Як вберегтися від отруєння грибами? Пояснює хмельницький експерт

Як вберегтися від отруєння грибами? Пояснює хмельницький експерт
Фото ілюстративне
  • Дізнайтеся кому не можна їсти гриби та про основні правила їх збирання та приготування.

В Україні є традиційним вживання страв з грибів, але ця традиція має підвищений ризик, оскільки більшість населення втратила навички збирання грибів. Для когось це хобі, спосіб насолодитися природою, для інших – можливість поповнити запаси на зиму чи приготувати смачну вечерю. 

 Держпродспоживслужба в Хмельницькій області інструктує мешканців, як правильно збирати, готувати та зберігати гриби, щоб не отруїтись. Про основні правила грибників розповів начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства головного управління  Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Ігор Баланюк.

Відео дня

Гриби є «важкою  їжею». Вони протипоказані :

Шкода отруйного гриба полягає в токсині, який міститься в ньому. Міліграмів токсину вистачить, щоб викликати незворотну реакцію в організмі людини. Небезпека токсинів, що є в грибах, різниться за спрямованістю дії. Одні шкодять травному тракту, інші – функціям головного мозку та центральної нервової системи. Третій різновид отруєнь нищить одразу і печінку, і нирки, і головний мозок – це наслідки плазмотоксичного впливу. Дуже часто в одному отруйному грибові поєднуються кілька різновидів токсинів. 

Ті, хто думає, що отруїтися можна лише отруйними грибами — помиляються!

Іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому переробляти їх треба, як правило, в день збирання. Це пов’язано з тим, що після дозрівання гриби стають добрим поживним середовищем для розвитку мікроорганізмів, в тому числі хвороботворних. При вживанні недоброякісних грибів, інфікованих патогенною флорою, частіше внаслідок неправильної кулінарної обробки або неправильних умов зберігання, розвиваються токсикоінфекції, зокрема ботулізм.    

При перших ознаках отруєння грибами (біль в животі, нудота, блювота, пронос, слабкість) викликайте швидку допомогу і з перших хвилин починайте промивання шлунка та кишківника.

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, бо їхнє лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Для запобігання отруєння грибами необхідно дотримуватись елементарних правил:

Забороняється у разі підозри отруєння:

Читайте також: Сезон грибів: як не з'їсти отруйний та що робити при отруєнні

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up