Завідувач-оптиміст та важкохворі, які помирають. Репортаж із нового хоспісу в Хмельницькому

Завідувач-оптиміст та важкохворі, які помирають. Репортаж із нового хоспісу в Хмельницькому
  • Розгублені очі та обличчя пацієнтів, які помирають.
  • Журналістка “ВСІМ” стала свідком всього цього в хмельницькому хоспісі.
  • Як працює нове відділення і скільки смертей воно вже побачило, дізнавайтеся в матеріалі.

На першому поверсі у будівлі на Житецького - суцільна тиша. Лише з одного кабінету чутно пісню гурту “ТіК” “Сірожине пірожине”. Зазирнула. Із заплющеними очима там сидів чоловік. Згодом я дізналася, що це охоронець. 

Піднявшись на другий поверх, вдалося почути й інші звуки. Зокрема - інвалідного візка, який везла медсестра до однієї з палат. Тим часом з іншої виходила занепокоєна жінка. Це родичка пацієнтки, яка перебуває у вкрай важкому стані.

Смерть пацієнтів, туалет за графіком та завідувач-оптиміст

Я навідалася в хоспіс у Хмельницькому, щоб розказати вам про тутешню атмосферу. Познайомити ближче із закладом і розповісти, хто і як може туди потрапити.

Відео дня

Хоспіс - саме той медзаклад, де перебувають пацієнти, приречені на смерть. Це важкохворі. Ті, хто не може самостійно рухатися, забувся своє ім’я, рідних чи навіть має неадекватну поведінку. З останнім симптомом в закладі нині є один пацієнт. Це бородатий чоловік, якому близько 60 років. Його помістили в окрему палату, через неадекватні дії, які заважають іншим хворим. Він має захворювання нервової системи. Це й привело його до наявних станів. 

На момент мого візиту, він сидів на ліжку та дивився у вікно. Коли почув звуки біля дверей, озирнувся. Його очі здалися сумними й розгубленими. Ми зустрілися поглядами й він розвернувся знову у вікно. “Ходімо, немає тут на що дивитися”, - сказав завідувач відділення хоспісної та паліативної допомоги Хмельницької міської лікарні Володимир Кудла. 

Нет описания.

В палаті по сусідству перебуває жінка похилого віку. Вона мовчки лежала під білою ковдрою. Дивилася в одну точку. Вона має блідий колір обличчя та коротку зачіску. Згодом я дізналася, що в цієї пацієнтки рак. У ще одній палаті - тиша. Там маніпуляції пацієнтці проводить її родичка. Мовчки вони зустрічаються поглядами і наче хочуть сказати одна одній: “Все буде добре”.

У сусідній палаті є теж важкохворі. Серед них - лише жінки. Одна з них мовчки лежала. Дві інших - сиділи на ліжку, щось їли й поглядали у вікно. Через це картина у їхній палаті дещо веселіша, аніж у двох інших. 

Хмельницький хоспіс розпочав роботу цьогоріч, 10 січня. З того час тут вже побувало 15 пацієнтів. З них 4 померли. Завідувач розповідає: це були жінки, які мали рак. Перед смертю вони побули в закладі протягом 3-5 днів. Володимир Кудла каже: задля пацієнтів, які матимуть летальний наслідок, з часом в закладі працюватиме представник духовенства. 

Нет описания.

Всі пацієнти перебувають на другому поверсі закладу. Там є їдальня, в межах якої холодильник, мікрохвильовка та інша потрібна техніка. Теоретично, пацієнти можуть там здійснювати прийоми їжі. Та на практиці все зовсім не так. Більшість, хто сюди потрапляє, самостійно пересуватися не може. Тому мусить їсти у палаті. Сніданок, обід та вечерю в хоспіс доставляють з харчоблока міської лікарні. Володимир Кудла каже: їжу везуть тричі на день, аби доставити все ще гарячим. За словами завідувача, кожного забезпечують харчуванням, згідно з його діагнозом. 

На поверсі, де живуть важкохворі, розміщений графік їхнього дня в лікарні. Виглядає він так:

З-поміж розповідей про серйозні та сумні речі, Володимир Кудла не втрачав можливості пожартувати. Наприклад, розказав мені анекдот. На запитання, як залишатися на позитиві, працюючи в трагічній атмосфері, він відповів: “А хіба можна по іншому?”

На кожного пацієнта виділяють 18 тисяч

Володимир Кудла також розказав, як і хто може потрапити до хоспісу. Пацієнти можуть перебувати тут безоплатно. На кожного із них гроші виділяє НСЗУ - 18 тисяч гривень. Все, що потрібно - направлення від сімейного лікаря. Його видають за певними критеріями. Детальніше переглянути їх можете тут. 

До суми, яку виділяє НСЗУ на кожного хворого, входить медикаментозне лікування, зарплата персоналу, харчування та інше. Тривалість перебування особи в стінах закладу не встановлена. Володимир Кудла пояснює - хворі потрапляють в хоспіс у термінальних станах. Тобто відбувається вмирання організму. Саме тому деякі летальні випадки стаються в хоспісі. Водночас є пацієнти, які протягом певного часу перебувають в закладі, а згодом виписуються додому. “Тож чітких критеріїв тривалості лікування тут немає”, - каже завідувач. 

Нагадаємо, що раніше у приміщенні хоспісу на Житецького був протитуберкульозний диспансер. Наразі від нього в новому закладі залишилися лише деякі кабінети, що пустують. Наприклад, лабораторія. Міський голова Олександр Симчишин повідомляв, що на ремонт і обладнання цього відділення з міського бюджету витратили 1,9 мільйона гривень. 

Читайте також: За які медичні послуги в Хмельницькому можна не платити (ІНФОГРАФІКА)

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Валя Шульга

    Для чого авторизуватися, щоб прочитати новини? Через це їх ніхто не читає.

    Наташа Колішко reply Валя Шульга

    Валя Шульга Це дійсно так. Дочитав до авторизуйтесь та й усе.
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗ Коротко про головне - долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

keyboard_arrow_up