У Деражні хочуть закрити пологове відділення: персонал лікарні проти

У Деражні хочуть закрити пологове відділення: персонал лікарні проти
Фото ілюстративне
  • Директор лікарні видав наказ скоротити штат та закрити відділення з наступного року. 

  • Медустанову лишають фінансування, а вагітним порадили шукати інший заклад для пологів. 

  • Після зустрічі з медиками мерія вирішила достукатись до НСЗУ, а персонал створив петицію. 

У Деражнянській міській багатопрофільній лікарні з наступного року планують закрити пологове відділення. Таку інформацію підтверджує документ, який видав медичний директор закладу Олександр Королюк. 

Що відомо

У наказі йдеться, що вже з 10 січня 2024 року пологове відділення мають ліквідувати. Причина — відсутність фінансування. Повідомляється, що заклад не підписав з Національною спілкою здоров’я України договір за пакетом “Медична допомога при пологах”. Це пов’язано із розвитком спроможної мережі закладів охорони здоров’я Хмельницького госпітального округу. Фото сторінок наказу опублікували на сайті медичного руху “Будь, як Ніна”. 

У документі вказано, що штат працівників пологового мають суттєво скоротити. Це стосується акушерів-гінекологів, педіатрів, неонатологів, анестезіологів, лікарів УЗД, акушерок та медсестер. Всього — мінус 19,75 ставок на всіх. Також в лікарні мають облаштувати ургентну пологову залу для непередбачуваних випадків. 

Відео дня

Що ж до вагітних, які спостерігались в закладі, то медиків зобов’язали повідомити їм «під підпис» про закриття відділення та порадили шукати собі інший медзаклад для майбутніх пологів. 

Медики проти закриття

Персонал Деражнянської лікарні проти ліквідації відділення та скорочення штату. Медики кажуть, що задля функціонування пологових відділень наразі встановили межу у щонайменше в 150 пологів на рік. 

Станом на 6 листопада у відділенні вже прийняли 142 пологів. Крім того, в листопаді мають народити ще 17 жінок, в грудні — 24 вагітних. Відтак, закривати відділення лише через це не доцільно.

Представники громадськості подали петицію в міську раду щодо збереження відділення. Її опублікувала Наталія Яремчевська 8 листопада. Станом на 10 ранку 13 листопада звернення зібрало 366 підписів із 500 необхідних. Хоч до кінця збору підписів залишилось ще 85 днів. 

У п’ятницю, 10 листопада, мер Деражні Андрій Ковпак зустрівся із персоналом багатопрофільної лікарні. Обговорили закриття пологового та вирішили, що адміністрація лікарні під контролем міської ради підготує та направить до НСЗУ пакет документів для  укладення договору за пакетом медичних послуг «Медична допомога при пологах». Про це Андрій Ковпак повідомив на своїй сторінці у Фейсбук.       

Якщо закладу збережуть фінансування — пологове відділення не ліквідовуватимуть, а персонал не скоротять. А сам наказ про ліквідацію втратить чинність. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (31)
  • Ерёменко Татьяна

    Маразм  маразмович
  • Віталій Українець

    Де ж будуть народжуватись Амір,Дамір та Шарнір?
  • Ира Клименко

    Повідкривають  часні роздали,тий будуть народжувати.
  • Олекса Шумейко

    Це лабазюки та інші скоюють контитуційний злочин. Вони ложили на Конституцію. Зарплати собі нарахували небесні, а на людей їм наплювати.



    Конституція України Стаття 49. Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності.

keyboard_arrow_up