількість зросла на 12,5%. При цьому показник є найвищим за останні 15 років. 

Які види раку поширені у жінок та чоловіків на Хмельниччині

Так, найчастіше у жінок констатували рак молочної залози. А в чоловіків - рак легень. Фахівці кажуть: розвиток онкопатології відбувається через різні причини. З-поміж них - психоемоційні та генетичні. Про це розповіли в Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Далі переглядайте інфографіку з даними щодо захворюваності в Хмельницькій області у 2023 році. 

Відео дня

Рак і повномасштабна війна в Україні

У МОЗ України повідомляють, що у 2022 році зареєстрували понад 93 тисячі нових випадків злоякісних новоутворень. А саме - понад 45 тисяч у чоловіків і майже 48 тисяч у жінок. Від раку померли 39 тисяч людей.

Під час повномасштабної війни люди не так часто стали проходити діагностику і звертатися за допомогою до онкологів. Показник звернень із раком на пізніх стадіях впродовж 2022 року склав 22,4%. Це на 1,4% більше, ніж у 2021 році. Найчастіше такі випадки фіксували у Херсонській та Харківській областях, тобто в зоні активних воєнних дій. Про це журналістам Української правди розповів начальник відділу з питань інновацій Департаменту високотехнологічної меддопомоги та інновацій Міністерства охорони здоров’я Арман Качарян.

Крім того, високий рівень занедбаності захворювань зареєстрували у Закарпатській, Полтавській, Черкаській та Чернівецькій областях. Практично у кожного 3-4–го онкопацієнта рак виявляли на пізніх стадіях.

Прогнозують понад 35 мільйонів нових випадків раку

У міжнародному агентстві з дослідження раку ВООЗ прогнозують значне зростання кількості нових випадків раку. Основними причинами цього вважають вживання алкоголю, тютюну та ожиріння.

- У 2050 році очікується понад 35 мільйонів нових випадків раку, що на 77% більше, ніж у 2022-му, - повідомляють у Міжнародному агентстві з дослідження раку ВООЗ. 

Також фахівці стверджують, що найбільше зростання раку виникне в країнах з низьким рівнем доходів. Мовляв, смертність від онкології там може зрости вдвічі.

Як знизити ризик захворювання

В Україні новоутворення входять до основних 5 причин смерті людей. А також посідають другу позицію після серцево-судинних захворювань. Приблизно в третині випадків смерть від раку зумовлена основними поведінковими факторами ризику. 

Медики кажуть -  від 30% до 50% онкозахворювань можна уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя. Фахівці рекомендують відмовитись від вживання тютюну та алкоголю, подбати про збалансоване харчування, бути фізично активними. Не засмагати, вакцинуватися, уникати ризикованої поведінки та регулярно проходити профілактичні огляди. 

Читайте також: Для міської лікарні купили лазер за 3,7 мільйона: навіщо він потрібен

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Oksana

    Ще + 2 реактори очікуємо
    Що ж тоді буде?

    Els reply Oksana

    Світло по 6 грн.

    Ю reply Els

    Світло буде так як й комерційний тариф, або дорожче.
  • Герасим

    Винувата свідомість ! На поличках наших магазинів 90% яду ,який ще рекламують бо нема відповідальності за злочин перед людством !

    Читач62 reply Герасим

    З такими пенсіями, зарплатами люди не можуть повноцінно харчуватись. Як небудь, що небуть. не хватає ні на що. Ціни ростуть, комуналка росте, ліки в аптеках теж не дешеві. От і результат не забарився.

    Читач62 reply Читач62

    До лікарів звернутись теж потрібно купу грошей мати.
  • Жанна

    Ну звісно ж винуваті гени,а не прильоти

keyboard_arrow_up