Що приготувати з гречки: підбірка рецептів

Що приготувати з гречки: підбірка рецептів
Фото stravy.net
  • Тільки в Україні якась біда, розпочинається ажіотаж на гречку.
  • Не виняток і поточний карантин через коронавірус.
  • Приготувати з неї можна не лише звичайну кашу чи додати в суп.
  • Ми підготували для вас підбірку рецептів, де гречка є одним із інгредієнтів.

Разом із карантином в Україну прийшов черговий ажіотаж на гречку. Ціни на неї ростуть із попитом. Є й місце спекуляціям. Та навіть по завищеній ціні, люди скуповують крупу й запасаються нею. Хтось просто за звичкою, а хтось з остраху, що не буде що їсти. В когось в шухлядці може лежати 1-2 пачки, а в когось в комірці стояти цілий мішок. 

Гречана каша чи суп із додаванням цієї крупи - найбільш поширені та найпростіші рецепти. Але таке одноманіття може набриднути навіть найменш вибагливій до свого раціону людині. 

У випадку, коли традиційні рецепти набридли, скористайтесь підбіркою рецептів з сайту stravy.net. Тут пропонують не лише солоні рецепти, а й солодкі. Приготуйте їх, спробуйте і ваше “карантинне” меню точно стане більш різноманітним і допоможе здивувати рідних. Гортайте та дізнавайтесь про них детальніше.

Відео дня

Гречані оладки з печерицями

страви та рецепти

Інгредієнти:

  • гречка (варена) - 400 г
  • печериці - 200 г
  • цибуля - 1 шт.
  • яйце - 1 шт.
  • олія для смаження
  • сіль і чорний мелений перець за смаком.

Приготування:

Цибулю дрібно поріжте і обсмажте на олії до золотистого кольору. До цибулі додайте порізані печериці і смажте до випаровування всієї рідини. Печериці змішайте з гречкою і яйцем. Посоліть і поперчіть за смаком. Гречану масу викладіть столовою ложкою на сковороду з розігрітою олією і обсмажте оладки з двох сторін до хрусткої скоринки.

Солодка гречана каша з бананом і ківі

страви та рецепти

Інгредієнти:

  • гречана крупа 1 склянка
  • вода холодна 2 склянки
  • молоко свіже 0,5 склянки
  • сіль 3 г.
  • цукор 5 г.
  • масло вершкове 35 г.
  • банани 2 шт.
  • ківі 1 шт.

Приготування:

Гречану крупу перебрати і ретельно промити у декількох водах. Відкинути на друшляк для того, щоб стекла вода. У пательні розтопити вершкове масло і викласти у нього підготовлену крупу. Обсмажувати, помішуючи, 3-4 хвилини до смачного запаху.

Воду довести до кипіння, розчинити в ній сіль і всипати підсмажену гречку. На великому вогні довести до кипіння, а далі знизити вогонь до мінімального і готувати під кришкою приблизно 15 хвилин до того моменту, поки вся вода вбереться крупою. Додати молоко, цукор і 1 почищений і нарізаний невеликими кубиками банан. На середньому вогні довести до кипіння. Проварити 1 хвилину, зняти з вогню в залишити під кришкою на 10 хвилин. Подавати, прикрасивши шматочками банану та ківі.

Гречка з м'ясом у горщиках

страви та рецепти

Інгредієнти:

  • гречка - 300 г
  • цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • курятина - 500 г
  • часник - 3 зубці
  • сіль - по 1 / 3ч.л. на кожен горщик і ½ ч.л. в м'ясо
  • хмелі-сунелі - ⅓ ч.л.
  • перець чорний мелений
  • сметана - 4 ст.л.
  • вода - 150 мл
  • печериці свіжі - 200 г.

Приготування:

Промити гречку, залити окропом. Злити воду, розділити на три частини, викласти в горщики. Очистити цибулю, нарізати дрібно. Нарізати дрібно м'ясо, додати подрібнений часник, хмелі-сунелі, ½ ч.л. солі, перець, сметану. Перемішати. Посипати гречку зверху цибулею, викласти в кожен горщик курку в сметані. Нарізати пластинами печериці, укласти зверху на м'ясо. Посипати сіллю, залити водою близько 50 мл в кожен горщик. Поставити в холодну духовку, випікати 60 хвилин при 200 С.

Гречка з квасолею

страви та рецепти

Інгредієнти:

  • гречка -1 склянка,
  • червона квасоля (відварна або консервована) -1 склянка,
  • морква -1 шт.,
  • цибуля -1 шт.,
  • томатна паста -1 ст. ложка,
  • олія для смаження,
  • зелень для подачі,
  • сіль і чорний мелений перець за смаком.

Приготування:

Гречку відваріть у солоній воді до готовності. На олії обсмажте порізану цибулю і терту моркву. До овочів додайте квасолю і томатну пасту. Тушкуйте, помішуючи, пару хвилин. Всипте гречку, посоліть і поперчіть. Готуйте 1-2 хвилини, помішуючи. При подачі посипте подрібненою зеленню.

Гречаники з м'ясом в мультиварці

страви та рецепти

Інгредієнти:

  • 1 склянка відвареної гречаної крупи;
  • 2 курячих яйця;
  • 3 цибулини;
  • Спеції;
  • 500 грам будь-якого фаршу;
  • Трохи соняшникової олії;
  • Сметана;

Приготування:

Пропускаємо через м'ясорубку очищений часник з цибулею і відварну гречку. Гарненько все перемішуємо з будь-яким фаршем. Додаємо до отриманої маси спеції, сіль і курячі яйця. Знову все перемішаємо. Формуємо котлети з фаршу. Відбиваємо їх акуратно, щоб вони не розвалилися. Обсмажуємо котлети в мультиварці по 20 хвилин з кожного боку в режимі * випічка *. Коли котлети будуть готові, залити їх сметаною і згасити 30 хвилин у режимі * гасіння * в мультиварці.

Гречаник з домашнім сиром

страви та рецепти

Інгредієнти:

  • гречана крупа - 2 склянки,
  • окріп - 2 склянки,
  • домашній сир - 0,5 кг,
  • яйця - 2 шт.,
  • вершкове масло - 3 ст. ложки,
  • цукор, ванільний цукор і сіль - за смаком,
  • панірувальні сухарі - для посипання форми.

Приготування:

Гречку добре промийте, висипте в каструлю, залийте окропом і закрийте кришкою. Залиште на 2 години. Відкиньте гречку на сито, щоб стекла зайва вода. Гарячу кашу пересипте назад в каструлю, додайте вершкове масло. Накрийте кришкою і залиште на 10 хвилин. Додайте 1 яйце. Сир збийте з цукром, ванільним цукром і одним яйцем до пишної однорідної маси. З’єднайте гречку і сирну масу, ретельно перемішайте. Викладіть гречано-сирну масу у форму, змащену вершковим маслом і посипану панірувальними сухарями. Запікайте при температурі 180 °C 30 хвилин.

Гречаний салат з перепелиними яйцями

страви та рецепти

Інгредієнти:

  • гречка - 170 г,
  • помідори черрі - 200 г,
  • перепелині яйця - 8 шт.,
  • моцарелла - 250 г,
  • листя салату (будь-яке) - за смаком.

Для соусу:

  • домашній майонез - 80 г,
  • сметана (або натуральний йогурт) - 100 г,
  • гірчиця (негостра) - 1,5 ст. ложки,
  • сіль - 0,5 ч. ложки.

Приготування:

Гречку відваріть до м’якості і остудіть. Відваривши перепелині яйця, остудіть їх і очистіть. На дно тарілки для салату викладіть подрібнене салатне листя. Перемішайте гречку, розрізані навпіл помідори черрі і половинки кульок моцарелли. Зверху викладіть ще один шар салатного листя.

Приготуйте соус, перемішавши всі інгредієнти, полийте ним салат. Прикрасьте страву розрізаними навпіл перепелиними яйцями.

Голубці з картоплею і гречкою

страви та рецепти

Інгредієнти:

  • капуста: 1 шт
  • картопля: 2 кг
  • гречка: 250 г
  • цибуля: 3-4 шт.
  • часник: 3-4 зубці
  • олія: 3-4 ст. ложки
  • лавровий лист: 1-2 шт.
  • грибний бульйон або вода: 1,5-2 л
  • чорний мелений перець та сіль: за смаком

Приготування:

Листочки капусти відділити від качана й зварити у підсоленій воді. Потовщені місця зрізати. Сиру картоплю помити і почистити. Натерти на тертці (або прокрутити на м’ясорубці), і добре відтиснути, щоб зайва рідина вийшла. Помиту гречку залити окропом і зварити до готовності. Цибулю та часник почистити, дрібно нарізати, підсмажити на олії до золотистого кольору й вимішати з картоплею та гречкою. Посолити і поперчити начинку за смаком.

Розкласти фарш на капустяне листя і загорнути голубці. Скласти їх у вогнетривку посудину, покласти лавровий листок, залити грибним бульйоном або водою і ще трохи підсолити. Поставити в духовку на годину-півтори. Подавати голубці гарячими, поливши олією.

Гречаний суп з грибами і картопляними галушками

страви та рецепти

Інгредієнти:

  • вода – 1,5-2 літра
  • печериці – 250 г
  • гречка - 1 склянка
  • курячі стегенця або грудка – 1 шт
  • морква – 1 шт
  • лавровий лист – 1 шт
  • зелень петрушки – за смаком
  • сіль і перець за смаком – за смаком

Для галушок:

  • картопля – 3-4 шт
  • яйця – 1 шт.,
  • борошно – 3-4 ст. ложки,
  • сіль – за смаком.

Приготування:

Картоплю почистити, відварити до готовності, розім’яти в пюре і остудити. Підготовлену курку залити водою, варити до готовності. Гречку перебрати, злегка обсмажити на сухій сковороді. Гриби очистити, порізати, обсмажити на рослинному маслі поки не випарується рідина, додати моркву терту на тертку і подрібнену цибулю, обсмажити все разом до золотистого кольору. Курку вийняти з бульйону, додати сіль за смаком і лавровий лист, всипати гречку, варити до її готовності. М’ясо курки відокремити від кісток, порізати шматочками, повернути в бульйон. У картопляне пюре додати сіль, борошно і яйце, розмішати. Має вийти густе тісто, але таке щоб його можна було брати ложкою. Чайною ложечкою в бульйон опускайте невеликі шматочки тіста.

Як тільки галушки спливуть, додати обсмажені гриби з овочами і зелень, перемішати, дати закипіти, варити ще хвилини 3-4, поки галушки не зваряться.

Грінки з гречаної каші 

страви та рецепти

Інгредієнти:

  • Гречана крупа - 200 гр
  • Масло для смаження - 100 гр
  • Яйця
  • Сухарі для панірування
  • Сіль

Приготування:

Взявши гречану крупу, середню, промити її в декількох водах, потім скласти в каструлю. Залити окропом так, щоб він покрив крупу на три пальця, посолити, покласти шматочок масла і зварити досить густу, але не розсипчасту кашу, так звану «розмазню». Готову кашу перекласти на лист, змочений холодною водою, зрівняти мокрим ножем щоб шар каші був скрізь однакової товщини (в палець). Винести на холод і застудити. Коли каша добре застигне, то нарізати її правильними, рівними скибочками.

Нарізані скибочки запанірувати спочатку в борошні, а потім в яйці і сухарях і підсмажити на олії до рум'яного кольору.

 Мясні кишеньки з гречкою

страви та рецепти

 Інгредієнти:

  • свиняча шийка 450 г
  • лісові гриби 100 г (морожені)
  • відварна гречка 100 г
  • 2 середніх морквини
  • 1/2 цибулини
  • 1 великий зубчик часнику
  • сік лимона
  • мелений коріандр
  • сіль, перець, кінза

Приготування:

Шийку нарізати шматками товщиною 1-1,5 см. Шматки посолити, поперчити, натерти меленим коріандром. Часник розчавити і додати до м'яса, полити лимонним соком і залишити під плівкою на 30 хв (можна і довше). Одну морквину і цибулю нарізати дрібними кубиками. Гриби нарізати невеликими скибочками. Половину грибів, цибулю, моркву обсмажити в оливковій олії до золотистого кольору.

Зняти з вогню, додати гречку, кінзу, посолити, поперчити і добре перемішати. Відставити в сторону.

Кожен шматок м'яса відбити (а, можливо, спочатку відбити, а потім замаринувати у спеціях), на середину викласти гречану начинку, скласти кишенькою і закріпити шпажками.

Обсмажити кишеньки на оливковій олії з обох боків до легкої золотистої скоринки. Потім викласти в лоток, застелений пергаментом. Запікати в духовці, попередньо розігрітій до 190 градусів, близько 1:00.

Тим часом другу моркву нарізати кружальцями і обсмажити разом з рештою грибами на оливковій олії. Після години викласти моркву з грибами до м'яса, накрити фольгою, зменшити вогонь до 180 градусів і запікати ще хвилин 30.

Готове м'ясо дістати з духовки, дати відпочити 10-15 хв. Подавати із зеленню.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Елена Золотарёва

    а де взяти інші інгредієнти?))
  • Юрій Петрович

    Ще раз жінка приготує гречку, то  зроблю підливу до гречки ;)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up