Не винна, а платити мусить: як багатодітна мама Наталія Ревякіна “попала” на гроші у соцзахисті

Не винна, а платити мусить: як багатодітна мама Наталія Ревякіна “попала” на гроші у соцзахисті
Фото з сімейного архіву родини Ревякіних
  • Жінці зробили неправильний перерахунок у соцзахисті.
  • Згадали про помилку через рік.
  • Тепер мама трьох дітей винна державі гроші.

Хмельничанка Наталія Ревякіна - багатодітна мама. Жінка має трьох дітей. Старший син навчається у військовому ліцеї в Кам’янці-Подільському, середній дочці - 9 років та наймолодшому Єгору - 2 роки. Жінка знаходиться у декретній відпустці по догляду за дворічним Єгором. У родині працює лише чоловік. Та й той нещодавно залишився без роботи. Після народження третьої дитини жінка вирішила оформити соціальну допомогу для малозабезпечених сімей. Коли документи прийняли і дали допомогу, жінка навіть не підозрювала, чим це може для неї обернутися.

Подзвонили з соцзахисту через рік

А почалося все із телефонного дзвінка 26 березня цього року. Наталію, яка вже рік не користувалася цим видом допомоги, сповістили, що тепер не соцзахист винний мамі трьох дітей гроші, а це жінці доведеться повернути кошти соцзахисту.

Відео дня
  • На минулому тижні мені зателефонували із соцзахисту. Це було десь близько 16-ї години. Сказали, що в мене є переплата, і я маю прийти в соцзахист до спеціаліста, бо по телефону вони сказати в чому суть справи не можуть. Я на наступний день прийшла. Мені пояснили, що в мене переплата по малозабезпеченості. Я в листопаді 2017 року оформила допомогу. Подала всі необхідні документи. Там по цій виплаті вони подаються через кожні півроку. Перші півроку було все нормально. Далі я подала документи повторно. На наступні півроку мені нарахували таку ж суму. Ніхто до мене не звертався, що є якась помилка за ці півроку. Далі я не стала оформлювати допомогу, бо в мене зараз чоловік не працює. Рік у соцзахисті мовчали. А тут несподіваний телефонний дзвінок, - розповідає 36-річна Наталія Ревякіна.

Треба віддати гроші, які нарахували помилково

Жінці зателефонували із управління праці та соціального захисту населення і повідомили, що вона винна їм кошти. Нібито через помилку їй нарахували більше, аніж мали.

  • Нещодавно в них була міністерська перевірка і виявили помилку спеціаліста. Вона не додивилася, що в довідці за 5 місяців вказана мінімальна заробітна плата 3200, а за останній 6-й там було 1800 гривень. В результаті вони мали нарахувати на 20% допомоги менше. Мені сказали, що я маю повернути суму, яка набігла за ці 6 місяців. Там вийшло 1890 гривень. Ніби сума не дуже велика. Але в мене троє дітей і для мене ці кошти суттєві. Мені сказали, що в будь-якому випадку я маю повернути гроші, бо так встановлено законом, адже я ними користувалася. А помилка спеціаліста - це “людський фактор і з ким не буває”. Мені так пояснили. Мене така відповідь просто вбила. Якщо, наприклад, я працювала б в магазині і не пробила товар, то мені що людину через рік шукати? Пройшов рік, і тепер я маю розрахуватися за чужу халатність. З травня 2018 року я ніяких коштів не отримую і вони лише зараз надумали, - розповідає жінка.

До речі, жодних офіційних підтверджуючих чи пояснюючих документів жінці не дали. На руки Наталія отримала лише клаптик паперу із реквізитами рахунку. На зворотній стороні від руки в соцзахисті написали призначення платежу ”надміру виплачені кошти”.

Жінці радять не платити гроші

Спочатку Наталія звернулася до громадської приймальні управління праці та соціального захисту населення, де оформлювала допомогу, за поясненнями. В коридорі жінка зустріла ще кількох громадян, які прийшли з тією ж “бідою”.

  • Там не одна моя справа була. Поки я сиділа в спеціаліста, прийшло ще двоє людей із цією ж проблемою. В одного чоловіка 400 гривень було, які треба було повернути. Нам сказали, що це виявила перевірка, якби перевірки не було, то вони б і не помітили. Але кошти з держави пішли, тому я маю їх повертати, - пояснила Наталія.

Жінка розповіла про свою проблему у соціальних мережах. Під дописом Наталії з’явилося 183 коментарі. Хмельничани радили жінці нічого не платити і розповідали подібні історії, коли через “людський фактор” потерпали самі.

  • Я звернулася до користувачів у Фейсбуці, розмістила про це допис і там ще купа схожих випадків назбиралося. Я розумію, може десь людина не додивилася, всяке буває, але якщо такі помилки в соцзахисті трапляються систематично, то чому він тоді називається соціальним захистом, якщо захищеності від них немає, а є лише ось такі інциденти, які входять в норму. Я б і мовчала, якби одна така була, а так не хочу, щоб ще хтось так як я попався. Тому хочу сказати всім хто оформлює будь-яку соціальну допомогу, будьте дуже уважні, самі перевіряйте все по десять разів та просіть фахівця, щоб теж перевірив ще раз, щоб не виникало таких ситуацій.

Що говорять у соцзахисті

Аби розібратися у ситуації ми звернулися до громадської приймальні управління праці та соціального захисту населення, що на Шевченка. Саме там Наталія Ревякіна оформлювала соціальну допомогу. Спеціаліста, яка займалася справою Наталії та нараховувала їй кошти на місці не було. Працівники відділу грошових виплат та компенсацій підняли справу з архіву та почали “віддуватися” за колегу. Журналістам пояснили практично те ж саме, що і Наталії. Помилку фахівця мотивували “людським фактором”.

  • Наш фахівець просто не додивилася, там 5 місяців поспіль ішла одна і та ж сума, а на 6-й інша. Якщо в довідці про доходи вказана зарплата менша мінімалки, ми вираховуємо 20%. Мабуть, при оформленні допомоги цього не помітили, тому так і вийшло. Ви ж розумієте, всяке буває, людина запрацювалася за комп’ютером, в нас тут завжди аншлаг, тому і не помітила. Все це людський фактор. - зазначила начальник відділу.

В соцзахисті не заперечували, що така ж проблема як у Наталії виникла ще по кількох справах. Проте спеціаліст відбулася лише усним зауваженням від начальниці відділу.

  • Ми серйозно поговорили, і вона пообіцяла уважніше розгладати справи та читати документи. Іноді у нас за таке позбавляють премії, але тут сума несуттєва. Догану ми не виписуємо, бо людина працює вже 10 років і це велика пляма в особисту справу, - зазначили працівники відділу.

Пообіцяли розібратися і допомогти жінці

Журналістам пояснили, що в статті 1215 ЦКУ чітко прописані умови повернення надміру нарахованих коштів та зазначили, що за законом Наталії все ж доведеться повернути кошти. Також нам показали нормативний документ, за яким із допомоги по малозабезпеченості у Наталії мали вирахувати 20%.

Фахівці відділу пообіцяли, що не будуть вимагати від жінки повернення коштів одноразовою виплатою. Платежі розіб’ють на прийнятну для Наталії суму. У присутності журналіста жінці зателефонували та запропонували оформити допомогу для малозабезпечених повторно. Нам пообіцяли, що для багатодітної мами скличуть спеціальну комісію, на якій вирішать питання про призначення допомоги, з якої жінка зможе повернути кошти. Також працівники відділу розповіли про новий вид соціальної допомоги для багатодітних родин, коли на третю і наступну дитину виплачують 1700 гривень допомоги. Журналістам vsim.ua пообіцяли, що візьмуть ситуацію на контроль і Наталія Ревякіна матиме можливість оформити додаткові кошти на синочка Єгорчика.

“Гроші таки доведеться повернути”

Анастасія Площинська, виконавчий директор ГО "Подільська правова ліга", адвокат

  • - Документи, тобто реквізити, які дали жінці, ні про що не говорять. Їй потрібно звернутися з письмовим запитом до управління праці та соціального захисту населення та попросити надати письмову відповідь з обгрунтуванням вимоги про повернення коштів. Ці шматки паперу, які отримала Наталія, не мають жодної юридичної сили. Не можу сказати, настільки дії працівників соціального захисту законні. Проте, за загальним правилом, якщо вона дійсно не приховувала даних про себе під час подання документів для призначення соціальної допомоги, і це сталося внаслідок прорахунку, їй доведеться повернути, але без застосування до жінки відповідальності у вигляді штрафу. На жаль, в цьому питанні закон однозначний. Що стосується спеціаліста, яка не правильно нарахувала допомогу, то вона за законом відповідальності за свої дії не несе. Можливо, якщо сума занадто велика, її б могли притягнути до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани. Звільнення наступає лише в крайньому випадку.

Редакція vsim.ua, в свою чергу, обіцяє тримати на контролі ситуацію Наталії Рев’якіної та стежити за подальшим розвитком подій. За оновленнями слідкуйте на нашому сайті.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram, Viber та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Яна

    Такие специалисты у нас часто попадаются, которые заняли рабочие места по знакомству, кумовству, родству. А действительно умные люди моют полы, часто встречаюсь с такой ситуацией.
  • Татьяна Малога

    Підскажіть, будь ласка який це новий вид допомоги за третю і т.д. дитину?
  • Katrin Cat

    Хто помилився,той і хай заплатить. Справедливо.
  • Raisa Shaidoyk

    А они чем там занимаются, за что деньги получают, зделали ошибку пусть ризнаютя и сами разрулите свои ошыбки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up