ТОП 5 запитань перед операцією на головному мозку (новини компаній)

ТОП 5 запитань перед операцією на головному мозку (новини компаній)
Костянтин ГОРБАТЮК, Нейрохірург вищої категорії, кандидат медичних наук, член Європейської та Української асоціацій нейрохірургів

Хірургічне втручання – справа серйозна й закономірно викликає у пацієнтів безліч побоювань. Аби не постраждати від неправдивої інформації, даємо компетентні відповіді на найпоширеніші запитання.

Гарантія безпеки

Оперування є невід’ємною складовою лікування багатьох захворювань мозку: злоякісних та доброякісних пухлин, наслідків травматичних ушкоджень, інфекційних захворювань тощо. Однак у багатьох людей таке втручання викликає надмірний страх, особливо після пошуку інформації у всесвітній мережі. Тож навіть за реальної необхідності застосування хірургії пацієнти прагнуть уникнути операції. Насправді ж більшість ризиків залишились у далекому минулому. Це стало можливим завдяки новітнім міжнародним стандартам, найсучаснішому обладнанню та професіоналізму фахівців. 

Спеціалісти SPINEX прагнуть бути корисними пацієнтам, надаючи не тільки медичну, а й інформаційну допомогу – тож розвінчуємо кілька популярних міфів.

  1. Чи будуть мені голити голову перед операцією?
    Ні, повністю позбуватися волосся потреби немає. Маніпуляція виконується тільки  у місці розрізу. І робиться це настільки філігранно і косметично, щоб після втручання ніхто й не здогадався про проведені маніпуляції. 
  2. Чи залишиться отвір у черепі після втручання?
    Знову ж ні, жодних отворів не залишиться. Сучасні хірурги використовують особливий інструмент – краніотом. Під час операції хірурги «випилюють» кістку з черепа пацієнта, а потім мають змогу «поставити» її ж на місце, закріпивши спеціальними титановими гвинтиками й мікропластинами. Передбачаючи наступне запитання, відповідаємо: з цими елементами в подальшому можна буде не лише спокійно жити, а й без проблем робити МРТ. 
  3. Чи все буде функціонувати так, як і до операції?
    Так, авжеж. Мета нейрохірургічного втручання полягає саме в тому, щоб зберегти та поліпшити ті чи інші функції головного мозку. Звісно, є певні чинники, які можуть вплинути на успіх операції. Скажімо, стан пацієнта, стадія захворювання та інше. Але всі ризики фахівці SPINEX детально обговорюють з пацієнтом до операції, тож жодних «сюрпризів» не буде. І головне – усі хірургічні втручання в клініці проводяться на високоякісному обладнанні.  Зокрема, сучасний нейрохірургічний мікроскоп дає змогу здійснювати нейромоніторинг, тобто відстежувати всі функції мозку безпосередньо під час оперативного втручання. Завдяки цій технології хірурги можуть бути впевнені в тому, що функціональний статус пацієнта максимально збережеться або покращиться після операції. Утім, марно очікувати на появу нових функцій: як йдеться у відомому анекдоті, якщо до операції ви не грали на скрипці, то й опісля навряд чи заграєте – принаймні без відповідних уроків.
  4. Коли я зможу повернутися до роботи?
    Нейрохірургія надзвичайно успішно розвивається, особливо протягом останніх 20 років. Якщо раніше напередодні операції пацієнти часто питали: «Як можна буде оформити групу інвалідності», то нині це питання, на щастя, втратило свою актуальність. Тепер пацієнтів цікавить, як швидко вони зможуть повернутися до роботи. Оскільки операції у SPINEX проводяться за сучасними стандартами, це дозволяє пацієнту повернутися до звичного життя максимально швидко. Якщо ваша робота не вимагає важких фізичних навантажень, то взятися за справи можна вже протягом 1-2 тижнів.
  5. Чи це онкологія? Як дізнатися, «хороша» чи «погана» пухлина?
    Загалом, будь-яка пухлина – це онкологія, однак утворення може виявитися доброякісним або злоякісним. На етапі передопераційних обстежень про це можна тільки здогадуватись. Остаточний діагноз лікар встановить лише після хірургічного втручання, коли пухлину видалено, а її частину відправлено на гістологічний аналіз.

Дізнатися відповіді на всі запитання та записатися на прийом можна за телефонами:
(0432) 50 70 90
(068) 150 90 90
(066) 150 90 90
(073) 150 90 90

Центр сучасної хірургії SPINEX

м. Вінниця, вул. Князів Коріатовичів, 209-А (ВОПНЛ ім. О.І. Ющенка)

spinex.ua

keyboard_arrow_up