Небраска і Джек: розповідаємо про унікальних собак з Хмельниччини

Небраска і Джек: розповідаємо про унікальних собак з Хмельниччини
Ця й решта світлин - зі сторінки ГУ ДСНС України у Хмельницькій області.
  • Як живуть, де тренуються та чим смакують чотирилапі напарники надзвичайників?

 

Кожне силове відомство має своє кінологічне відділення: у рятувальників – собаки-пошуковики людей під завалами та загублених; у поліції – для затримання злочинців тощо; у прикордонників та військових – для пошуку вибухівки, наркотиків та охорони кордону.

У пошуково-кінологічного відділення надзвичайників Хмельниччини службу несуть лабрадорка-пошуковик Небраска, або Бася, як її ніжно називають кінологи, та Джек-рятувальник. 

Відео дня

«Знайти людину під завалами – це робота для Басі, а от знайти загублену людину по сліду у лісовій місцевості – для німецької вівчарки Джека», - зазначають рятувальники.

До місця призначення рятувальних собак доставляють у спецавтомобілі обладнаному боксами для перевезення.

Війна додала хвостатим-напарникам робити

До пошуку людей після влучання російських ракет по об’єктах критичної та цивільної інфраструктури залучають тепер і чотирилапих.

«Коли у багатоповерхівці, знищеній ворожим вогнем, ще тліє життя і чекає на порятунок маленька дитина – це нюхом відчуває лише пошукова собака. Як от Небраска, - наголошують надзвичайники. - Вона виявляє та повідомляє свого кінолога про «знахідку». Після цього сотні рук залучають на розбирання завалів саме у місці, де вказала собака».

Та це ще не всі таланти лабрадорки. Від початком російської агресії в Україні Небраска працює … психологом із дітьми-переселенцями. Вони частенько приходять на екскурсії в Аварійно-рятувальний загін спецпризначення ГУ ДСНС України у Хмельницькій області.  

Як тренують пошукових собак?

Пошукові собаки народжуються у розплідниках, там їх і тренують. Від так їхнє місце роботи визначається кінологом. І це вже тандем, бо кінолог на постійній основі має підтримувати навички свого чотирилапого напарника.

«Тренування у Небраски та Джека проходять на спеціальному майданчику й у реальних умовах  - приміром, у лісі, - кажуть надзвичайники. - У пошуково-кінологічному відділені відведена спеціальна територія для проведення навчань, на якій розташовані тренувальні снаряди. На них собаки постійно відточують свої навички».

Харчують чотирилапих – винятково сухим кормом. Проте, Небраска інколи бажає облюбованого тільки нею смаколику – пісного рису.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up