“На уроці прошу дістати телефони”: вчителька з Хмельницького розповіла, як стала кращою в області

“На уроці прошу дістати телефони”: вчителька з Хмельницького розповіла, як стала кращою в області
  • Вона вже двічі ставала “Учителем року”.
  • Готуючись до всеукраїнського фінального етапу, Наталія Зима розповіла про секрети свого викладання.

Наталія Зима - вчитель хімії в Хмельницькому технологічному багатопрофільному ліцеї. Вперше поріг школи вона переступила 19 років тому. Тоді майбутній “Учитель року” підготувала собі величезну шпаргалку. На ній був розписаний хід уроку від “А” до “Я”. “Тоді було страшно. Я думала, що нічого не знаю з хімії”, - згадує сама жінка. 

Сьогодні Наталія Володимирівна відчуває себе впевненим вчителем. “Набиту” роками руку викладання, вона вміло застосовує на практиці. Продемонструвавши це на обласному етапі конкурсу “Учитель року-2020”, не залишилася осторонь кращого результату. Секретами сучасного викладання, Наталія Зима поділилась із журналістами vsim.ua.

“Треба брати до уваги те, що подобається дітям”

“Доведіть мені, що хімію не потрібно вивчати”. Із таких слів Наталія Володимирівна вперше знайомить учнів зі своїм предметом. Вчитель розповідає, що вихованці починають доводити це із надзвичайним ентузіазмом. Та в результаті, самі приходять до того, що без хімії - нікуди. 

Відео дня

Як пояснює Наталія Зима, сьогодні вивчення хімії в школі - це вміння вчителя зацікавити предметом. Нині знайти потрібну інформацію може будь-хто в один клік. А як бути із підростаючим поколінням? Адже вони завжди активніші й просунутіші за тих, кому “давно за…”. Виходячи з цього, працювати із сучасними учнями в школі стає дедалі складніше. 

Вчителі все частіше стикаються із неуважністю, неповагою і навіть хамовитістю. Однак, Наталія Зима знайшла цьому вирішення. Таємною “зброєю” вчителя є ні що інше, як сам смартфон, який діти не випускають із рук.

“Якщо намагатись з цим боротися, то ти програєш. Та якщо ти не можеш побороти - це треба очолити” - саме під таким гаслом Наталія Зима і дійшла до своєї методики викладання. Так, роботу в зошиті було замінено на сучасні додатки в смартфонах. На уроках Наталії Зими хімію вивчають, граючись. За допомогою спеціальних програм, її учні змагаються один із одним, виконують на час задачі та вивчають формули в режимі “онлайн”. 

У чому полягає робота вчителя? Людина з року в рік перетинає поріг класу й розповідає одну й ту саму тему. Чи псується від цього якість викладання? Наталія Зима відповідає: “однозначно так”. Адже в будь-якому разі, у вчителя “замилюється око”. Тоді й з’являється вислови, на кшталт: “Діти зараз не такі”. Та чи дійсно це так? 

На думку Наталії Зими, проблема тут в тому, чи готовий сам вчитель сприймати дітей. Адже час не стоїть на місці. Натомість щороку, роз’яснюючи школярам одне й те саме, вчитель стає просто не цікавим. Саме тому, разом із учнями варто йти “нога в ногу”. Наталія Зима розповіла, що сучасна педагогіка багата на велику кількість підходів й технологій. Мовляв, саме після їх освоєння, банальний вислів “Діти зараз не такі” стає неактуальним.

“Вчитель - не ікона”

У своїй роботі Наталія Зима завжди керується кількома простими правилами. Їх вона сміливо радить використовувати в роботі вчителям-початківцям.

По-перше, бути щирим. Бо діти завжди цінують саме цю якість. По-друге, не варто боятися просити пробачення. “Вчитель - не ікона. Тим паче, не завжди правий” - каже Наталія Зима. По-третє, не слід боятися, що ви чогось не знаєте. Адже учні полюблять випробувати вчителя. У таких випадках Наталія Зима радить зберігати спокій та відповідати наступне: 

Добряче випробувати на міцність своє вчительське “Я”, Наталія Зима змогла на конкурсі “Учитель року-2020”. За її словами, беручи у ньому участь, з’являється розуміння власного професійного росту. Під час конкурсу були цікаві й непередбачувані завдання. Щоправда, деякі з них були зовсім не простими. 

Наразі Наталія Зима готується до фінальних випробувань на всеукраїнському рівні. У якому форматі пройде конкурс - вчитель поки не знає. Разом із тим Наталія Зима налаштовує себе на позитив. Бо так чи інакше, вчителька впевнена: участь в конкурсі стане неодмінно корисною і для неї, і для її учнів. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (60)
  • Яна Катунина

    🌹
  • Irina Morozova

    А як були дітям,батьки яких не мають можливості купити   такий телефон???? Не ходити на уроки???
  • Ірина Іриска

    Статтю на сайті не можливо прочитати без реєстрації. Але судячи з заголовку про дістали телефони - діти деяких батьків і так тупляться в ті телефони цілими днями, не думаю що це класно і на уроці в них пялитись
  • Галина Симчишина

    Вітаю! Успіхів!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up