Скарги на медзаклади Хмельниччини: що й де не влаштовує пацієнтів

Скарги на медзаклади Хмельниччини: що й де не влаштовує пацієнтів
Фото ілюстративне
  • Найбільше скарг – щодо вимагання грошей.
  • Дізнавайтеся, на що саме та на які медзаклади поскаржилися пацієнти Хмельниччини.
  • Підготували інфографіку.

Коли пацієнти зіштовхуються з труднощами чи проблемними ситуаціями щодо отримання медичних послуг, вони мають можливість подати скаргу в НСЗУ. Так, за останній рік на медзаклади Хмельницької області є 140 скарг. Такими є дані аналітичних дашборів НСЗУ, станом на 14 червня цього року. 

50 скарг щодо вимагання коштів у медзакладах Хмельниччини

Найбільше скарг до НСЗУ подали щодо вимагання коштів – 50. З такими випадками найчастіше стикалися у Хмельницькому обласному протипухлинному центрі – 7 скарг. Найменше – щодо неетичного поводження з пацієнтом – 10. 

Серед інших ситуацій, про які заявили пацієнти:

Відео дня
  • відмова у наданні медичних послуг
  • надання неякісних медпослуг
  • неетичне поводження з пацієнтом
  • створення фіктивних ЕМЗ, декларацій
  • надання медичних послуг у неповному обсязі
  • інші порушення при наданні медпослуг.

Крім того, за 15-ма скаргами провели перевірку й виявили, що порушення відсутнє. Зокрема – у Старокостянтинівській багатопрофільній лікарні, Новоушицькій багатопрофільній лікарні, Полонській міській багатопрофільній лікарні, Деражнянській міській багатопрофільній лікарні, Красилівській багатопрофільній лікарні, Славутській міській лікарні, Чемеровецькій багатопрофільній лікарні, Хмельницькому міському перинатальному центрі, Хмельницькій міській лікарні та Ярмолинецькому ЦПМСД. 

З-поміж медзакладів, на які скаржилися люди – Хмельницький обласний протипухлинний центр, Хмельницька міська лікарня, Хмельницький міський перинатальний центр, міська інфекційна лікарня, Хмельницька обласна лікарня та інші заклади, які функціонують по області.

Детальніше із кількістю та класифікацією скарг за кожним медзакладом знайомтеся далі в інфографіці. Додамо, що при створенні цього матеріалу, увага зверталася лише на комунальні медичні заклади. 

Як подати скаргу до НСЗУ

Подати звернення до НСЗУ можна через електронну форму на сайті або за безкоштовним номером 16-77. 

Рекомендації щодо подачі звернення:

1. Зазначте прізвище, ім’я та по батькові пацієнта, дату народження (у форматі день, місяць, рік народження) і зазначте дату події, яка сталася з пацієнтом.

2. Правильно вкажіть назву лікарні. Якщо маєте змогу, додайте код ЄДРПОУ — його легко знайти в інтернеті.

3. Напишіть посаду, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка вимагала оплату за медичні послуги, ліки чи інші матеріали.

4. Детально опишіть ситуацію. Наприклад, які саме ліки у вас вимагають докупити. За можливості зазначте суму коштів, яку вам довелось витратити або яку з вас вимагали. Додайте копії чеків на ліки чи медичні послуги, які довелося придбати за власний кошт.

5. Вкажіть свої контакти, які допоможуть з вами зв’язатися: номер телефону, електронну адресу.

У НСЗУ додають: для того, щоб скарга мала позитивний результат, важливо надати якомога більше фактів та доказів того, що сталося.

Подати звернення до НСЗУ може сам пацієнт або його уповноважена особа. В останньому випадку потрібно надати документ, який підтверджує право подавати звернення від імені пацієнта. 

Документами, що підтверджують повноваження представника, можуть бути, наприклад, довіреність фізичної або юридичної особи, свідоцтво про народження дитини або рішення про призначення опікуном. Довіреність фізичної особи має бути посвідчена нотаріально.

Читайте також: У яких медзакладах Хмельниччини надають безоплатне лікування пацієнтам з ВІЛ (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Саша Шпак

    Медики порозводили  корупцію. Поки гроші не даш - лікування не почнеться. Нагло в очі кажуть треба допомогу фінансову надати... МСЕК взагалі піздєц без ніг людина і з нею гроші вимагають для присвоєння інвалітності. Чого вартує пані Крупа тільки

    Читач87 reply Саша Шпак

    Я не знаю хто що, з вас вимагає. В ЄВРОПІ державна медицина працює дуже повільно. Якщо у вас не екстрений випадок то будете чекати на операцію неділі, місяці і навіть рік.

    Є приватна медицина! Що вам заважає (ви пенсіонер, інвалід чи маєте тяжку хронічну хворобу)?

    Думаю ви хочете все задарма і медицину і освіту і комунальні і газ і світло  і воду і повністю ВСЕ!

    А ЩО ВИ ЗРОБИЛИ ДЛЯ ТАКОГО ЖИТТЯ, ДЛЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ???????

    Tereshenko reply Читач87

    А ви в курсі що пів Європи це соціалистичні країни де (майже як в нас при комунізмі) дійсно багато чого для людей задарма? Наприклад Франція.

    Читач87 reply Tereshenko

    Шановна Tereshenko. Ні не знаю я просто тут живу. Дуже цікаво може ви мені відкрийте очі, розкажіть :"Що в Франції на халяву? " Для мене буде дуже цікаво!

    Почнемо так: в Європі ВСІ ПЛАТЯТЬ ПОДАТКИ!!!

    І за рахунок цього в кожній державі є свої соціальні програми. Наприклад в Німеччині немає бездомних німців. Якщо німець живе на вулиці, то він так хоче! Якщо він в категорії бідних, то він має соціальне житло, і йому можуть вирвати хворий зуб но імплант не поставлять і світло не буде споживати скільки хоче і води, дорога операція це буде дуже довго і скоріше всього неможливо. Бюрократія в ЄВРОПІ дуже велика і повільна. По соціальним програмам Франція проти Німеччини то ад. Ви привели невдалий приклад, бо ви щось чули!

    Найкращі плюшки то Швеція, Фінляндія і Німеччина.  АЛЕ ДЛЯ ГРОМАДЯН ЦИХ КРАЇН.

    Tereshenko reply Читач87

    Ну так ось ви самі все і розказали про соціалізм в Європі. А щодо Франції, то колись все більше ніж 15 років мої родичі потрапили туди, отримали там громадянство. Їм безкоштовно надали житло (не шикарне, але житло), два роки вони ходили на безкоштовні курси щоб вивчити мову, потім їм надали роботу яка оплачується насправді, а не так як в нас що обіцяють одну зарплатню а потім дають якісь копійки. Дитина хворіла - лікували безкоштовно. А ви кажете що в нас всі усьо хтять на халяву, а ось в Європі халяви немає. Так якщо б була в нас робота з зарплатою завдяки якій люди могли елементарні речі першої необхідності оплатити, то й халяву б ніхто не виглядав. Бо це ганьба коли працююча людина не взмозі заплатити за комуналку.

    Читач87 reply Tereshenko

    Не дуріть людям голову! 15 років тому потрапили туди, получили громадянство  бла бла бла.....

    Цей процес називається НАТУРАЛІЗАЦІЯ. Багато українців живут в Італії, Іспанії більше 15 років, а натуралізацію не пройшли! Для мене це дивно. А ви кажете про Францію!!!

    Скажіть скільки українців стали громадянами Франції??????? Можете скористатися Google скільки українців жили в тій чи іншій країні Європи до 2021 року.

    Ви навіть уяви не маєте через що треба пройти, щоб подати документи на натуралізацію. І скільки цей процес триває. У мене це було більше року і це ще казка!

    Tereshenko reply Читач87

    Не пройшли - значить не подавали документи. В ті часи це ще було можливо, зараз думаю що ні, але напевно не знаю що там зараз. В мене є знайома яка пропрацювала 5 років в Італії і отримала громадянство (але це було ще коли тільки наші почали їхати туди). Те саме - знайомий в Канаді. А ось ще одна знайома в Германію їхала усією сім'єю (15 родичів) через якусь програму, вони подали заявку і чекали два роки і їм таки дали добро. Зпочатку розмістили в лагері (умови були добрі), де перебування безкоштовне і можна жити скільки тобі потрібно. Це такий гуртожиток, там комуналка безкоштовна. Вони родиною зайняли весь поверх тому їм було дуже зручно разом. Потім знайома відокремилась від родини, їм надали окрему квартиру, яку вони продали, доклали гроші і купили собі будинок з городом і садком. А є знайомий який теж поїхав ще після перебудови нелегально до Германії за що там відсидів у тюрмі, заплатив ще штраф, прожив там кілька років після цього і далі якось в нього не склалося з Германією.
  • Читач87

    Нічого нового завжди винні медики і вчителі! На відміну від усього світу в Україні медики і вчителі мають найменшу заробітну плату, а податки платять по максимуму.  Зате базарники цвітуть і пахнуть. Заробляють по максимуму, а платять по мінімуму (ФІКСОВАНИЙ ПОДАТОК)! Саме вони ЗРУЙНУВАЛИ ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ!

    Коли в Україні проведуть АУДИТОРСЬКУ ПЕРЕВІРКУ ВСІХ, як це робиться кожен рік в Європі (річні податкові декларації)!

    Перевірити ВСІХ починаючи з 1999-го року - СКІЛЬКИ ПОДАТКІВ СПЛАТИВ і ЯКЕ МАЙНО ПРИДБАВ ЗА ЦЕЙ ПЕРІОД!

    Я думаю Україна з такими українцями (ХАМСТВО, КРАДІЇ, ПОВНА ВІДСУТНІСТЬ ЗАКОНОСЛУХНЯНОСТІ, КОРУПЦІЯ, КУМОВСТВО і т.д.) ЄВРОСОЮЗУ НЕПОТРІБНА.

    Саша Шпак reply Читач87

    Базарніки гроші свої вкладають. Ризикують. Ні в кого допомоги не просять і державний бюджет не сосуть і з бюджету ні копійки не отримують.. А лікарі сосуть бюджет. Мають оплачувані відпустки та вихідні. Лікарняні. І сидять в теплих кабінетах ще й корупцію порозводили суки

    Читач87 reply Саша Шпак

    Розкажіть! Як ваш товар потрапив в Україну? Чи сплатили ви все мито і податки? Це і Є КОРУПЦІЯ! Свої гроші ви вкладали в економіку України??? НІ!!! Україна вам завжди винна - погана медицина, погана освіта, погані дороги, брудні вулиці і т.д. Свої гроші ви вкладали в свої потреби (будинки,машини,дачі, відпочинки по всіх курортах світу і т. д.)! А звідти і проблема! Зараз в Європі дуже бабагато ХАМІВ на MERCEDES C, BMW X, AUDI Q, PORSCHE і т. д. Вони повністю підривають імідж України!!! Думка корінних  європейців про Україну різко змінилася і летять докори в бік української діаспори. Якщо в 2022-му році допомагали ВСІ, то зараз навіть гірше ніж 50/50 !

    В Старій Європі такого явища як базар НЕМАЄ. Всі працюють - всі платять однакові податки і ВСІ ЗДАЮТЬ РІЧНІ ПОДАТКОВІ ДЕКЛАРАЦІЇ!

    Ще раз наголошую! У вас з 1999-го року Є ПОДАТКОВІ КОДИ!

    Україна повинна пройти ФІНАНСОВИЙ АУДИТ за всі  25 років!

    Тепер до редакції сайту: мені причепили червоний смайлик, а чому не російське ? ЦЕ І Є РІВЕНЬ ВАШОЇ КУЛЬТУРИ, КУЛЬТУРИ ВСЬОГО УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА.  

    ВИБАЧТЕ БІЛЬШОСТІ!

    Є В УКРАЇНІ КУЛЬТУРНІ і ПАТРІОТИЧНІ ЛЮДИ, А ГОЛОВНЕ МОЛОДЬ! Саме молодь і Європа будуть будувати і розвивати НОВУ КВІТУЧІ УКРАЇНУ!
  • Татьяна Осипова

    А ще підтасовують факти щоб пацієнту не  можна було установити правильний діагноз.Вони бога не бояться, а все ж таки треба подумать про себе.

    Читач90 reply Татьяна Осипова

    Не треба скаржитись тут. Скаржинської психіатричної лікарні немає ні в одному переліку порушень. Не викривляйте статистику.
  • Василий Бовсуновский

    І які дії проводить НСЗУ що до усунення такіх порушень, крім перевірок?

    Читач90 reply Василий Бовсуновский

    Ще відписується на кшталт - за скаргами провели перевірку й виявили, що порушення відсутнє.

keyboard_arrow_up