Як проводитимуть вакцинацію проти COVID-19 на Хмельниччині

Як проводитимуть вакцинацію проти COVID-19 на Хмельниччині
Ілюстративне фото
  • Перші дози препарату для щеплення мають надійти в Україну за два тижні.

  • Тоді ж мають розпочати вакцинацію і на Хмельниччині.

  • В області створили мобільні бригади та збирають дані людей, які згодні на щеплення.

У середині лютого в Україну надійдуть перші дози вакцини проти COVID-19. Постачання очікується в рамках механізму COVAX, який передбачає охоплення щепленнями 20% населення кожної країни світу у найкоротші строки. З інформації МОЗ відомо, що в Україну в першій партії надійдуть 117 тисяч доз вакцини «Pfizer/BioNTech». Крім того, в рамках цього механізму Україна має отримати від 2,1 до 2,7 мільйона доз вакцини «Oxford/AstraZeneca» до кінця червня цього року.

Сьогодні, 1 лютого, у Хмельницькій ОДА провели онлайн-брифінг, де розповіли про майбутню вакцинацію в області. Отож, щеплення хмельничанам проводитимуть працівники мобільних бригад та працівники центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД). Про це розповіла заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Тетяна Косовська.

Як працюватимуть мобільні бригади?

Працівники бригад будуть проводити щеплення у тимчасових пунктах вакцинації. До складу кожної бригади входитимуть лікар, два середніх медичних працівники та реєстратор, функцією якого буде оформлення всієї документації, яка стосується щеплення. Працівники мобільних бригад пройдуть навчання та працюватимуть стабільно протягом 2021-2022 років. Відомо також, що бригад в області буде 26. Персональний склад працівників у них вже затверджений, і всі вони мають досвід роботи в мобільних бригадах. У Хмельницькому бригад діятиме чотири — по дві на кожен центр ПМСД. Кожна бригада в області буде вакцинувати до 100 осіб за робочий день.

Відео дня

Який шлях проходитиме вакцина перед використанням?

Яка саме вакцина буде постачатися на Хмельниччину, у департаменті охорони здоров’я поки не знають. Під час наради в МОЗ обговорювалося питання постачання препарату «Pfizer/BioNTech». За інформацією ВООЗ, він потребує зберігання від -90 до -60 градусів протягом шести місяців, або від +2 до +8 протягом п’яти діб, або до +30 градусів протягом двох годин.

За словами Тетяни Косовської, на території області створення умов для тривалого зберігання не потрібне. В регіон, а саме на обласну базу спеціального медичного постачання, будуть постачати п’ятиденний запас вакцини, який розподілятиметься між центрами ПМСД та мобільними бригадами. Останні повинні будуть використати кожну дозу протягом п’яти годин від моменту отримання.

Кому робитимуть вакцинацію в першу чергу?

Перший етап. Вакцинації підлягають:

Цих людей вакцинуватимуть мобільні бригади протягом трьох місяців.

Другий етап. Вакцинації підлягають:

Цих людей вакцинуватимуть мобільні бригади, а також працівники центрів ПМСД (до 30 осіб щодня).

Третій етап. Вакцинації підлягають:

Цих людей також вакцинуватимуть мобільні бригади, а також працівники центрів ПМСД.

Четвертий етап. Вакцинації підлягають:

Цих людей також вакцинуватимуть переважно працівники центрів ПМСД, але мобільні бригади також будуть залучені. На п’ятому етапі будуть вакцинувати інші верстви населення.

Як розповіла Тетяна Косовська, окремі питання щодо вакцинації поки не мають відповіді. Так, зараз невідомо, які протипоказання має вакцинація, проте це буде зрозуміло з інструкції до кожної вакцини. Крім того, чиновниця не змогла розповісти, чи можна вакцинувати тих, хто вже перехворів на COVID-19. За досвідом Литви, яка вже почала кампанію, має пройти певний термін після завершення хвороби, аж до кількох місяців.

Скільки хмельничан погодилися на вакцинацію?

Щеплення є добровільним, і в області вже почали збирати дані людей, які підлягають вакцинації та дали на це згоду:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валентина Кміта

    давайте не нагонять страх на людей,которые и так в состояниижуткого стреса .я каждый год вакцинируюсь от гриппа и живу после этого спокойно и не думаю о том,что умру от осложнений от гриппа.но вакцинировали нас от оспы,туберкулеза и никто не умер.давайте думать о том,что и сейчас останемся живы и здоровы.
  • Читач33

    надеюсь, после вакцинации, не забудут ежедневно публиковать статистику трупов, ранее вакцинированных
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up