Від чого найчастіше вакцинуються хмельничани (ІНФОГРАФІКА)

Від чого найчастіше вакцинуються хмельничани (ІНФОГРАФІКА)
Фото з сайту МОЗ України
  • За останніх пів року вакцинувалися понад 30 тисяч хмельничан. 
  • Від одних хвороб робили тисячі щеплень, а від інших - одиниці.
  • Розповідаємо, від чого щеплюються.

В Україні існує Національний календар, згідно з яким мають проводити обов’язкові ін’єкції від різних хвороб. Стосується це в першу чергу дітей до 16 років. Їм безоплатно мають проводити щеплення у всіх державних медзакладах від:

  • гепатиту В
  • туберкульозу
  • поліомієліту
  • дифтерії
  • кашлюку
  • правця
  • гемофільної інфекції
  • кору
  • краснухи
  • епідемічного паротиту.

Щеплення - спірне питання серед багатьох батьків. Раніше журналістці vsim.ua імунолог Наталія Наглій розповідала, що кількість тих, хто робить планові профілактичні щеплення, стає меншою. При цьому, дорослі часто аргументують це наступним: “Не хочу калічити дитину” чи “У знайомих була реакція на вакцину”. Лікарка називала такі відмовки вигаданими. При цьому вона наголошувала на тому, аби батьки вакцинували дітей. Адже якщо робити планові профілактичні щеплення припинять масово - зросте ризик епідемій. 

Календар профілактичних щеплень

Відео дня

Згідно з календарем, робити обов’язкові щеплення треба і дорослим. Кожні 10 років потрібно вакцинуватися від дифтерії та правцю. Також лікарі рекомендують щороку робити ін’єкції від грипу, пневмококової інфекції, вірусу папіломи, вітрянки, гепатиту А й Covid-19. Вакцинація від останнього почалася в Хмельницькому наприкінці лютого цього року. 

Людям роблять щеплення в амбулаторіях центру первинної медико-санітарної допомоги №1 і №2, а також у центрі вакцинації, що працює на Володимирській, 92, біля майдану Незалежності. 

Скільки вже вакцинувалося хмельничан від Covid, від яких хвороб ще щеплюються дорослі та від чого найчастіше роблять ін’єкції дітям? На всі запитання дізналася відповіді журналістка vsim.ua. Для цього скористалася аналітичними дашбордами Національної служби здоров’я України. При цьому обрала період із 1 січня по 1 липня 2021 року й проаналізувала різні вікові категорій хмельничан. А саме: 

Обрала лише комунальні заклади, де вакцинують людей в Хмельницькому. Це - ЦПМСД №1, ЦПМСД №2 та міська дитяча лікарня. 

В результаті, за вказаний період у хмельницьких медзакладах створили 34 379 записів про вакцинацію. При складанні інфографіки, було враховано п’ятірку хвороб, від яких щепилося найбільше хмельничан.

Загалом із 1 січня по 1 липня майже всі вікові категорії хмельничан найбільше щеплювалися від Covid. При цьому лише одиниці вакцинувалися від інших хвороб. Наприклад, від гепатиту B отримали ін’єкції 5 людей віком від 26 до 35 років. Лише один хмельничанин у категорій від 46 до 55 років зробив щеплення від пневмококу. Також одна особа віком від 36 до 45 років вирішила зробити комбіновану вакцину від кору, паротиту та краснухи. 

У категорії дітей до 1 року найбільше вакцинували від кору, паротиту і краснухи, а найменше - від кашлюку, гепатиту А, менінгококової інфекції та дифтерії. 

Від 2 до 5 років найбільше щепили також від кору, паротиту й краснухи. А найменше -  проти дифтерії, вітрянки й гепатиту А.

Детальніше з даними по кожній віковій категорії знайомтеся в інфографіці.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up