Від чого помирали мешканці Хмельниччини у 2021 році?

-
Лідирують хвороби системи кровообігу.
-
COVID - на другому місці.
-
205 осіб вкоротили собі життя.
Головне управління статистики у Хмельницькій області оприлюднило дані про померлих мешканців області за причинами смерті у 2021 році.
Хвороби спричинили смерть 23 506 людей.
Найбільше жителів області померло від хвороб системи кровообігу - 12 958.
В половині з цих випадків причиною була ішемічна хвороба серця (стенокардія, гострий інфаркт міокарда, кардіосклероз). Ще 2582 людини не справились з інсультами info.
На другому місці за летальністю – коронавірусна хвороба. За минулий рік коронавірус не здолали 3052 мешканці краю.
На третьому місці - злоякісні новоутворення. Протягом 2021 року вони стали причиною смерті 2341 осіб.
Серед причин, не пов'язаних з хворобами, сумне лідерство посідають самогубства: 205 осіб на Хмельниччині торік вкоротили собі життя.
На другому місці - транспортні нещасні випадки (117).
Далі йдуть смерті від випадкових отруєнь, пов'язаних з дією алкоголю (109).
За 2021 рік 73 особи втопилось.
Отже, сумне лідерство серед причин смерті мешканців посідають хвороби системи кровообігу. Ризикують на них захворіти ті, хто постійно перебуває в психоемоційній напрузі, не слідкує за рівнем артеріального тиску, страждає від ожиріння, має шкідливі звички, не переймається здоровим способом життя. Фактором ризику є також старіння і навіть вихід на пенсію.
Заходи з профілактики хвороб системи кровообігу:
- Психологічна рівновага (медитація, розслаблення, аутотренінг, мистецтво, хобі)
- Здорове харчування. Надмірне споживання м'яса, молока, яєць, тваринного жиру, сприяє підвищенню, а вживання зернобобових - зниженню смертності від ішемічної хвороби серця, раку кишківника і лейкемії. Помітно тиск знижують вишня та ківі.
- Фізична активність. Представники фізичної праці досягають довголіття (90 років і вище) майже у два рази частіше, ніж ті, що не займаються фізичними вправами. Останні сприяють нормалізації ваги тіла та психоемоційного стану, зменшують схильність до тромбоутворення.
Довідка. При регулярному споживанні кави збільшується рівень холестерину в крові та ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Проте підвищення рівня холестерину спостерігається в основному від кави, приготованої шляхом кип’ятіння. Така кава містить жироподібну речовину, яка підвищує концентрацію холестерину у крові. Кава, приготована шляхом пропускання води чи пару через фільтр, як і деякі сорти розчинної кави не викликає такої негативної реакції.
Читайте також:
- Медпрацівників з Хмельниччини нагородили за порятунок бійців з Маріуполя
- Як на Хмельницькому ринку перевіряють овочі та фрукти на нітрати
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.