У ПЦУ розвінчали міф про "змивання" гріхів на Водохреще

У ПЦУ розвінчали міф про "змивання" гріхів на Водохреще
ТСН
  • Вірять, що купання в ополонці на Водохреще допомагає "змивати" гріхи. Чи так це насправді? 

Купання в ополонці на Водохреще не допомагає "змивати" гріхи. Про це повідомили на офіційній сторінці Православної церкви України. 

Твердження про таку "давню українську традицію" називали міфом та додали, що, ймовірно, цей звичай прийшов до нас з ідеєю загартування організму. 

  • "Абсолютно помилковим є судження, ніби купання у крижаній воді після водосвяття "змиває" усі гріхи. Яким чином їх можна "змити"? Хіба сам фізичний акт занурення в освячену воду, без покаяння у гріхах, може призвести до їх подолання? Жодного церковного припису для звершення такого дійства на свято Богоявлення немає", –  наголошують у ПЦУ.

Щодо походження такої традиції, то в ПЦУ запевняють, що вона немає жодного українського коріння.

Відео дня
  • "Мотивація у кожного різна: хтось "змиває гріхи", хтось випробовує можливості свого тіла, а хтось аргументує це дотриманням "давньої української традиції". Останнє твердження – цілком помилкове!  У нашого народу такої традиції, пов’язаної зі святом Богоявлення, не було. Ані етнографи, ані історики ще до середини XX століття не фіксували нібито "традиційних" масових пірнань українців у крижану воду з нагоди свята Хрещення Господнього", – додали в ПЦУ. 

Зазначається, що згадки про масові пірнання у воду на свято Богоявлення з‘явилися у другій половині 1990-х – на початку 2000-х років. Тобто це доволі нова традиція. Дехто пов'язує це з поширенням ідей загартування організму, як частини здорового способу життя.

При цьому в ПЦУ наголошують, що не забороняють пірнати у холодну воду, але закликають не вважати цю дію церковною.

  • "Хто робить такий вибір – має чинити це усвідомлено та відповідально, ретельно зважуючи всі "за" і "проти": стан здоров'я, причини для такого вчинку, можливі наслідки, зокрема, в умовах пандемії", – додали в ПЦУ.

Друзі, а ви плануєте пірнати в ополонку на Водохреще?

Читайте також: Чи можна пірнати в ополонку на Водохреща перехворілим на коронавірус: застереження лікаря 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • навіть татуювання нe змивається і наслідки пластичноі космeтологіі а тут щe гріхі якісь намалювались...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up