Вагітність і пологи на Хмельниччині: за які послуги жінки можуть не платити

Вагітність і пологи на Хмельниччині: за які послуги жінки можуть не платити
Фото ілюстративне
  • Дізналися, які послуги є безоплатними для вагітних жінок на Хмельниччині.

  • А також - які суми виділяються на обслуговування майбутніх мам в медзакладах області.

Жінки можуть отримувати безоплатні послуги на етапі ведення вагітності та при самих пологах. Все за умови, що вони спостерігатимуться та народжуватимуть в лікарні, яка має договір із НСЗУ. Детальніше розбиралася журналістка vsim.ua

Які послуги є безоплатними для вагітної пацієнтки

У Хмельницькій області 24 медзаклади уклали договір із НСЗУ на отримання пакета послуг “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”. А також - 15 лікарень, які отримують гроші за пакетом “Медична допомога при пологах”. Інформація про це подана на аналітичних дашбордах НСЗУ. 

Що ж входить до цих пакетів і є безоплатним для пацієнтки? У Національній службі здоров’я України подають перелік безоплатних послуг - “Ведення вагітності”. Це:

Відео дня

До пакету “Медична допомога при пологах” входять наступні послуги, які є безоплатними для пацієнтки:

Детальніше із переліком послуг, які надає Програма медичних гарантій, можна ознайомитися за посиланням. 

У НСЗУ додають - отримання безоплатних послуг не залежить від місця реєстрації чи проживання жінки. Оскільки вагітна має право на вільний вибір медзакладу, який уклав договір із Національною службою здоров’я України.

Скільки грошей на вагітність та пологи виділено лікарням на Хмельниччині

Журналістка vsim.ua оглянула на динамічних аналітичних дашбордах НСЗУ дані стосовно фінансування медзакладів на Хмельниччині. Пакет послуг “Медична допомога при пологах” у 2023 році не отримували заклади в Білогір’ї, Віньківцях, Летичеві, Новій Ушиці, Старій Синяві, Теофіполі, Чемерівцях та Ярмолинцях. А також - у центральній районній лікарні Слобідко-Кульчієвецької сільради. 

Загалом найбільші суми за пакетами послуг протягом 2023 року отримав Хмельницький міський перинатальний центр. На ведення вагітності було виділено - понад 10 мільйонів гривень. На медичну допомогу при пологах - більше як 35 мільйонів гривень. 

Також більше за інші заклади отримала фінансування Хмельницька обласна лікарня. На ведення вагітності в амбулаторних умовах - понад 2 мільйони гривень. На допомогу при пологах - більш як 28 мільйонів гривень. 

Детальніше із фінансуванням лікарень, де можуть спостерігатися й народжувати хмельничанки, знайомтеся в інфографіці. 

Нагадаємо: нещодавно ми вам розповідали, що У Деражнянській міській багатопрофільній лікарні з наступного року планують закрити пологове відділення. Ліквідувати його мають з 10 січня наступного року. Як йдеться в наказі, причиною такого рішення є відсутність фінансування. Повідомляється, що заклад не підписав з Національною службою здоров’я України договір за пакетом “Медична допомога при пологах”. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up