Експерти не знають, чи відпочиватимуть хмельничани цьогоріч на пляжі. Альтернатива купанню - прогулянки

Експерти не знають, чи відпочиватимуть хмельничани цьогоріч на пляжі. Альтернатива купанню - прогулянки
Якщо погода не підводить, то у травні хмельничани вже засмагають на піску та плавають у Південному Бузі. А от, чи буде у них така можливість у цьому році, невідомо. А поки пляж - під питанням, населення може відпочити у парках та скверах Хмельницького.

Нагадаємо, що протягом останніх декількох місяців хмельничани потерпали від страшного смороду поблизу Південного Бугу. У річці масово гинула риба. Що або хто став причиною забруднення річки, експерти й досі сказати не можуть. 

Журналістка «ВСІМ» побувала на території пляжу. Але окрім забруднення води, існує проблема забруднення зеленої зони. Від зупинки «Міський пляж» є доріжка, якою хмельничани завжди коротили шлях до води.  Аби дістатися до верб, необхідно перейти місток. Саме тут люди створили стихійне сміттєзвалище. Чого там тільки не було: пляшки з-під горілки та пива, пластикові стаканчики, коробки та навіть шприци…  Помітили також, що на території спалювали траву.

Хоч річка брудна, але люди продовжують вигулювати поблизу своїх домашніх улюбленців. Собаки із задоволенням обнюхують воду, мочать лапки та купаються в річці.    
 

Відео дня

Думка експерта:
-Відпочивати на місцевому пляжі хмельничани зможуть, якщо не будуть самі його засмічувати.  Але чи можна буде купатися у річці, зараз точно сказати не можу. Щороку такі об’єкти отримують санітарний паспорт пляжу, - розповів керівник Головного управління Держсанепідслужби у Хмельницькій області Ігор Баланюк. - Якщо пляж чи річка не будуть підготовлені та не будуть відповідати вимогам санітарного законодавства, ми такий паспорт видати не зможемо. На сьогодні вже можна почати говорити про деякі відновлення та зменшення концентрації бактеріологічних і хімічних показників у річці Південний Буг, їх вміст значно покращується. Вже був зроблений черговий відбір води, зараз йдуть лабораторні дослідження, про результати яких буде відомо за тиждень. Проміжкові аналізи нам показали, що останні результати набагато кращі, а в деяких точках відбору води взагалі перевищень показників немає. Продовжувати відбирати проби будемо через 7-10 днів аж до настання купального сезону. 


Поки місцевий пляж будуть «чепуритимуть», а воду «лікуватимуть», хмельничани можуть відпочивати у парках та скверах.  Чи готовий Хмельницький до сезону відпочинку, дізнавалися журналісти «ВСІМ».  

Парк культури і відпочинку імені Чекмана
Велику територію у місті займає  парк культури і відпочинку імені Чекмана, раніше більш відомий як «Комсомольський». Його розмір дуже великий – понад 55 гектарів. При самому вході у паркову зону розташовані дитячі майданчики, є атракціони та зоокуточок. Атракціони тут вже запрацювали, а от тваринок хмельничани побачать тільки наприкінці квітня.  

З приходом весни парк «ожив». Закохані парочки, матері з візочками та сім’ї уже виходять сюди на прогулянки.  У більш теплу пору року люди тут влаштовують пікніки, але розводити багаття у парку не можна. Втім, часто відпочиваючі дозволяють собі смажити шашлики посеред опалого листя, чим наражають як себе, так і інших відпочиваючих на небезпеку, а також залишають після себе порожні пляшки та недоїдки. На перший погляд, парк досить охайний.  Лавки пофарбовані, сміття прибирають.  Туалети в парку є, але вони не надто чисті. У літню спеку зайти в безкоштовну вбиральню неможливо. Тому дехто свою потребу справляє просто на вулиці. 

Дендропарк «Поділля»
Відчути себе, як це кажуть, «на природі» можна у дендропарку, який розміщений на 30 гектарах. Більшість території займають зелені насадження, саме через це на «майовках» тут людно. Крім того, тут є і прогулянкові  алеї, які освітлюються вночі та  майданчик для дитячих ігор.  Минулого року у дендропарку  висадили молоді дерева, алею назвали в честь загиблих під час Революції Гідності. Тепер  дорога, яка веде до галявини, називається  «Алея пам’яті Героям Небесної сотні».   На території парку є великі сміттєві баки, хоч у вихідні та святкові дні вони завжди переповнені,  нових не ставлять. Є тут і туалет. Щоправда, побудували його всього декілька років тому, і він лише один на всій величезній території.   

Парк імені Івана Франка

У парку є дитячий ігровий та спортивний майданчики, шаховий клуб. Тут розміщенні різноманітні розважальні заклади. І все це знаходиться на 2 гектарах, більшу частину з яких  займають зелені насадження. Це один із найдавніших парків міста, який має славу спортивного та книжкового. Приходять до парку цілими сім’ями та компаніями. На вихідних збирається і славнозвісна «барахолка». Туди кожен може принести свої старі речі для продажу або ж придбати чужі. У парку часто чути як курсує потяг та співають музики із сусідського кафе. Тому спокійним місцем для відпочинку  парк Франка назвати не можна. Є ще один пікантний момент – у парку завжди пахне смаженою курочкою. 

Сквер імені Тараса Шевченка

Тут людно у будь-яку пору року, адже парк знаходиться в самісінькому центрі міста. На території встановлений дитячий майданчик, багато лавок. У минулому році біля кінотеатру «Шевченка» встановили новий фонтан у вигляді кулі. Зазвичай, старі фонтани, які працювали у сквері вмикалися вже у травні місяці. Цьогоріч, якщо погода не зіпсується, їх увімкнуть вчасно. У сквері та поруч з ним часто проводяться різноманітні культурно-мистецькі заходи для дітей та дорослих у будь-яку пору року. Також це місце полюбили велосипедисти, любителі покататися на скейтах та роликах. На території є нові зелені насадження, платний туалет та багато смітників.  Але у сквері свій недолік - пташиний послід, який білими плямами рясніє на багатьох лавках.

 Набережна Південного Бугу

Набережна у стадії реконструкції. ЇЇ ремонтують ще з минулого року. ​Тут планують встановити багато лавок та ліхтарів. А це місце має дещо «пошарпаний» вигляд. Тут  не досить безпечно, особливо під час прогулянок з дітьми. Як буде після капремонту по всій набережній, дізнаємося вже скоро.  


Нагадаємо, сайт vsim.ua розпочав проект «Чистий Хмельницький».  

Коментарі (12)
  • Serg

    Цікаво - хто буде в річці купатися????  Та і на рахунок пляшок у воді - их кидають у воду тоді, коли лід тонкий - це ж так "прикольно", коли пляшка розбиває лід, а звідти вода під тиском витікає. СВИНІ!!!! Щодня проходжу по набережній - з кожним роком све "чистіше"
  • Анонім

    хай хоч парки б прибрали,щоб з дітьми було де прогулятись
  • Анонім

    зас...лися просто по вуха
  • gemelli

    Козли і люди- свині! Так засрати річку (((((

    Анонім reply gemelli

    до чого люди? пісяли і какали? це заводи-виробники хімікатів наскидали, а нам тепер тішитися

    Анонім reply Анонім

    Ну люди теж багато сміття накидали, є люди а є людиська.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 19:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 18:42 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up