Як на Хмельницькому ринку перевіряють овочі та фрукти на нітрати

Як на Хмельницькому ринку перевіряють овочі та фрукти на нітрати
Фото - Суспільне. Хмельницький
  • 300 кілограмів редиски та 816 кілограмів полуниць не допустили до продажу на хмельницькому центральному продовольчому ринку.  

  • В них було забагато нітратів. 

 

300 кілограмів редиски та 816 кілограмів полуниць не допустили до продажу на хмельницькому центральному продовольчому ринку. Про це розповіла завідувачка лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Хмельницької регіональної лабораторії Держпродспоживслужби Ніна Бачмага

Чи цікавляться покупці рівнем нітратів в овочах та фруктах, як перевіряють продукцію на ринку, - про це йдеться в матеріалі Суспільного.

Андрій продає на хмельницькому центральному продовольчому ринку овочі та фрукти. Покупці, на його думку, не особливо цікавляться рівнем нітратів: "Всі знають, що нас перевіряють, аналізи у нас беруть кожен день зі всієї продукції. Переважно цікавляться, щоб солодке було, щоб хороший продукт".

Відео дня

Нітрати є і в овочах, і в фруктах, вважає покупчиня Людмила: "Черешні всі кроплені, кажуть. В них будуть хробаки, як не кроплені. А я вимочую все у воді. Замочую у воду і так споживаю. Кажуть, що вода трішки витягує нітрати".

Інша покупчиня Ніла зауважує: "Пора вже така, що мало би бути нітратів поменше".

Покупець Анатолій не боїться нітратів: "Мені вже такий вік, що мені воно не страшне. Молодим треба боятися".

Олександр продає турецькі кавуни та дині. Переконує, що вони пройшли подвійну експертизу: "Є висновок турецької лабораторії, і нашої також. Нітратів у нас у Чернівцях, в Тернополі більше, ніж в Туреччині, Єгипті. Європейські країни дотримуються стандартів, а наші люди - ні".

Продавчиня Світлана розповідає про кавуни: "Зараз в Херсоні вже продають на ринках херсонський кавун. Але його сюди привезти неможливо. Тому ми зараз беремо лише турецький кавун. Його відбирали на лабораторний висновок і сказали, що він вдало пройшов всі лабораторні експертизи".

"Наявністю нітратів мало цікавляться, більшість цікавляться, звідки продукція завозиться. Приходять до нас постійні клієнти, через що експертний висновок майже ніхто не вимагає. Вони знають, що у нас продукція завжди перевірена, завжди все у межах норми", - додає продавчиня.

Зразки з кожної нової партії товару на ринку відбирають на дослідження. Якщо продукція відповідає нормам – видають експертний висновок.

Загалом, з початку 2022 року у лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Хмельницької регіональної лабораторії Держпродспоживслужби, що на хмельницькому центральному продовольчому ринку, провели 8463 експертизи, повідомила її завідувачка Ніна Бачмага.

"Під час проведення ветсанекспертиз в травні ми виявили надлишковий вміст нітратів в таких продуктах, як полуниця рання і редиска. Редиски не допустили до реалізації 300 кілограмів, а полуниць – 816 кілограмів. Ця продукція була денатурована методом надсічки, методом перерізання, щоб її не могли реалізувати", - каже Ніна Бачмага.

За її словами, продукція тваринного і рослинного походження, яка реалізується на ринках, підлягає обов’язковій ветеринарно-санітарній експертизі: "На агропродовольчих ринках після проведення ветеринарно-санітарної експертизи видається експертний висновок, в якому вказано, що продукція доброякісна, безпечна і допускається до реалізації. Треба купувати продукцію по сезону. Це по-перше. А по-друге, купувати продукцію там, де організована і дозволена торгівля, запитувати у продавців про наявність експертного висновку про те, що продукція безпечна, якісна".

Читайте також:

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (21)
  • Ірина Білик

    Якби самі постояли біля тої клубніки раком, тоби так незробили.
  • Liubov Velychko

    А валютників на нітрати перевіряють?))))
  • Антонина Леонтьева

    хмммм
  • Петро Павленко

    недали забаря

keyboard_arrow_up