Разом із карантином в Україну прийшов черговий ажіотаж на гречку. Ціни на неї ростуть із попитом. Є й місце спекуляціям. Та навіть по завищеній ціні, люди скуповують крупу й запасаються нею. Хтось просто за звичкою, а хтось з остраху, що не буде що їсти. В когось в шухлядці може лежати 1-2 пачки, а в когось в комірці стояти цілий мішок.
Гречана каша чи суп із додаванням цієї крупи - найбільш поширені та найпростіші рецепти. Але таке одноманіття може набриднути навіть найменш вибагливій до свого раціону людині.
У випадку, коли традиційні рецепти набридли, скористайтесь підбіркою рецептів з сайту stravy.net. Тут пропонують не лише солоні рецепти, а й солодкі. Приготуйте їх, спробуйте і ваше “карантинне” меню точно стане більш різноманітним і допоможе здивувати рідних. Гортайте та дізнавайтесь про них детальніше.
Інгредієнти:
Приготування:
Цибулю дрібно поріжте і обсмажте на олії до золотистого кольору. До цибулі додайте порізані печериці і смажте до випаровування всієї рідини. Печериці змішайте з гречкою і яйцем. Посоліть і поперчіть за смаком. Гречану масу викладіть столовою ложкою на сковороду з розігрітою олією і обсмажте оладки з двох сторін до хрусткої скоринки.
Інгредієнти:
Приготування:
Гречану крупу перебрати і ретельно промити у декількох водах. Відкинути на друшляк для того, щоб стекла вода. У пательні розтопити вершкове масло і викласти у нього підготовлену крупу. Обсмажувати, помішуючи, 3-4 хвилини до смачного запаху.
Воду довести до кипіння, розчинити в ній сіль і всипати підсмажену гречку. На великому вогні довести до кипіння, а далі знизити вогонь до мінімального і готувати під кришкою приблизно 15 хвилин до того моменту, поки вся вода вбереться крупою. Додати молоко, цукор і 1 почищений і нарізаний невеликими кубиками банан. На середньому вогні довести до кипіння. Проварити 1 хвилину, зняти з вогню в залишити під кришкою на 10 хвилин. Подавати, прикрасивши шматочками банану та ківі.
Інгредієнти:
Приготування:
Промити гречку, залити окропом. Злити воду, розділити на три частини, викласти в горщики. Очистити цибулю, нарізати дрібно. Нарізати дрібно м'ясо, додати подрібнений часник, хмелі-сунелі, ½ ч.л. солі, перець, сметану. Перемішати. Посипати гречку зверху цибулею, викласти в кожен горщик курку в сметані. Нарізати пластинами печериці, укласти зверху на м'ясо. Посипати сіллю, залити водою близько 50 мл в кожен горщик. Поставити в холодну духовку, випікати 60 хвилин при 200 С.
Інгредієнти:
Приготування:
Гречку відваріть у солоній воді до готовності. На олії обсмажте порізану цибулю і терту моркву. До овочів додайте квасолю і томатну пасту. Тушкуйте, помішуючи, пару хвилин. Всипте гречку, посоліть і поперчіть. Готуйте 1-2 хвилини, помішуючи. При подачі посипте подрібненою зеленню.
Інгредієнти:
Приготування:
Пропускаємо через м'ясорубку очищений часник з цибулею і відварну гречку. Гарненько все перемішуємо з будь-яким фаршем. Додаємо до отриманої маси спеції, сіль і курячі яйця. Знову все перемішаємо. Формуємо котлети з фаршу. Відбиваємо їх акуратно, щоб вони не розвалилися. Обсмажуємо котлети в мультиварці по 20 хвилин з кожного боку в режимі * випічка *. Коли котлети будуть готові, залити їх сметаною і згасити 30 хвилин у режимі * гасіння * в мультиварці.
Інгредієнти:
Приготування:
Гречку добре промийте, висипте в каструлю, залийте окропом і закрийте кришкою. Залиште на 2 години. Відкиньте гречку на сито, щоб стекла зайва вода. Гарячу кашу пересипте назад в каструлю, додайте вершкове масло. Накрийте кришкою і залиште на 10 хвилин. Додайте 1 яйце. Сир збийте з цукром, ванільним цукром і одним яйцем до пишної однорідної маси. З’єднайте гречку і сирну масу, ретельно перемішайте. Викладіть гречано-сирну масу у форму, змащену вершковим маслом і посипану панірувальними сухарями. Запікайте при температурі 180 °C 30 хвилин.
Інгредієнти:
Для соусу:
Приготування:
Гречку відваріть до м’якості і остудіть. Відваривши перепелині яйця, остудіть їх і очистіть. На дно тарілки для салату викладіть подрібнене салатне листя. Перемішайте гречку, розрізані навпіл помідори черрі і половинки кульок моцарелли. Зверху викладіть ще один шар салатного листя.
Приготуйте соус, перемішавши всі інгредієнти, полийте ним салат. Прикрасьте страву розрізаними навпіл перепелиними яйцями.
Інгредієнти:
Приготування:
Листочки капусти відділити від качана й зварити у підсоленій воді. Потовщені місця зрізати. Сиру картоплю помити і почистити. Натерти на тертці (або прокрутити на м’ясорубці), і добре відтиснути, щоб зайва рідина вийшла. Помиту гречку залити окропом і зварити до готовності. Цибулю та часник почистити, дрібно нарізати, підсмажити на олії до золотистого кольору й вимішати з картоплею та гречкою. Посолити і поперчити начинку за смаком.
Розкласти фарш на капустяне листя і загорнути голубці. Скласти їх у вогнетривку посудину, покласти лавровий листок, залити грибним бульйоном або водою і ще трохи підсолити. Поставити в духовку на годину-півтори. Подавати голубці гарячими, поливши олією.
Інгредієнти:
Для галушок:
Приготування:
Картоплю почистити, відварити до готовності, розім’яти в пюре і остудити. Підготовлену курку залити водою, варити до готовності. Гречку перебрати, злегка обсмажити на сухій сковороді. Гриби очистити, порізати, обсмажити на рослинному маслі поки не випарується рідина, додати моркву терту на тертку і подрібнену цибулю, обсмажити все разом до золотистого кольору. Курку вийняти з бульйону, додати сіль за смаком і лавровий лист, всипати гречку, варити до її готовності. М’ясо курки відокремити від кісток, порізати шматочками, повернути в бульйон. У картопляне пюре додати сіль, борошно і яйце, розмішати. Має вийти густе тісто, але таке щоб його можна було брати ложкою. Чайною ложечкою в бульйон опускайте невеликі шматочки тіста.
Як тільки галушки спливуть, додати обсмажені гриби з овочами і зелень, перемішати, дати закипіти, варити ще хвилини 3-4, поки галушки не зваряться.
Інгредієнти:
Приготування:
Взявши гречану крупу, середню, промити її в декількох водах, потім скласти в каструлю. Залити окропом так, щоб він покрив крупу на три пальця, посолити, покласти шматочок масла і зварити досить густу, але не розсипчасту кашу, так звану «розмазню». Готову кашу перекласти на лист, змочений холодною водою, зрівняти мокрим ножем щоб шар каші був скрізь однакової товщини (в палець). Винести на холод і застудити. Коли каша добре застигне, то нарізати її правильними, рівними скибочками.
Нарізані скибочки запанірувати спочатку в борошні, а потім в яйці і сухарях і підсмажити на олії до рум'яного кольору.
Інгредієнти:
Приготування:
Шийку нарізати шматками товщиною 1-1,5 см. Шматки посолити, поперчити, натерти меленим коріандром. Часник розчавити і додати до м'яса, полити лимонним соком і залишити під плівкою на 30 хв (можна і довше). Одну морквину і цибулю нарізати дрібними кубиками. Гриби нарізати невеликими скибочками. Половину грибів, цибулю, моркву обсмажити в оливковій олії до золотистого кольору.
Зняти з вогню, додати гречку, кінзу, посолити, поперчити і добре перемішати. Відставити в сторону.
Кожен шматок м'яса відбити (а, можливо, спочатку відбити, а потім замаринувати у спеціях), на середину викласти гречану начинку, скласти кишенькою і закріпити шпажками.
Обсмажити кишеньки на оливковій олії з обох боків до легкої золотистої скоринки. Потім викласти в лоток, застелений пергаментом. Запікати в духовці, попередньо розігрітій до 190 градусів, близько 1:00.
Тим часом другу моркву нарізати кружальцями і обсмажити разом з рештою грибами на оливковій олії. Після години викласти моркву з грибами до м'яса, накрити фольгою, зменшити вогонь до 180 градусів і запікати ще хвилин 30.
Готове м'ясо дістати з духовки, дати відпочити 10-15 хв. Подавати із зеленню.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.