Фотографія та опис кожного дерева: у Хмельницькому створять мапу насаджень

Фотографія та опис кожного дерева: у Хмельницькому створять мапу насаджень
Фото: vsim.ua
  • Розповідаємо, навіщо розробляють онлайн-мапу дерев.

У Хмельницькому створять онлайн-мапу дерев та зелених насаджень. Вона буде містити інформацію про дерева, кущі, зелені зони, які є в місті. Окрім того, така мапа допоможе запобігти корупційним елементам. Про це в ефірі Українського Радіо Хмельницького розповів директор Агенції розвитку Хмельницького Олег Черненко.

Навіщо створювати онлайн-мапу? Яку інформацію вона буде містити?

— Місцеве самоврядування зобов’язане працювати із зеленими насадженнями та дотримуватися правил благоустрою. Це має бути публічно і відкрито. У нас вже працює в місті геоінформаційна система. Завдяки допомозі донорських організацій нам вдалося докупити такий елемент, як мапа зелених насаджень міста. Вона буде містити інформацію про дерева, кущі, зелені зони, які є у Хмельницькому, а в майбутньому, можливо, і в громаді. Кожне дерево буде мати фотографію, опис: що це за дерево, в якому воно стані, якщо це аварійне дерево, то буде завантажено документ, що його потрібно буде зрізати, якщо це абсолютно здорове дерево, а людина побачила, що його спилюють, то вона може онлайн подивитися на мапі, чому саме це роблять, чи є на це дозвіл, відповідні документи. Я б сказав, що це навіть запобігання корупційним елементам.

Відео дня

Про оцифрування зелених насаджень повідомили в міській раді ще в серпні минулого року.

— Так, це досить довгий і складний процес. У червні минулого року ми фактично розпочали переговори з партнерами, а в серпні підписали меморандум про співпрацю і розпочали підготовчі процеси. Наразі всі технічні моменти вже відпрацьовані.

Хто буде створювати та наповнювати онлайн-мапу дерев?

— Це найскладніший момент, тому що дерев багато і відповідно потрібно мати компетентних людей, щоб вони могли сфотографувати дерево, описати, внести інформацію. Ми вирішили заручитися підтримкою кафедри екології Хмельницького національного університету. Студенти допоможуть нам провести всю цю роботу. Також залучимо небайдужих активістів, громадські організації. Ми розуміємо, що буде довгий процес і займе не один рік, тому що ми все це робимо без залучення бюджетних коштів, адже зараз є більш пріоритетні витрати грошей  — це допомога Збройним Силам.

Коли стартуєте?

— Коли зазеленіють дерева. Спочатку це буде центр міста, потім — один з мікрорайонів, напевно, що Південно-західний, але ми ще остаточно не вирішили. До середини березня ми технічно узгодимо, як все буде відбуватись, а у квітні-травні вже повноцінно розпочнемо роботи. До речі, частина інформації у нас вже є в паперовому варіанті.

Чи буде створено спеціальний застосунок для телефону?

— Спеціального застосунку не буде. Формат онлайн-мапи буде зручним для використання на мобільному телефоні.

Чи передбачений зворотній зв'язок, щоб можна було поскаржитись щодо неналежного утримання зелених насаджень, незаконної вирубки?

— Так, звичайно. На самому сайті буде зворотний зв'язок, тому що просто публікувати інформацію без зворотного зв'язку немає сенсу.

Читайте також:

Коментарі (6)
  • Ігор Ковальчук

    На мапу скільки мільйонвв виділять 10-20?😂Клоуни вже не знають що вигадати щоб красти побільше.

    Ігор Ковальчук reply Ігор Ковальчук

    Анна Помаранська да бухав вчора . А шт ше робити 😆

    Анна Помаранська reply Ігор Ковальчук

    Ігор Ковальчук ви п'яний? Шо ви пишете?🤣🤣🤣

    Ігор Ковальчук reply Ігор Ковальчук

    Олег Черненко  заберуть мене?Це добре ,мені треба якось потрапити до країни агрессора щоб припинити війну. Якщо щось не так то вибачте браття слв'яни.

    Oleh Chernenko reply Ігор Ковальчук

    Ігор Ковальчук Добрий день. Виділено НУЛЬ гривень з бюджету. Тому перед тим як щось писати  раджу читати матеріал повністю.

    Лесовой К. reply Ігор Ковальчук

    Ніскільки. Ви б хоч читали написане, набридли вже такі економні...

keyboard_arrow_up