Сертифікати та вакцинація проти COVID: чи потрібні вони після завершення карантину

Сертифікати та вакцинація проти COVID: чи потрібні вони після завершення карантину
Колаж vsim.ua
  • “Ковідний карантин” офіційно закінчився з 1 липня 2023 року. 

  • Більше трьох років ми прожили з оголошеною пандемією та звикли до масоу і дистанцій. 

  • Тепер же залишилися питання чи варто продовжувати вакцинацію, мати при собі COVID-сертифікати, а в разі госпіталізації чи потрібен негативний ковід-тест. 

Від 12 березня 2020 року до 1 липня 2023 року в Україні офіційно тривав “коронавірусний” карантин. За цей час медики зареєстрували понад 5 мільйонів випадків захворювання на COVID-19. Із них 113 тисяч були летальними. 

До Хмельницької інфекційної лікарні за цей час госпіталізували більше 7 700 хворих. Найбільше — у 2021 році. Тоді й було зафіксовано найбільше летальних випадків. Станом на 29 червня 2023-го у “інфекційці” від “корони” померло 546 людей. 

Карантин та режим надзвичайної ситуації завершився цього місяця. Та за 3 роки ми звикли носити маски, тримати дистанції та робити щеплення від ковіду. У обласному центрі контролю та профілактики хвороб розповіли чи потрібно надалі вакцинуватися від коронавірусу та мати COVID-сертифікати. А також як діяти у випадку госпіталізації. 

Відео дня

Чи треба COVID-сертифікати

Використання та наявність сертифіката на території України відтепер є не обов’язковими – більше не потрібно надавати документ для відвідувань публічних місць.

Однак, плануючи закордонну поїздку, необхідно заздалегідь дізнатися правила в’їзду – кожна держава ухвалює самостійні рішення про запровадження карантинних обмежень стосовно різних інфекційних хвороб.

Вакцинація проти коронавірусу

Вакцинація проти COVID-19 може бути проведена згідно з рішенням лікаря за бажанням пацієнта. Вона є рекомендованою, проте не обовʼязковою.

Згідно з позиціями Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), в Україні пацієнти можуть отримати передусім базовий курс вакцинації (дві дози для дводозних вакцин та одна доза для однодозної Jcovden (раніше Janssen).

Для відновлення імунного захисту проти COVID-19 організму рекомендовано отримання ревакцинальних (бустерних) доз. Станом на зараз, це може бути 2 курси ревакцинації. Рішення щодо 3 ревакцинації проти COVID-19 НТГЕІ розгляне на своєму найближчому засіданні.

Негативний COVID-тест під час госпіталізації

Чи потрібен у разі планової госпіталізації негативний результат тестування на COVID-19? Однозначно так. 

Оскільки COVID-19 все ще залишається особливо небезпечною інфекцією, наразі у випадку планової госпіталізації все ж необхідно проводити тестування на COVID-19.

А які питання щодо COVID залишились у вас? 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • prosto tanya

    546 за три роки...Подивіться статистику за такий же період померлих від онкології, серцево-судинних .Там набагато більша пандемія
  • Олекса Шумейко

    Блін ці психопати-злочинці  ніяк не можуть заспокоїтися зі своїм надуманим барановірусом. Але прокурори багатьох країн вже працюють по цій найбільшій афері віку.

    bobyrdima reply Олекса Шумейко

    Розкажи про надуманий ковід тим, хто від нього помер
  • Юрій Лавренов

    Капец

keyboard_arrow_up