Слідкуй за здоров’ям! Які обстеження треба проходити щороку

Слідкуй за здоров’ям! Які обстеження треба проходити щороку
  • Хворий чи ні, а йти до лікаря треба.
  • Кожна людина має для профілактики пройти медичне обстеження раз на рік.
  • Медики радять щорічно проходити близько 13 аналізів та обстежень.

Вберегти своє здоров’я та вчасно виявити хворобу – не складно. Для цього необхідно періодично звертатися до лікарів та проходити профілактичні огляди. Медики називають їх обов’язковими один раз на рік. Які аналізи та обстеження слід здавати та до кого звертатися. Дізнавались журналісти vsim.ua.

Які обстеження потрібно пройти кожному

Кожна людина, переконують медики, повинна відвідати поліклініку хоча б раз на рік. Це необхідно для того, аби вчасно виявити чи попередити хворобу та підтримувати свій організм в здоровому стані.

Лікарі кажуть, що раз на рік чоловіки та жінки мають проходити близько 7 обстежень.

Відео дня
  1. Загальний аналіз крові.
  2. Загальний аналіз сечі.
  3. Аналіз на визначення цукру крові.
  4. Флюорографія грудної клітки.
  5. Контроль артеріального тиску для виключення гіпертонічної хвороби.
  6. Кардіограма серця (обов’язково після 40 років).
  7. Вимірювання внутрішньоочного тиску (обов’язково після 40 років).

Крім того, щорічно проходити онкологічні профілактичні огляди. Їх здійснюють для своєчасного виявлення візуальних форм раку. Тому додатково необхідно буде зробити:

  1. огляд шкіри,
  2. огляд слизової рота,
  3. огляд молочних грудних залоз (для жінок та чоловіків),
  4. огляд периферичних лімфатичних вузлів,
  5. обстеження щитоподібної залози,
  6. візит до гінеколога - для жінок,  
  7. візит до уролога - для чоловіків (особливо після 40 років).

До яких лікарів звертатися

Перед тим, як йти на прийом до певного спеціаліста, на обстеження чи аналіз, хворий має звернутися до свого сімейного лікаря або дільничого терапевта. А той вже має оглянути пацієнта та направити куди слід.

- Сам собі пацієнт не може призначити аналізів та обстежень, - розповідає головний лікар міського центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Людмила Головко. - Тому він має насамперед звернутися до дільничого терапевта чи сімейного лікаря.

Ті, хто не знає який саме лікар обслуговує їхню дільницю, можуть звернутися в реєстратуру поліклініки чи амбулаторії в своєму районі. Пройти щорічне обстеження можуть навіть ті мешканці Хмельницького, які не мають міської прописки.  

- Звернутися до дільничого лікаря можна за місцем реєстрації чи місцем роботи, - пояснює завідуюча амбулаторії №2 Галина Когут. - Люди, які проживають тут, але прописані в іншому місці, можуть написати заяву на ім’я головного лікаря первинної медицини за своєю дільницею на право обрати для себе сімейного лікаря.

Лікарі переконують, якщо справно відвідувати їх раз в рік, то можна не лише вберегти здоров’я, а й зекономити.

- З введенням елементів страхової медицини щорічне обстеження буде відображатися на наших гаманцях, - каже Людмила Головко. - Адже якщо пацієнт, який пройшов профілактичний огляд, згодом захворіє, то страховий поліс зможе покрити витрати на діагностику чи лікування певних патологій.

З вже 1 квітня  між обраним сімейним лікарем та пацієнтом можна буде укласти договір.  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Max Well

    Дякую, корисна і цікава стаття! Дійсно дуже важливо підтримувати здоровʼя і регулярно проходити обстеження, якщо ви шукаєте де пройти чекап і здати аналізи в Києві, https://medikom.ua/laboratorii-kiev/ , то я рекомендую клініку Медіком, це сучасна клініка з кращим обладнанням і топ спеціалістами !!

keyboard_arrow_up