У Хмельницькому за 380 тисяч відкрили першу амбулаторію. На черзі - ще 5

У Хмельницькому за 380 тисяч відкрили першу амбулаторію. На черзі - ще 5
  • Два тижні тому у самому центрі мікрорайону Ружична відкрилась нова амбулаторія.
  • Перший поверх на Кам’янецькій, 257/1 капітально відремонтували.
  • Пацієнтів там вже приймають четверо сімейних лікарів.

З початку 2017 року в Україні почала діяти реформа сімейної медицини. Відтепер кожен хмельничанин має обслуговуватися в сімейного лікаря. А вже той, за потреби, направлятиме на необхідні обстеження та до вузьких спеціалістів. Сімейні лікарі, дільничні терапевти та педіатри мають приймати пацієнтів у окремих амбулаторіях. Тому в першу чергу взялися за те, аби зробити медицину “ближчою до людей”. Та це лише перший крок у реформі. На державному рівні досі не визначились, як будуть заключатися договори з лікарями та як фінансуватиметься первинна медико-санітарна допомога.

У місті запланували створити 23 амбулаторії і розмістити у всіх мікрорайонах. 8 з них вже розташовані на базі поліклінік, 9 - розкидані по місту. Цього року взялись за ремонт ще шістьох приміщень, в які протягом двох років переселять сімейних лікарів. Це амбулаторії на Гречка 12, Волочиській 6, Зарічанській 30, Зарічанській 4 та Залізняка 34/1.

Одна з капітально відремонтованих амбулаторій сімейної медицини вже відкрила свої двері у Ружичній. З 4 вересня терапевти та педіатри приймають у ній мешканців мікрорайону. Раніше 9000 дорослих та 1000 діток обслуговувались або у поліклініці № 4, або в дитячій поліклініці.

Відео дня

- Я живу на Смотрицького, то зовсім поруч. Сюди пішки доходжу, а в поліклініку треба було добиратись. Тут зручніше, хоча мені до невропатолога все одно в поліклініку треба їздити. Але тут і денний стаціонар є, і аналізи можна, - ділиться думками мешканець Ружичної Михайло Станіславович.

Журналісти vsim.ua вирішили подивитись, як виглядає новостворена амбулаторія та чи стали лікарі “ближчими до людей”.

На ремонт пішло 380 тисяч гривень

Біля входу облаштують пандус

Раніше у приміщенні по Кам’янецькій, 257/1 знаходилась районна податкова інспекція. Після того як вона переїхала, будівля пустувала. Тоді перший поверх виділили під амбулаторію сімейної медицини. Ремонт почали ще у минулому році. На нього виділили 200 тисяч гривень. Та цих грошей виявилось замало. З бюджету дали ще 180 тисяч. Завершити роботи вдалось лише наприкінці серпня. Меблі для амбулаторії завезли з поліклініки № 4. Зі стільцями та столами допомогли і мешканці Ружичної, бо бракувало.

У нових шафках вже розклали картки мешканців

Відразу при вході в амбулаторію праворуч зустрічає реєстратура. Там вже поставили шафки, де зберігатимуться картки мешканців. Окремо дорослі і окремо діти. Далі по коридору ліворуч кабінет щеплень, маніпуляційний кабінет та кімната денного стаціонару.

Медсестра може зробити будь-який укол, поміряти тиск і рівень глюкози в крові

Кабінет щеплень ще не оформили, туди мають завезти необхідні вакцини. А от в маніпуляційній вже сидить медсестра, яка може зробити укол, поставити крапельницю або поміряти рівень глюкози в крові.

Поки на денному стаціонарі є лише одна кушетка, решту обіцяють довезти

Ще не повністю облаштувати кімнату для денного стаціонару. Поки там лише одне ліжко, а також кардіограф. Невдовзі обіцяють завезти декілька кушеток.

В кабінеті денного стаціонару можна зробити кардіограму

Ще один кабінет пустує. У ньому по графіку будуть приймати вузькі спеціалісти, а також гінеколог і масажист. Раз на тиждень з поліклініки приїжджатимуть за аналізами. Праворуч по коридору розташувалися два кабінети, де приймають сімейні лікарі.

Як приймають пацієнтів

В новому медзакладі пацієнтів приймають четверо сімейних лікарів. Двоє обслуговують дорослих, ще двоє - діток. Записатись на прийом можна через реєстратуру або в електронній системі Medics. Якщо раніше для того, аби зробити кардіограму або поставити крапельницю, мешканці їхали до поліклініки № 4, то зараз отримати першу допомогу або пройти обстеження, вони можуть в амбулаторії.

- У нас люди зможуть прокапатись, зробити щеплення і дорослим, і дітям, виміряти рівень глюкози в крові. Буде денний стаціонар. Ми можемо зробити будь-які необхідні ін’єкції. І внутрішньовенні, і підшкірні, і внутрішньом’язеві. Є кардіограф, який розшифровує кардіограму для лікарів. Тому не потрібно викликати “швидку”, - пояснює Марина Божок.

Не доводиться тепер далеко везти і маленьких пацієнтів. В амбулаторії кажуть, будуть займатися дітьми від народження. Вже зараз мають 46 немовлят, які народилися у цьому році. Крім того, обслуговуватимуть і тисячу дітей, які проживають у Ружичній.

- Ми надаємо амбулаторну допомогу, обстежуємо, можемо здійснити ЕКГ дослідження. Якщо потрібно, провести фізпроцедури, зробити ін’єкції, є інгалятор. Будемо проводити щорічні медогляди. Також є можливість зробити профілактичні щеплення. Проводитимемо диспансеризацію, тобто будемо слідкувати за дітками, які мають певні захворювання, - розповідає сімейний лікар Тетяна Галко.

Амбулаторія сімейної медицини у Ружичній працює з понеділка по п’ятницю. Години прийому - з 8:00 до 19:00.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анна Островська

    добре, що лікарі стають ближчими)
  • Віра Черевичник

    Зарічанська34/1-це житловий будинок!У ньому точно немає де розмістити амбулаторію.

    Natalya Larina reply Віра Черевичник

    Заречанская 30, а 34/1 это Железняка.
  • Ilona Kulikovets-Kytsan

    Цікаво на що витратили 380 тис грн, якщо вікна навіть на пластикові не змінили та вхідні двері радянських часів з відламаною ручкою
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up