Ціни на яйця: за скільки продають у Хмельницькому перед Великоднем

Ціни на яйця: за скільки продають у Хмельницькому перед Великоднем
  • Продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому.
  • Як змінилась вартість курячих яєць перед Великоднем?
  • Дізнавались, де вигідніше. Переглядайте інфографіку. 

Журналісти vsim.ua продовжують слідкувати, як змінюються цінники на продуктах харчування. Традиційно порівнюємо ціни на молочні вироби, крупи, сало і м’ясо та ягоди. 

До прикладу, минулого вівторка дізнавались, за скільки продають салатний набір – овочі та помідори. 

Цього разу розповімо про курячі яйця, без яких важко уявити великодній кошик. 

Відео дня

Додамо, що востаннє ми порівнювали ціни на яйця ще в лютому. Тоді десяток коштував в середньому 40-50 гривень. До прикладу, вінницькі та чернівецькі продавали за 47. Київські «Ясенсвіт» коштували майже 64 гривні за десяток. 

Наразі до Пасхи залишаються лічені дні і багато хмельничан починають скуплятись заздалегідь. Отож, як змінилась вартість яєць? 

Для порівняння журналістка vsim.ua відвідала продовольчі ринки, а також супермаркет. Обрали найпопулярніших виробників. Загалом ціни на яйця стартують від 20 гривень, фермерські коштують близько 30 гривень. Детальніше переглядайте в інфографіці. 

Який прогноз?

Ціни перед святами, як правило, зростають. Зокрема і перед Великоднем. Однак експерти кажуть, що цей рік може стати виключенням – суттєвих стрибків цін не прогнозують. Про це розповів виконавчий директор Асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко, передає УНІАН. 

За даними Державної служби статистики, середня ціна десятка яєць у березні 2024 року склала 41,54 грн. Це на 16,4% дешевше, ніж у лютому, і на 34,3% - в порівнянні з березнем 2023-го.

Сергій Карпенко каже, що зараз обсяги промислового виробництва зростають. За минулий рік воно скоротилося лише на 2,3 % проти 2022 року, але вже за перші два місяці поточного року зросло на 16,4% проти аналогічного періоду 2023-го.

На зниження цін впливає і сезонне збільшення пропозиції та зменшення кількості споживачів.  Однак експерти додають: суттєво ціна опускатись теж не буде. На це впливають інші чинники, які формують вартість яєць.

За словами керівниці відділу маркетингу одного із гуртових ринків сільськогосподарської продукції Тетяни Попович, наразі виробники нарікають на високі ціни кормів, вартість електрики і логістичні перешкоди через війну. 

«Очікується, що ці умови збережуться, і ціни залишатимуться не нижчими за сьогоднішні у найближчому майбутньому. У відповідь на ці виклики українські аграрії адаптуються, оптимізують виробництво, тому різкого зростання ми теж не бачимо», - розповідає експертка.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Андрій

    Можу по 30 продати.
    Але пам'ятаю якось одна панянка з міста писала що в атб ліпше ніж сільське (домашнє)....

keyboard_arrow_up