Маски, мітинги, дистанції. Якою була “епоха ковіду” в Хмельницькому

Маски, мітинги, дистанції. Якою була “епоха ковіду” в Хмельницькому
Фото з архіву
  • 3 роки тому в Україні розпочався “ковідний карантин”.
  • Пригадуємо, який він був у Хмельницькому.

12 березня 2020 року - перший офіційний день карантину в Україні. Його запровадили через тиждень після першого виявленого випадку захворювання на COVID-19. Це сталося в Чернівцях.

З того часу минуло понад три роки. В Україні було зареєстровано понад 5 мільйонів випадків захворювання. Із них 113 тисяч - летальні.

Карантин та режим надзвичайної ситуації в Україні завершується сьогодні, 1 липня. Пропонуємо пригадати, як минала епоха “ковіду” в Хмельницькому. 

Відео дня

Йшла 22 доба карантину: що відбувається в центрі Хмельницького (ФОТО)

Квітень 2020

На Проскурівській було сумно. Замість гомінливих людей - тихо й спокійно. Двері всіх закладів зачинені й навіть зникла вулична реклама, що так голосно бриніла в центрі міста. Де-не-де проходили кілька хмельничан. Зі всіх, що трапилися на очі, без масок були одиниці. Всі решта - “запакувалися” на повну. Адже деякі були і в захисних рукавичках. 

На майданчику, що поблизу кінотеатру імені Тараса Шевченка - пусто. Здається, наче вчора тут стояла красуня-ялинка. Повз неї проходили сотні людей. Звучала музика й стояв ароматний запах глінтвейну. Хіба можна було уявити, що вже за кілька місяців тут буде так мало містян? А замість яскравих новорічних ілюмінацій з’являться нагадування: “Уникайте скупчення людей”.

Всю цю тишу й малу кількість людей де-не-де розбавляли черги. Люди вишикувались в ряд до пошти та сервісного центру.

Сумували і дитячі майданчики та навіть лавки в парку та сквері. Все це чекало на справжню весну. На таку, якою й мала бути ця пора року в Хмельницькому.

Ми перевірили: чи дотримуються хмельничани соціальної дистанції

Квітень 2020

ВООЗ радила тримати дистанцію із іншими особами не менш як 1 метр. Щоб не розгубитися, в багатьох супермаркетах міста створили спеціальну розмітку. Смужки яскравих кольорів малювали на підлозі, біля кас. 

Ми зайшли до кількох магазинів і перевірили, чи дотримуються дистанції хмельничани. Біля кас супермаркету “АТБ” були зображені жовті смужки. Містяни вишикувались, щоб розплатитися за товар. Проте, зображені на підлозі лінії вони, певно, не помітили. Адже покупці стояли занадто близько одне до одного.

Подібна ситуація виникла і в супермаркеті “Таврія В”. Щоправда, там смужки виявилися яскравіші та ширші, ніж в попередньому магазині. Та й вони не привернули увагу хмельничан. Бо люди встали в чергу якомога ближче одне до одного.

Такі ж червоні смужки були в супермаркеті “Delicate”. Та на момент прибуття журналістів vsim.ua, черг біля кас там не було. 

Біля “ПриватБанку” хоч смужок на підлозі не було, та безпечної відстані люди дотримувалися. Чого не можна було сказати про чергу біля сервісного центру “Київстар”. Безпечною дистанцією там і не пахло.

“Дайте можливість працювати”: хмельницькі ресторатори мітингували проти карантину вихідного дня

Листопад 2020

“Дайте можливість працювати”: хмельницькі ресторатори мітингували проти карантину вихідного дня (ФОТО, ВІДЕО)

Ввести певні обмеження уряду запропонувало МОЗ України. Зробити це хотіли, аби уникнути жорсткого локдауну, ймовірність якого була через велику кількість захворювань. Карантин вихідного дня передбачав обмеження роботи у суботу та неділю торгових центрів й розважальних закладів. А також внести певні зміни у роботу закладів харчування. Їм пропонували працювати виключно “на виніс”. 

Із пропозицією Міністерства охорони здоров’я були не згодні ресторатори. Щоб висловити своє невдоволення, у містах України влаштували мітинг. Приєдналися до такої ідеї і хмельницькі підприємці. Зібралися вони о 10 ранку, на майдані Незалежності. Серед рестораторів були власники “Папапабу”, працівники “Нашого пива”, піцерії “Мрії”, комплексу “СВ” та інші. На площу взяли із собою плакати із написами на кшталт “Немає роботи - немає податків”. 

Серед учасників мітингу був і власник "СВ" Віктор Вікарчук. Допоки він вів пряму трансляцію з місця події, працівники його закладу прийшли із прапорами, на яких було написано “Стоп фейк пандемія”.

Представники деяких закладів принесли на майдан каструлі та черпаки. Їх використовували для виклику на майдан представників місцевої влади. 

У Хмельницькому одночасно пройшли два мітинги проти карантину та підвищення тарифів

Січень 2021

Про заплановану акцію у своєму Facebook написав бізнесмен та власник клубу «СВ» Віктор Вікарчук. Захід він назвав «Стоп лохопандемія». Вимоги мітингу зводилися до двох основних — скасування карантинних обмежень та «драконівських тарифів». До цього заходу долучилися представники руху «SaveФОП». 

Віктор Вікарчук назвав вакцини проти COVID-19 отрутою, яка руйнує ДНК людини, і що людей таким чином хочуть знищувати. Він також сказав, що використання вакцин є медичним експериментом над людьми. Ще одна теза у виступі Віктора Вікарчука — заклик відмовитися від використання масок, які не дають можливості людям використати свої права.

“Брудні” зони й “важкі” пацієнти. Ексклюзивний репортаж з Хмельницької інфекційної лікарні

Лютий 2021

Нет описания.

Щоб дізнатися, що відбувається за ширмою статистики “ковідних” хмельничан, ми навідалися всередину інфекційної лікарні. Так би мовити, в епіцентр хвороби. Все показала і розказала лікарка-інфекціоніст Аліна Микитюк. Детальніше про неї ми вже розповідали вам у рамках проєкту “Лікар до 30”. Читайте тут. 

Кожне відділення лікарні було розділене на 3 зони. Перша - так звана “чиста”. У ній - лікарські кабінети. Наступна зона - проміжна. Вона відділена від інших плівкою. Ця зона слугує для переодягання медиків, обробки їх спец вбрання і кварцування засобів індивідуального захисту.  Саме ця зона є прохідною між “чистою” і ще однією частиною відділення. Йдеться про “брудну” або “червону” зону. Саме там перебували хворі. 

Всі вище перераховані зони є в гепатитному відділенні, що на 2 поверсі лікарні. Разом з інфекціоністкою ми зібралися на обхід до пацієнтів. Перш ніж це зробити, взялися одягати всю “екіпіровку”. Складалася вона з бахіл, гумових чоботів, хірургічної шапки, двох пар латексних рукавичок, захисного костюма, окуляр, респіратора і щита. Допомагала одягати все це журналістці vsim.ua медик. Вона наголосила, що жодна частина тіла не має залишатися оголеною. У тому числі зап’ястя і чоло. До слова, дихати у всіх цих обладунках було важко. 

Ми перевірили, чи дотримуються карантину на хмельницькому ринку (ФОТО)

Квітень 2021

Продавці та покупці в масках, а от дотримуватись дистанції на ринку “Раковому” не вдавалося. Журналістка “Всім” побачила, як десятки людей стояли у чергах за покупками за кілька сантиметрів одне від одного.

Приїхав з іншого кінця міста на овочевий ринок пенсіонер Олег. Він вважав, під час червоної зони карантину ринки мають працювати. Сам не приховував, що необхідну дистанцію 1,5 - 2 метри не завжди дотримується. Бо переконаний, що маска захистить від інфекції.

Понад 25 років продає на цьому ринку м’ясо хмельничанка Марина. Жінка була в масці, з рукавичками та мала дезінфікуючі засоби. Розповідала, так працювати не дуже зручно, проте розуміла, що це в першу чергу і її безпека. Запевняла, покупців, які без масок, не обслуговує.

“Ковідна” статистика

Станом на травень цього року, з початку епідемії на території Хмельницької області підтверджено 246 210 випадків захворювання на COVID-19 (дітей – 19 391; медпрацівників – 8 874). З них 36 077 осіб (дітей – 2 007, медпрацівників – 1 086) лікувалася стаціонарно, 210 133 особи – амбулаторно. Одужало – 241 311 осіб, померло – 4 084 осіб.

Всього від початку пандемії до Хмельницької міської інфекційної лікарні було госпіталізовано 7 742 особи. Найбільше - у 2021 році. Тоді й було зафіксовано найбільше летальних випадків.

Виявлено випадків:

Зафіксовано смертей:

* дані за 5 місяців.

 

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up