Застілля без похмілля: поради від хмельницького лікаря-гастроентеролога

Застілля без похмілля: поради від хмельницького лікаря-гастроентеролога
Фото з korysniporady.com.ua
  • Якщо вживання алкоголю на свята справа неминуча, варто запастися рецептами свіжості й бадьорості.
  • Як “відгуляти” Новий рік і обійтися без симптомів похмілля, розповів хмельницький лікар-гастроентеролог.

Коли годинник проб’є дванадцяту, прозвучить тост, далі другий, а потім їх кількість втратить свій підрахунок. Як правило, в моменти свята, думки про завтрашнє самопочуття не є завадою для поглинання алкоголю. Саме тому, “врятувати” себе вранці стає цілою проблемою для багатьох любителів “відсвяткувати на повну”. Як вберегтися від похмілля і чим рятуватися, якщо воно таки завітало до вас “на вогник”, розповіла лікар-гастроентеролог Ірина Гаєвська. 

Перше, на чому зауважує лікар: похмілля - це результат отруєння організму алкоголем. Саме тому, краще до такого стану не доводити. Та якщо ви все-таки перебрали, варто знати, як попередити симптоми “не дуже веселого ранку”. 

На голодний шлунок - зась!

Вживати алкоголь на голодний шлунок ні в якому випадку не можна. Саме тому Ірина Гаєвська радить перед застіллям наситити організм білковою їжею. Йдеться про м’ясо та сири. Ми запитали й про відомі способи уникнення отруєння - з’їсти шматочок масла або випити сире яйце. На це лікар-гастроентеролог відповідає одне: не дієво.

Відео дня
Гаєвська Ірина Віталіївна
Фото з medics.com.ua

Також перед початком вечірки Ірина Гаєвська радить прийняти активоване вугілля у відношенні 1 таблетка на 10 кілограмів ваги тіла. До речі, після свята цю процедуру не завадить повторити. 

Пийте воду, їжте лимон і зелень

І от, ви в колі близьких за святковим столом. Знайдеться й тут кілька правил бадьорого ранку. Ірина Гаєвська радить пити лише один вид алкоголю. Лікар додає, важливо, аби напій був якісним. Мовляв, алкогольне отруєння відбувається більшою мірою через отруйні рідинні відходи. Простішою мовою - сивушні масла.  

Та якщо вживати алкоголь одного виду все ж не вийшло, варто скористатися наступним правилом. Пити потрібно від менш міцного до більш сильного алкоголю. Коли ж його вживають у протилежному порядку - контролювати випите стає менш можливо. 

Лікар-гастроентеролог радить запивати алкоголь негазованою водою або соком. “Заїдати” випиті чарки варто теплими стравами: картоплею чи м’ясом. У випадку, коли їсти вже не хочеться, варто закусувати лимоном або зеленню. За словами Ірини Гаєвської, саме ці речовини не дають алкоголю активно “всмоктуватися” в організм. 

Не варто забувати і про танці-шманці. Лікар каже, що саме рух є чи не найважливішим моментом під час святкового застілля. Йдеться про прогулянки свіжим повітрям, активні розваги або танці. 

Якщо кількість випитого втратила свій контроль - вам необхідна прогулянка свіжим повітрям й контрастний душ. Також лікар рекомендує випити зелений чай, ну і, звісно, сон. 

“Шліфувати алкоголем не бажано”

Якщо похмілля все ж увірвалося у ваше життя - не панікуйте. Ірина Гаєвська каже, що найголовніше правило - це пити багато води. Все для того, щоб повернути організму всю рідину, що поглинув алкоголь. Окрім неї, можна вживати зелений чай із м’ятою, лимоном чи невеликою кількістю меду. Далі за сценарієм прогулянка, а згодом - легка їжа. 

Загалом, перед тим, як сісти за святковий стіл, варто зважити всі “за” та “проти”. Лікар зауважує, що при тривалому прийомі яких-небудь ліків чи постійному високому тиску - вживання алкоголю варто уникати. 

Друзі, а як ви рятуєтесь від похмілля? Діліться рецептами в коментарях. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Заика Валерий

    Видно що людина розбирається

keyboard_arrow_up