Як вберегтися від отруєння грибами? Пояснює хмельницький експерт

-
Дізнайтеся кому не можна їсти гриби та про основні правила їх збирання та приготування.
В Україні є традиційним вживання страв з грибів, але ця традиція має підвищений ризик, оскільки більшість населення втратила навички збирання грибів. Для когось це хобі, спосіб насолодитися природою, для інших – можливість поповнити запаси на зиму чи приготувати смачну вечерю.
Держпродспоживслужба в Хмельницькій області інструктує мешканців, як правильно збирати, готувати та зберігати гриби, щоб не отруїтись. Про основні правила грибників розповів начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Ігор Баланюк.
Гриби є «важкою їжею». Вони протипоказані :
-
дітям до 14 років
-
людям похилого віку
-
особам, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки, при цукровому діабеті
-
вагітним
Отруйні гриби (зображення з відкритих джерел)
Шкода отруйного гриба полягає в токсині, який міститься в ньому. Міліграмів токсину вистачить, щоб викликати незворотну реакцію в організмі людини. Небезпека токсинів, що є в грибах, різниться за спрямованістю дії. Одні шкодять травному тракту, інші – функціям головного мозку та центральної нервової системи. Третій різновид отруєнь нищить одразу і печінку, і нирки, і головний мозок – це наслідки плазмотоксичного впливу. Дуже часто в одному отруйному грибові поєднуються кілька різновидів токсинів.
Ті, хто думає, що отруїтися можна лише отруйними грибами — помиляються!
Іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому переробляти їх треба, як правило, в день збирання. Це пов’язано з тим, що після дозрівання гриби стають добрим поживним середовищем для розвитку мікроорганізмів, в тому числі хвороботворних. При вживанні недоброякісних грибів, інфікованих патогенною флорою, частіше внаслідок неправильної кулінарної обробки або неправильних умов зберігання, розвиваються токсикоінфекції, зокрема ботулізм.
При перших ознаках отруєння грибами (біль в животі, нудота, блювота, пронос, слабкість) викликайте швидку допомогу і з перших хвилин починайте промивання шлунка та кишківника.
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, бо їхнє лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
Для запобігання отруєння грибами необхідно дотримуватись елементарних правил:
-
Якщо є сумніви в тому, що гриб їстівний, краще взагалі не рвати його. Незнайомі гриби категорично не можна збирати і купувати. Одна єдина бліда поганка, що потрапила до кошика з сотнею їстівних грибів, може спричинити смерть
-
Ніколи не збирайте червиві та перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини. З’ївши їх, можна отримати харчове отруєння.
-
Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки ґрунту застосовувалися отрутохімікати. Гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.
-
Не пробуйте сирі гриби на смак, так дуже просто можна отруїтися.
-
Обробіть зібрані гриби не пізніше чотирьох годин після збору. Гриби дуже швидко псуються і це може стати причиною отруєння. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігалися більше півроку.
-
Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. По гриби треба ходити з кошиком з лози або тарою з пластмаси. Не можна збирати гриби у целофанові пакети, там вони миттєво псуються через нестачу повітря.
-
Не збирайте гриби в жарку погоду та відразу після неї. Висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів та провокує їх швидке старіння.
-
Не дозволяйте дітям збирати гриби без догляду дорослих, зібране ними ще раз ретельно переберіть.
-
При збиранні печериць та сироїжок гриби слід обов’язково виривати, а не зрізати, щоб мати можливість візуально оцінити все плодове тіло гриба, особливо нижній кінець ніжки. При вириванні печериць нижній кінець ніжки звужений, закруглений, із залишками ґрунту. У сироїжки нижній кінець ніжки буде заокругленим, як колодочка ножа, гладеньким і чистим, з невеликим місцем відриву в центрі.
-
Зібрані гриби розсортуйте за окремими видами, очистіть від землі, піску та листя, промийте водою, того ж дня відваріть кілька разів у підсоленій воді.
-
У жодному разі не довіряйте народним способам визначення отруйності грибів.
Забороняється у разі підозри отруєння:
-
вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику;
-
займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Читайте також: Сезон грибів: як не з'їсти отруйний та що робити при отруєнні
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.