“Син не може спати”. Хмельницький педіатр розповів про вірус, що “гуляє” серед дітей

“Син не може спати”. Хмельницький педіатр розповів про вірус, що “гуляє” серед дітей
  • Батьки все частіше повідомляють про одне й те саме захворювання серед дітей.
  • Кажуть, воно викликає лихоманку та висипання.
  • Запитали про вірус у хмельницького педіатра Юрія Тарнавського.
  • Дізнавайтеся в матеріалі, як захистити свою малечу від захворювання, що “гуляє” у Хмельницькому.  

Коронавірус - не єдине захворювання, що нині активно обговорюють. Серед батьків не менш актуальною є тема іншого вірусу. Про нього вони розповідають в соцмережах, ділячись одні з одними симптомами та лікуванням хвороби. Розповсюдженим цей вірус є саме серед дітей. Лікарі кажуть, що зараз серед малечі спостерігається спалах. І цьому не дивуються, бо літньо-осінній період - характерний сезон для хвороб.

Обговорювати різні проблеми батьки часто беруться в соцмережах. Наприклад, у спільноті в Instagram “Мамочки Хмельницького”. Там ще кілька місяців тому почали розмови про вірус, що зветься Коксакі. Одна з матусь написала наступне:

  • Відео дня
    /li>

Інша матуся декілька днів тому залишила допис, в якому запитала, чи не закривали групи в дитсадках, у зв’язку із захворюванням дітей. Своє запитання вона доповнила описом симптомів власної дитини. 

Те, що в місті дійсно активно хворіють на Коксакі, підтвердив і хмельницький педіатр Юрій Тарнавський. Медик розповів журналістці vsim.ua про нього більше. Пояснив, як і де можуть захворіти діти, яким є лікування і що треба знати про профілактику.

Що Коксакі пов’язує з поліомієлітом

Юрій Тарнавський працює в міській дитячій лікарні, а також практикує виїзди до пацієнтів додому. Розповідає, що діагноз Коксакі є одним із тих, що зараз зустрічаються на його практиці найчастіше. Зазвичай він вражає саме дітей. Найбільше - молодшого віку. Мовляв, дорослі мають більш стійкий імунітет. 

За словами педіатра, вірус є сезонним захворюванням. Характерний для нього період - літо та осінь. Одна із причин, як каже медик - це морський відпочинок. Адже вірус добре передається у воді. Тож ним легко заразитися. 

Вірус Коксакі вважається одним із видів ентеровірусів. До групи цих інфекцій також належить поліомієліт. “За механізмами, ці захворювання є схожими. Та вони різні за своєю симптоматикою”, - додає Юрій Тарнавський.

Педіатр говорить, що як і будь-який ентеровірус, Коксакі є небезпечним. Тут все залежить від його перебігу. Адже важке перенесення може призвести до менінгіту. Та найчастіше протікання цього захворювання минає легко. Саме тому його лікування не є складним. На відміну від симптомів. які можуть викликати не лише болючі відчуття, а й дискомфорт у дитини. 

Чому дитині може стати боляче їсти

Юрій Тарнавський розповідає, що цим вірусом дуже легко заразитися. Після контакту із хворим і до виникнення перших симптомів може пройти близько тижня. Розпізнати Коксакі можна не відразу. Адже перші його прояви нагадують ГРВІ. Педіатр каже: у дитини з’являється лихоманка, біль в горлі та загальна слабкість. Все це може тривати протягом 2-3 днів. Згодом на певних ділянках тіла виникають висипання.

Що стосується середнього й важкого перебігу хвороби - то це, як зазначалося вище, трапляється рідко. До того ж протікання не залежить від супутніх хвороб чи інших причин, - каже педіатр. При цьому в дитини можуть додатися такі симптоми, як сильний головний біль і навіть блювота. Педіатр наголошує: за такої симптоматики, хворого можуть госпіталізувати до інфекційної лікарні.

Здебільшого Коксакі лікують вдома. Перебіг хвороби може тривати до 10 днів. Педіатр розповідає: часто симптоми можуть знімати антибіотиками. Та робити цього не потрібно. Все, що треба для одужання - рясне пиття та слідкування за температурою. У разі її підвищення - можна використовувати жарознижувальні засоби. Додаткова терапія при висипанні теж дозволяється. Та займатися самолікуванням при цьому Юрій Тарнавський не рекомендує. Мовляв, такі засоби варто використовувати лише за рекомендаціями лікаря. 

Журналістка запитала і стосовно профілактики. Медик каже, що найкращим способом мінімізувати ймовірність захворювання Коксакі -  це уникати великих скупчень людей на відпочинку та біля водойм. А також змалечку привчати дитину до гігієни. А саме - до миття рук й вживання чистих овочів та фруктів. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Света Дацюк

    Ми теж ним боліли,досить важкий був перебіг хвороби.
  • Svitlana Rusina

    Не маю можливості прочитати повністю. Але давно відомий коксакі - це один з видів ентеревірусів. Може викликати висипку, міалгію. Ще від нього можуть вілвалитися всі нігті на руках і ногах. Довелося це бачити. Цей  поліовірус  здатен викликати і паралічі. Але найчастіше захворювання через нього минає досить легко. Просто його не визначають плр тестами. Тому і нема вереску про це з кожної праски. Ну, і коли паралічі викликає коксакі, то ніколи про це ніде не напишуть. Бо від нього нема щеплення. І неможливо тоді хайпанули на цій темі

    Julia Julia reply Svitlana Rusina

    Svitlana Rusina, так Ви праві. І нею легко заразитися повторно 😔😔😔
  • Василий Розуман

    Не ходіть по лікарям будите здорові...
  • Діана Ковальчук

    Жахливий вірус, ми недавно відмучилися😨

keyboard_arrow_up