Хмельницька “Європа” отримала нового власника. Що там буде?

Хмельницька “Європа” отримала нового власника. Що там буде?
Оголошення про оренду приміщень є неактуальним, а номер телефону - недіючий. Його розмістили ще у 2012-ому році. Фото зроблене 28 лютого 2018-ого.
  • Розрекламований торговий комплекс біля речового ринку пропрацював лише два роки і закрився.
  • Приміщення викупили за 60 мільйонів гривень в банку, якому воно перейшло від збанкрутілого власника.
  • Яка причина провалу “Європи” і що планують відкрити нові власники дізнавалися журналісти vsim.ua.

“Європу” у Хмельницькому відкрило вінницьке товариство “Глоінвест”. Торговий комплекс пропрацював два роки. У 2014-ому його закрили, а приміщення й територія загальною площею 27 000 метрів квадратних стали пустувати. Минулого року в "Європи" з’явився новий власник з новими ідеями.

Гучне відкриття і підтримка влади

“Європа” почала працювати 2012-го року на проїзді Геологів 7/1. Офіційно, з перерізанням червоної стрічки, відкрили торговий комплекс 9 червня. Новий критий ринок добряче розрекламували серед підприємців. Комфортом і теплом хотіли переманити базарників з сусідньої “Толкучки”.

Заявив ринок про себе у перший день роботи. Виступали Ірина Білик і «Танок на майдані Конго”. ТОВ “Глоінвест”також отримало підтримку влади. На відкритті з промовами виступали представники міської та обласної рад, облдержадміністрації. У мікрофон говорили про важливість відкриття «Європи» для Хмельницького.

Відео дня

Аби привернути увагу хмельничан, по всьому місту красувалася реклама. Відносно незручне розташування вирішили компенсувати запуском до торгового комплексу безкоштовних маршруток. Регулярно також у «Європі» проводили різноманітні акції зі знижками.

У жовтні того ж року обласна влада побудувала нову автостанцію №6 біля самого торговельного комплексу. Але перевізники відмовилися від цієї зупинки, бо не було пасажирів. Причина – незручне розташування комплексу.  

«Європа» працювала практично за графіком розташованої поряд «Толкучки» - з 6:00 до 16:00. Орендували торгові місця тут як представники малого й середнього бізнесу, так і загальновідомі українські мережі. Зокрема, найбільше квадратів відхопила «Таврія В». Але торгівля все ніяк не йшла і постійного потоку клієнтів не було.

За 20 днів до закриття орендарів про це повідомили через оголошення на дверях

“Європа” закрилась, станція лишилась

Пройшло трохи часу і в оголошеннях почали з’являтися повідомлення про вільні місця у торговому комплексі. Окремі торговельні площадки навіть не відкривали, а в інших сиділи без діла продавці.

У червні 2014 року «Європа» закрилася. За 20 днів до цього адміністрація комплексу повідомила орендарів, що ті мають збирати свої речі й готуватися на вихід. «Європа» працювала у Хмельницькому рівно два роки.

За інформацією Хмельницької ОДА, сертифікат для автостанції не скасовували. Але поки немає підприємців, які б хотіли нею зайнятися і пустити туди автобуси. В перспективі сюди все ж можуть повернути транспорт, який курсує у Волочиському напрямку. Так думають розвантажити Львівське шосе і центр міста. Такі плани є в місцевих чиновників. 

Відкриття автостанції №6

Довгий час приміщення й територія комплексу пустували. Охоронець і бродячі пси – єдині, хто створювали хоч якийсь рух в «Європі». Відсутністю “сторонніх очей” взимку минулого року скористалися комунальники. Територію комплексу оточили кучугури брудного снігу. Його сюди звозили з центральних вулиць міста.

Автостанція пустує, як і комплекс

Читайте також: Хмельницький Стоунхендж: біля "Європи" розмальовують кам'яні стовпи

Вироблятимуть побутову хімію

Вінницьке товариство “Глоінвест”, яке запускало “Європу”, стало банкрутом. Тому торговий комплекс перейшов до одного із кредиторів проекту “Альфабанку”, який виставив його на продаж. Перший аукціон зі стартовою ціною у 35 мільйонів не відбувся через відсутність пропозицій. Згодом “Європу” все ж вдалося продати. Купило її хмельницьке приватне підприємство “Гранд Імпорт”. Як йдеться в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, “ціна питання” склала 60 мільйонів гривень. Ці кошти підприємство взяло в кредит і має сплатити його до грудня 2020 року.

Журналісти vsim.ua відвідали “Європу”. Виявилося, що всередині вже ведуться якісь роботи, в приміщення завозять будматеріали. На території зустріли робітників, які саме вантажили мішки із фури.

Нам вдалося поспілкуватися і з новим власником будівлі, засновником ПП “Гранд Імпорт” Віктором Кушалом.

- Дане приміщення ми викупили разом з інвестором. Він з Німеччини. Там буде виробництво і складські приміщення. Через півроку виробництво буде запускатися. Виготовлятиметься побутова хімія. Вона буде в наших мережах і буде на експорт, - каже Віктор Кушал.

ПП “Гранд Імпорт” володіє ТОВ “Антикриза”. Про це вказано на сайті товариства. На сервісі YouControl вказано, що керівником “Антикризи” є Леся Борисівна Кушал. Також там йдеться, що керівником ПП “Гранд Імпорт” є Денис Вікторович Кушал, а власником і засновником Віктор Олександрович Кушал. “Антикриза” зареєстрована у Хмельницькому на Селекційній, 1, а “Гранд Імпорт” на Вінницькому шосе, 16.

До комплексу звоязть будматеріали

“Не було клієнта, який міг прийти і купити товар”

Юрій Ярина, член секретаріату регіональної ради підприємців Хмельницької області.

 - Умови там були хороші. Але не було клієнта, який міг прийти і купити товар. І в цьому є ряд причин.

Причина перша – немає інфраструктури. Автовокзал, яким там є, не запустили в роботу. А добиратися до «Європи» навіть приватним транспортом не надто зручно. Ще одне – там поставили станцію і підземний перехід біля залізничної колії. Але звідти до комплексу нічим не довозили. Доїхати до «Європи» можна було нормально лише від «Катіону». По проїзду Геологів постійно стояло багато транспорту, на який міліція особливої уваги не звертала. Усе це не сприяло нормальному доїзду людей до «Європи».

Друге причина – вартість послуг. Оренда була дуже висока. Навіть попри те, що там було працювати комфортніше, ніж на речовому ринку. Все таки тепло й в приміщенні, а не на вулиці. Вартість була зависокою.

Ще одна причина – білоруси перестали їздити до Хмельницького. Це пов’язано із забороною на ввіз товарів з України до них. Також важливу роль зіграв економічний фактор, коли виріс долар і їм стало не так вигідно їздити за покупками. Білоруси ж не лише купляли речі в людей, а й скуповувалися різною продукцією в «Таврії», яка працювала у «Європі».

Наступна причина – площі, які задавали в оренду, зробили маленькими. Припустимо власник, який реалізовував одяг чи сумки, не мав можливості нормально показати асортимент свого товару. Для цього потрібно було більше площі. Але власнику «Європи» було невигідно робити великі площі.

Також біля «Європи» на площадці мали робити щось за принципом «Оазису». Розраховане більш під розваги. Це мало привернути увагу клієнта. Та долар виріс і власники відмовилися від такої ідеї.

З приміщення ТК виносять демонтовані конструкції
Загальна територія комплексу 27 тисяч метрів квадратних

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Дмитрий Олейников

    Дуже цікаво, без погодження з громадою міста "втихаря" будують хімічне виробництво в межах міста
  • Инна Мишина

    друга за розмірами лажа після ринку в Ружичній
  • Vadim Serdunich

    Я відкрив точку в "Європі" з самого початку і до закриття і скажу з позиціі людини, яка змінила на ринку три види торгівлі товару, десяток торгових місць в різних ринках і зробив контейнер з метолопластиковими дверями, лінолеумом і обігрівом, найкомфортніше було в Європі. Знаючи те, що говорили підприємці, які там відкрились, основною неправильною дією стало те, що суттєво підвищили оренду вже через три місяці після запуску торгового центру, після якого пішли два виробники дитячого одягу та близько 15 торгівельних точок. Місце тут ні до чого, просто подивіться на приклад ТЦ Мандарин та ТЦ ЕL, які знаходяться в центрі міста і скільки вільних там площ. Конкуренція з ринком теж ні до чого, адже крім Золотоі, Срібноі алей, доріг до них, Геологів та центрального ряду бартера контейнер на будь-якому ринку можна за 500-1000 грн. зняти. Підійдіть до адміністраціі будь-якого ринку і подивіться на кількість оголошень про оренду на дошках. В "Європі" зручні місця, а другий поверх давав змогу зберігати товару достатньоі кількості. Ті, хто продавав через інтернет, теж були задоволені, ноутбук все таки краще за смартфон, та й смартфон все таки в теплі і без опадів, якось краще тримати. До речі про торгівлю через інтернет та дистанційну, яка розквітає в даний момент. Відкрию, можливо, комусь новину, але на ринку найбільша кількість служб доставки (два відділення "Новоі Пошти", "Делівері", "Інтайм", "Сат", "Міст Експрес", "Гюнсел" та навіть "Укрпошти". І крім "Делівері", одноі "Новоі пошти" та "Гюнсела" всі знаходятся на ринку "Пан Каблук", який більшість мешканців лише чула і ніколи там не була, тому що він знаходиться від ринку так само далеко, як і "Європа", а "Гюнсел" на 100 метрів ближче, а одне з найбільших відділень ""Новоі Пошти" знаходиться за 300 метрів від того місця, де вони були в Тц "Європа". І щось мені підказує, що якщо б запропонували всім службам доставки таку ж орендну плату, як на ринку Пан Каблук, то навряд чи металеві контейнери, які служби доставки самі перероблюють, вкладаючи своі гроші, комфортніші за готові приміщення, які були в Європі. Про білорусів - це взагалі нонсенс слухати і читати. Як можна орінтуватися на мешканців іншоі краіни, тим більше знаючи досвід Польщі, коли в середині 90-х наші люди іздили за роздрідними покупками до Польщі, а потім це дуже швидко зникло. Тим більше розраховувати, що після 2010 року нрве покоління, яке чекає товар з Китаю по три тижні буде витрачати по 12 годин на дорогу, щоб купувати речі ходячи по ринку!!! Тому читаючи відгуки людей, які до торгівлі на ринку мають дуже далеке відношення скажу, що ТЦ "Європа", саме як торговий центр, загубило недостатня кількість грошей у тих, хто його запускав, адже навіть найменша торгова точка має 2 роки на повноцінну роботу. Друге - це підняття оренди вже через три місяці після відкриття і третє - це відсутність часу через відсутність зайвих грошей. Дякую, хто дочитав до кінця.

    Мастер Автополив reply Vadim Serdunich

    Тогда по вашей логике можно открыть ангар в Шаровечке или за Ружичной и очень удачно там торговать, если цены на аренду будут небольшими? А в Дунаевцах тогда вобще будет супер торговля?
  • Дмитрий Максимин

    В Гранд Іморті і так торгували бадяжною "німецькою" побутовою хімією, а тепер її будуть бадяжити централізовано, прямо в "Європі". Ще й на експорт піде. Молодці
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up