Зробили нове піднебіння із щоки: Іллі з Хмельниччини провели складну операцію

Зробили нове піднебіння із щоки: Іллі з Хмельниччини провели складну операцію
  • Дитина не могла нормально їсти, дихати і говорити.
  • Численні операції не допомагали.

Іллі з Хмельницької області - 11 років. Він народився з цілим комплексом проблем - геміфаціальною мікросомією (одностороння аномалія голови, яка виникає через різні вади розвитку), деформацією кісток обличчя, м’язів, значною зміною анатомії ротоглотки, відсутністю піднебіння і складним варіантом синдрому Пʼєра Робена (вроджена вада розвитку, яка поєднується з розщілиною піднебіння).

Дітей із цією хворобою можна легко впізнати: у них є три ознаки - розщілина піднебіння, недорозвинута нижня щелепа і часто западає язик. У хлопця постраждали не тільки кістки обличчя, але й вуха і зубощелепна система.

Відео дня

Іллі не змогли допомогти українські лікарі у Києві та Львові. У дитинстві його намагались оперувати у росії, але встановлення компресійно-дистракційних апаратів не тільки не допомогло виправити проблему, але й погіршило ситуацію.

Мама хлопчика Олеся не переставала шукати рішення і знайшла його у Центрі дитячої медицини, лікарні «Охматдит». Сюди саме приїхали провідні спеціалісти зі США - дитячі щелепно-лицеві і пластичні хірурги з Children’s Hospital of Philadelphia. Разом з ними і склали план операції для Іллі.

— Наш син - дуже сильний і мужній хлопчик. Він усе мужньо витримав. Вада все життя заважала Іллі дихати, їсти, але він пристосувався, йому було важко говорити, звуки виходили більше носом і не всі його розуміли. Але ми не здавалися і шукали порятунок для сина, тож коли почули про американську місію, відразу приїхали до Львова, повірили львівським лікарям, що їм вдасться закрити дефект, — цитує клініка Охматдит слова мами Олеся.

В операційну йшли американсько-українською командою. План був такий: сформувати піднебіння з власних тканин пацієнта, а саме з його щоки. Хірургам вдалося відновити анатомію. З клаптя зі щоки вони сформували повноцінне піднебіння, яке надалі ростиме разом з хлопцем. Лікарі працювали, по суті, ювелірно і використали кожен міліметр тканин щоки.

Все добре прижилося. Далі пацієнта чекає реабілітація і пристосування до нових нормальних умов, тобто Іллі стане легше дихати, їсти, а також має покращитися мова.

Операційна команда: хірурги Девід Лоу, Роман Огоновський, Христина Погранична,, анестезіологічний супровід - Володимир Міщук

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • АЛЬОНА

    Попала я з сином 11.08.2022-го до Христини в Охматдит, що розташований у Львові. Такого ставлення та поваги до пацієнтів я давно не зустрічала.... А як лікарка і весь медичний персонал нянчаться з дітьми ( не важливо, будь то немовля, трирічна дитинка чи тринадцятирічний - ставлення однакове, але підхід різний), немов із своїми рідними.... Чесно скажу, мені аж дико трішки стало, проте, була дуже приємно вражена ❤️
    Тож скажу одне - якщо в житті так станеться, що прийдеться звернутися до фахового лікаря в Охматдит, то не в Києві, а краще у Львів...
    А Христині я дуже вдячна за її роботу та турботу!
    Ну а ще краще, хай дітки не хворіють і ростуть здоровими батькам на радість під мирним небом 🙏
  • Крiстiнка 🤗

    Молодці

keyboard_arrow_up