Від чого помирали мешканці Хмельниччини у 2021 році?

Від чого помирали мешканці Хмельниччини у 2021 році?
Фото ілюстративне
  • Лідирують хвороби системи кровообігу.

  • COVID - на другому місці. 

  • 205 осіб вкоротили собі життя.

 

Головне управління статистики у Хмельницькій області оприлюднило дані про померлих мешканців області за причинами смерті у 2021 році.

Хвороби спричинили смерть 23 506 людей. 

Найбільше жителів області померло від хвороб системи кровообігу - 12 958.

Відео дня

В половині з цих випадків причиною була ішемічна хвороба серця (стенокардія, гострий інфаркт міокарда, кардіосклероз). Ще 2582 людини не справились з  інсультами info

На другому місці за летальністю – коронавірусна хвороба. За минулий рік коронавірус не здолали 3052 мешканці краю.

На третьому місці - злоякісні новоутворення. Протягом 2021 року вони стали причиною смерті 2341 осіб.

Серед причин, не пов'язаних з хворобами, сумне лідерство посідають самогубства: 205 осіб на Хмельниччині торік вкоротили собі життя. 

На другому місці - транспортні нещасні випадки (117)

Далі йдуть смерті від випадкових отруєнь, пов'язаних з дією алкоголю (109)

За 2021 рік 73 особи втопилось.

Отже, сумне лідерство серед причин смерті мешканців посідають хвороби системи кровообігу. Ризикують на них захворіти ті, хто постійно перебуває в психоемоційній напрузі, не слідкує за рівнем артеріального тиску, страждає від ожиріння, має шкідливі звички, не переймається здоровим способом життя. Фактором ризику є також старіння і навіть вихід на пенсію.

Заходи з профілактики хвороб системи кровообігу:

  • Психологічна рівновага (медитація, розслаблення, аутотренінг, мистецтво, хобі)
  • Здорове харчування. Надмірне споживання м'яса, молока, яєць, тваринного жиру, сприяє підвищенню, а вживання зернобобових - зниженню смертності від ішемічної хвороби серця, раку кишківника і лейкемії. Помітно тиск знижують вишня та ківі.
  • Фізична активність. Представники фізичної праці досягають довголіття (90 років і вище) майже у два рази частіше, ніж ті, що не займаються фізичними вправами. Останні сприяють нормалізації ваги тіла та психоемоційного стану, зменшують схильність до тромбоутворення.

Довідка. При регулярному споживанні кави збільшується рівень холестерину в крові та ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Проте підвищення рівня холестерину спостерігається в основному від кави, приготованої шляхом кип’ятіння. Така кава містить жироподібну речовину, яка підвищує концентрацію холестерину у крові. Кава, приготована шляхом пропускання води чи пару через фільтр, як і деякі сорти розчинної кави не викликає такої негативної реакції.

Читайте також:

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up