Карантин через грип в Нетішині та новий штам «корони» на Рівненщині: розповідаємо детальніше

Карантин через грип в Нетішині та новий штам «корони» на Рівненщині: розповідаємо детальніше
  • Всього медики зафіксували 9 випадків зараження у 5 областях.

  • Хмельниччина поки до списку не входить. Але в Нетішині вже запровадили “дистанційку” для школярів та обмежили масові заходи через велику кількість хворих на грип та ГРВІ. 

В Україні триває епідеміологічний сезон. За даними медиків, під час нього найбільше люди хворіють на коронавірус, грип та ГРВІ. 

Новий штам коронавірусу

Коронавірус продовжує мутувати. Лише в січні медики зареєстрували 9 випадків нового субваріанту штаму коронавірусу Омікрон. Офіційна його назва — JN.1, але епідеміологи прозвали штам “Дженні”.

Так, 3 випадки вірусу виявили на Сумщині, по 2 — у Волинській та Черкаській областях та ще по 1-му у Рівненській і Запорізькій областях. Про це інформують у МОЗ. 

Відео дня

— Вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді - тобто швидше вражає ослаблений імунітет, захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.  Тому людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення, — розповів заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Серед захворілих в Україні лише одна із 9 людей мала 2 щеплення проти COVID-19. За клінічними симптомами медики зафіксували середній або легкий перебіг захворювання. Одного пацієнта госпіталізували до лікарні. Вік заражених новим штамом — 27-73 роки.

Щодо JN.1 у ВООЗ зазначають, що ризик для населення низький, а вакцини, які використовуються у світі проти COVID-19 захищають від нового субваріанту.

Нагадаємо, що щеплення можна отримати безкоштовно. Інформацію про найближчий пункт вакцинації, їх адреси та графік роботи можна дізнатися, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Карантин у Нетішині

На межі із Рівненщиною, у містечку Нетішин Шепетівського району лютують грип та ГРВІ. Лише за минулий тиждень (15-19 січня) місцеві медики зареєстрували 763 випадки ГРВІ. З них — 402 випадків у дітей до 17 років та 361 випадок у дорослих. У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зросла на 47%. Про це повідомили у виконкомі міської ради Нетішина. 

Найбільш інтенсивно епідемічний процес протікає серед дітей у віковій групі 5-14 років (272 випадки – 67,7% від усіх захворілих дітей) та дорослих вікової категорії 30-64 роки (299 випадків).

Всього за минулий тиждень госпіталізували 20 хворих (13 дітей та 7 дорослих). Летальних випадків не зареєстровано.

В зв’язку з цим мер Нетішина Олександр Супрунюк видав нове розпорядження. Згідно з ним від 23 до 26 січня (включно) переводять на дистанційну форму навчання учнів 2-11 класів закладів загальної середньої освіти (академічний ліцей, гімназії «Ерудит», «Енергія», «Гармонія», «Патріот») та вихованців закладів позашкільної освіти (Будинок дитячої творчості, клуб «Юний технік», «Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді»), МШ «Нетішинська художня школа».

Також у громаді обмежать проведення культурно-масових заходів, групових занять у комунальних закладах: Палаці культури, міському Будинку культури, Старокривинському Будинку культури та МШ «Нетішинська школа мистецтв»; відвідування бібліотек та міського краєзнавчого музею.

Читайте також: Ураження мозку та пневмонія: хмельничанин отримав важкі ускладнення від грипу

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up