Якими будуть зарплати лікарів та що зміниться для пацієнтів: про медицину в 2023 році

Якими будуть зарплати лікарів та що зміниться для пацієнтів: про медицину в 2023 році
Фото дитячої лікарні з сайту medics
  • Цього року на медицину в Україні виділено понад 142 мільярди гривень.
  • Планують створити заклади для реабілітації та збільшити можливість отримання пацієнтами психологічної допомоги. 
  • Розповідаємо, які зміни цьогоріч чекають на пацієнтів та лікарів. 

У медичній галузі щороку запроваджують певні зміни, що стосуються пацієнтів. Так, наприкінці грудня уряд ухвалив програму медичних гарантій на 2023 рік. Отож, в цьому матеріалі розповідаємо, що зміниться для пацієнтів і для лікарів.

137,7 мільйона на медицину в Хмельницькому

На 2023 рік з бюджету Хмельницького виділили 137 701 304 гривень на галузь охорони здоров’я. Про це розповів начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міськради Борис Ткач. В ці кошти заклали зарплати та премії, закупку ліків і медобладнання та ремонти деяких лікарень. Розподілили їх таким чином:

  • Відео дня
    /li>

Решту грошей, ще майже 25 мільйонів, витратять за 3 медичні заклади. Як саме - дізнавайтеся в окремому матеріалі. 

Зміни для пацієнтів і лікарів

Ще наприкінці грудня уряд ухвалив порядок реалізації програми медичних гарантій на 2023 рік. Нагадаємо, що саме за нею пацієнти отримують медичні послуги безоплатно. Їх закладам оплачує НСЗУ. Все відбувається згідно із затвердженими пакетами. 

Отож, на 2023 рік заплановано бюджет понад 142 мільярди гривень. В тому числі 4,7 мільйона виділено на реімбурсацію лікарських засобів (доступність препаратів і послуг для пацієнтів, - прим.автора). 

Як повідомляє НСЗУ, цьогоріч програма медичних гарантій буде сфокусована на потребах, які виникають через війну. Програма медичних гарантій-2023 охоплюватиме всі основні види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану, високоспеціалізовану, екстрену, паліативну допомогу та медичну реабілітацію. Також медичну допомогу дітям до 16 років та жінкам при вагітності та пологах.

Одним із пріорітетів у 2023 році є медична реабілітація. В країні планують створити потужні реабілітаційні заклади, де люди зможуть отримати комплексні послуги. Крім того, для українців зроблять доступнішу психологічну допомогу. Пацієнти зможуть отримати її у свого сімейного лікаря. Медики вже проходять відповідну підготовку для цього. Про все це розповіла голова НСЗУ Наталія Гусак. 

Загалом у Програмі медгарантій на цей рік передбачено 39 пакетів послуг. Серед яких нові - “Секційне дослідження” та пакети для медзакладів на окупованих територіях та в зоні бойових дій. Серед змін – розмежування стаціонарної та амбулаторної реабілітаційної допомоги.

Продовжить розширюватися програма реімбурсації “Доступні ліки”. До неї увійдуть імуносупресивні препарати, тест-смужки для інсулінозалежних та знеболювальні для паліативних хворих.

Тарифи для лікарень від НСЗУ та зарплати медикам

У НСЗУ додають, що попри війну та обмежені ресурси, обсяг гарантованих медичних послуг для українців не зменшений. Саме тому залишилися збереженими пакети послуг, які люди можуть отримати в медзакладах безоплатно. 

Серед них пакет “Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя”. За надані послуги медзаклади отримуватимуть 10 820 гривень. Максимальний тариф складе 162 тисячі гривень за лікування недоношених дітей.

Тариф за медичну допомогу при пологах складатиме 15 137 гривень. Для закладів, які надаватимуть комплексні медичні послуги матері й дитині, тариф майже 20 тисяч гривень.

Також збережено тарифи на лікування онкологічних захворювань. За хіміотерапевтичне лікування заклади отримають 36 тисяч. А за лікування дітей від онкохвороб, НСЗУ сплачуватиме закладам до 131 тисячі гривень. 

Крім того, у 2023 році збільшено тариф на стаціонарну психіатричну допомогу до 13 151 гривні.

Національна служба здоров’я України також встановила ставку працівників медзакладів за категоріями: 

Нагадаємо, що вже два роки журналістка vsim.ua розповідає вам про молодих медиків Хмельницького. Про це в рамках проєкту - “Лікар до 30”. Дізнатися про таких фахівців більше можете за посиланням. 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (18)
  • Людмила Мазур

    З/плат медиків ми не знаємо в даний час, та автопарк біля лікарні говорить сам за все.
  • Светлана Гуменная

    Здається роблять, якщо хворий перебуває на стаціонарі у лікарні
  • Віталій Українець

    Брехав піанист що буде 4тис доларів !
  • Маріна Башко

    Ага, людей звільняють, щоб більше в карман брати

keyboard_arrow_up