У Хмельницькому видавали фальшиві COVID-сертифікати. Причетні лікарі та військовий

У Хмельницькому видавали фальшиві COVID-сертифікати. Причетні лікарі та військовий
Ілюстративне фото
  • У схемі були задіяні військовий та лікарка амбулаторії в Гречанах.

  • Участь ще одного медика з’ясовується.

  • Одна доза вакцини «коштувала» спершу 2800, потім 3200 гривень.

  • Розповідаємо про всі деталі.

Сімейну лікарку та військового викрили на фальсифікації сертифікатів про вакцинацію від COVID-19. Злочинна схема діяла протягом 2021-2022 років. Розповідаємо, як усе відбувалося та яке покарання отримали ділки.

Учасниками цієї історії були військовий Максим Ройко та сімейна лікарка з амбулаторії у Гречанах Аліна Дудар. Також у справі фігурує ще одна людина, проте жодних відомостей про неї немає. Тільки зазначено, що вона працювала в тій же амбулаторії на Гречанах та мала відношення до фальсифікації відомостей про вакцинацію. Матеріали про цю фігурантку виділені в окреме провадження. Журналіст vsim.ua встановив ім’я цієї людини, але спершу розповімо про суть справи.

Як відбувалася фальсифікація сертифікатів

Вирок Хмельницького міськрайонного суду описує кілька епізодів, які відбулися в період від листопада 2021 до лютого 2022-го. Всі вони були контрольованими закупками правоохоронців. Перший з епізодів датований 16 листопада минулого року.

Відео дня

Тоді учасник контрольованої закупки (його ім’я у вироку суду не зазначене) домовився з Максимом Ройком, що за гроші в систему «Medics» будуть внесені відомості про вакцинацію першою дозою, аби можна було створити відповідний сертифікат у «Дії». При цьому самої вакцинації не буде. Ціна питання — 2800 гривень. Ці гроші учасник контрольованої закупки перерахував Максиму Ройку на картку. Також надіслав фото паспорта та номер телефону.

Після цього Максим Ройко віддав 500 гривень та фото паспорта «замовника» вакцинації Аліні Дудар. Остання, перебуваючи на своєму робочому місці в амбулаторії на Шухевича, 1, внесла у «Medics» відомості про вакцинацію. Це було за два дні після цього, 18 листопада. Завдяки цьому був сформований відповідний сертифікат у «Дії».

15 грудня ця історія повторилася. Учасник контрольованої закупки «замовив» у Максима Ройка «вакцинацію» другою дозою. Ціна була та ж — 2800 гривень. Аліна Дудар з цієї суми отримала, знову ж таки, 500 гривень та внесла у «Medics» відомості про вакцинацію.

Після цього в рішенні суду описаний ще один епізод, який також був контрольованою закупкою правоохоронців. Різниця була тільки в тому, що «ціна» кожної дози складала 3200 гривень, з яких Аліна Дудар отримувала 700.

Відтак ідеться про ще два епізоди. Схема була аналогічною, тільки замість Аліни Дудар хибні відомості про вакцинацію у «Medics» вносила інша працівниця амбулаторії, матеріали про яку виділені в окреме провадження (про неї йшлося на початку цього матеріалу). Скільки грошей вона отримувала за це, у рішенні суду не вказано.

Як покарали лікарку та військового

В результаті прокурор уклав з Максимом Ройком та Аліною Дудар угоду про визнання винуватості за частиною 3 статті 362 info Кримінального кодексу. Це відбулося 4 липня. Покарання призначили таким чином:

Угоду про визнання винуватості Хмельницький міськрайонний суд схвалив вироком 27 липня. Документ опублікований у реєстрі судових рішень вчора, 1 серпня.

Що відомо про Максима Ройка

З реєстру судових рішень відомо, що чоловіка раніше спіймали на хабарі. Чоловік служив у Мукачівському прикордонному загоні. 26 лютого 2019 року, перебуваючи в Ужгороді, він взяв у контрабандиста 1300 доларів (понад 35 тисяч гривень за курсом НБУ на той час). За ці гроші прикордонник мав пропустити до Угорщини дев’ять ящиків цигарок та двох нелегалів.

Максим Ройко уклав з прокурором угоду про визнання винуватості, яку затвердив своїм вироком Ужгородський міськрайонний суд. Призначене покарання — штраф у 25 500 гривень, а також позбавлення права обіймати організаційно-розпорядчі й адміністративно-господарські посади у правоохоронних органах та державних установах на три роки.

Що відомо про Аліну Дудар

Лікарка працює в амбулаторії №3 на Шухевича, 1. Навчалася у Буковинському та Вінницькому медичних університетах. У системі «Medics» вона має високий рейтинг та чимало позитивних відгуків.

Що відомо про третю фігурантку справи

З вироку суду відомо, що ця жінка працює в тій же амбулаторії на Шухевича та має доступ до системи «Medics». Журналісту vsim.ua вдалося знайти у реєстрі судових рішень документ, у якому йдеться про цю працівницю. Зокрема, описані ті ж контрольовані закупки, після яких вона вносила дані у систему «Medics».

В самому документі її ім’я не зазначене, проте за номером справи з допомогою порталу «Судова влада України» вдалося встановити, що йдеться про сімейну лікарку Світлану Васілініч. Розслідування справи, фігурантом якої вона є, наразі триває. У системі «Medics» вона також має високий рейтинг та багато хороших відгуків. Крім того, вона є одним із лідерів у Хмельницькому за кількістю укладених декларацій.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Андрей Гришнюк

    Люди,ви на тому ковіді поміщалися і перестаюте мислити!

    Вакцинацію хотять зробити примусовую,це що вірно,чи законно?

    Вірус мутує,так як свого часу мутував грип,вакцина від одного,не допомагає від іншого!

    Так,той хто хворів, переносить в легкій формі.

    Але як показала практика то хворіють і частіше ті, хто робив щеплення,а не той хто не робив,чи переніс без щеплень!

    Тому що імунітет сильніший!

    А тих хто проти щеплень притісняють у законних правах!!!!
  • Юрій Гудок

    Має бути найжорсткіше покарання щоб був приклад для інших
  • Андрей Кузнецов

    Нэ може бути..
  • Наталія Школьник

    А все тому,що ця вакцинація не потрібна,і як показує досвід інших країн,у яких відбулося масове щеплення,починається нова хвиля.Як може циркулювати абсолютно новий вірус,і одразу ж є вакцина!!!!Туберкулін десятки років досліджували,а тут експерименти!Люди вдаються до крайнощів,вступаючи в різні сфери,купуючи ті дози,таким чином зберігають своє здоров'я.Інше питання -пряма участь медиків,але що можна сказати,якщо людина ,маючи серйозні проблеми зі здоров'ям і дійсно підпадає під перелік осіб з інвалідністю,повинна платити цим скотинам немалі кошти!!!!Цю систему уже важко зламати!

keyboard_arrow_up